• Leenders Haardkachels
  • Industrieweg 25
  • 5688 DP Oirschot

Stookhout als logische keuze | Leenders Haardkachels 

Circulair grondstofgebruik is een begrip onder de voorstanders van het behoud van de natuur. Kortweg houdt het in dat je de natuur op meerdere manieren inzet voor jouw manier van leven. Wanneer je bijvoorbeeld je huis wil verwarmen en daarvoor energie moet opwekken, is het slim om te kiezen voor stookhout. Dit product groeit buiten, in de natuur, misschien wel in jouw tuin. Dat is handig, want vaak is dit product te voet te verkrijgen. Transport is dan niet nodig. De boom maakte al onderdeel uit van het ecosysteem, omdat hij een schuilplaats was voor dieren en insecten, hijhield de grond intact én produceerde zuurstof. Wat een apparaat.En door stookhout te gebruiken als energieopwekker, doe je mee aan circulair grondstofgebruik.  

Lage kosten 

Er zijn natuurlijk nog meer redenen waarom stookhout een logische keuze is voor je kachel. Een boom kost in principe niets. Af en toe ben je er wat onderhoud aan kwijt, maar dat kan je gewoon zelf doen. En als je echt alles zelf wil doen, hak je die boom zelf om en kloof je hem zelf tot brandhoutstukken. Vaak doen we dat niet, maar het kán wel. 

Eenvoudige opslag 

Na twee jaar is stookhout droog genoeg voor de kachel. Stookhout is makkelijk te stapelen tegen je huis aan en heeft alleen een klein afdakje nodig. Je loopt geen risico op ontploffingen, wat bijvoorbeeld wel het geval is bij gas. Stookhout is beresterk: het kan heel lang in de zon liggen zonder dat er wat mee gebeurt. En je kan er met een auto overheen rijden; er gebeurt niks mee.  

Zuinig in verbruik 

De energie die vrijkomt wanneer je stookhout in de kachel gooit is erg aangenaam. Voor een jaar warmte en gezelligheid heb je7-8m3hout nodig. Dat isongeveer een flinke eik. Daar red je je prima mee als je een zuinige, moderne kachel hebt met voorverwarmde zuurstof en warmteopslag. Al met al is er geen logischere keuze als het gaat om een draagbare bron van energie. 

 

Tekst: Marlou Peters – Overkamp
Fotografie:  Leenders Haardkachels

____

____

Meer projecten bekijken van Leenders Haardkachels?