Stoerheid en plezier in voormalig ketelhuis

Zuid Architecten

Op een uniek terrein in Maastricht waar ooit de Vermicellifabriek gevestigd was, werd enkele jaren geleden een woonhof met verschillende exclusieve woningen gerealiseerd. Een van de woningen – het zogeheten ‘ketelhuis’, vernoemd naar het gebouw dat er vroeger stond – is gebouwd tegen de hoge fabrieksschoorsteen aan. De industriële loft blijkt een combinatie van stoerheid en plezier die het ontdekken meer dan waard is.


Leefkeuken

Interieur, Interieurontwerp, Zuid Architecten

Leveranciers van de leefkeuken

Kokendwaterkraan

Quooker
Interieur, Interieurontwerp, Zuid Architecten

Historische waarde

Het bijzondere gebouw werd ontworpen door CB5. De eigenaar vroeg ZuidArchitecten om het interieur van de woning, die casco werd opgeleverd, te ontwerpen. Bij het ontwerp hiervan sprong het bureau zorgvuldig om met de historische waarde van het terrein. Er zijn verschillende elementen van de Vermicellifabriek bewaard gebleven, zoals de hoge schoorsteen en een stuk muur inclusief vensters – renovaties die stuk voor stuk bijdragen aan het besef dat je je hier in een speciaal deel van Maastricht bevindt.


Living

Interieur, Interieurontwerp, Zuid Architecten

Leveranciers van de living

Hoofdaannemer

Vormm

Schilderwerk & behang

R&S schilderwerken en interieurontwerp
Interieur, Interieurontwerp, Zuid Architecten

Doordachte indeling

De woning in het voormalige ketelhuis kreeg naar wens van de opdrachtgevers een industriële uitstraling. Zo is er gekozen voor een vloer met grote betonlooktegels en opvallende stalen elementen. In de living wordt je blik direct getrokken door een met steenstrips verfraaide wand die refereert aan de originele bakstenen muur. De smaakvol ingerichte ruimte wordt van de naastgelegen open keuken gescheiden door een groot blok met doorgangen aan weerskanten. In het blok is de trap naar boven gecreëerd en bevindt zich aan de kant van de living een gezellige koffiecorner. Aan de andere kant doet het blok dienst als achterwand van de keuken. Vanachter het grote luxueuze kookeiland genieten de bewoners van een sfeervol zicht op de binnentuin. De grote pui loopt door in de eerste verdieping, waarbij een slim bedachte vide met glazen loopvloer voor verbinding en extra daglicht zorgt.


Bovenverdieping

Interieur, Interieurontwerp, Zuid Architecten

Leveranciers van de bovenverdieping

betonstuc

Stone Age Nederland

Sanitair

Hotbath
Interieur, Interieurontwerp, Zuid Architecten

De verdiepingen

De eerste verdieping bestaat uit twee vleugels. In de linkervleugel bevindt zich de masterbedroom met badkamer en dressing, die visueel met elkaar verbonden zijn door middel van kleurrijke wandbekleding. De rechtervleugel bestaat uit een balustrade met lang bureau die uitkijkt op de living, waardoor er altijd een gevoel van verbinding in de woning is. De bovenste verdieping biedt ruimte aan de kinderkamers en een aparte badkamer. Metalen deuren dienen ter afscheiding van de gang en kamer om ook hier het gevoel van een industriële loft te kunnen overbrengen. Dat dit uitstekend is gelukt blijkt uit het feit dat de sfeer van het originele ketelhuis alom aanwezig is, alsof het nooit werkelijk is afgebroken.

Editor: Celine Jacobs

Datum: 28-02-2023

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Dana Otto

Fotografie: German Bourgeat