Strak ontworpen stadsvilla

Thomas Kemme Architecten

Op steenworp afstand van de Markt, waar vroeger de koeien werden verhandeld en op de Binnendieze kleine bootjes de goederen aanvoerden, is een bijzondere stadsvilla gecreëerd. De villa staat gebroederlijk naast de oude toegangspoort tot het Gasthuiskwartier en is een stevig statement in de oude binnenstad van Den Bosch. De strakke vormen, de louvre-zonwering, de uitsparingen in het metselwerk, eigenlijk fascineren alle onderdelen en vergeet je dat je in Nederland bent. Stap binnen in deze stadsvilla en laat je meenemen door het verhaal achter de vorm. Verwondering gegarandeerd. 


Ontwerp

Stadsvilla, Thomas Kemme, the art of living

Alle leveranciers van het ontwerp

Hoofdaannemer

Van den Heuvel Bouwbedrijf

Beveiligingssystemen

Eagle Eye Networks

Buitenjaloezieën

Vereiken Zonwering

Metaalbewerking poort

Ferro Metaal Industrie

Buitenparket

Tablazz

Gevelstenen

Petersen Benelux

Ontwerp van de stadsvilla

Achter de oude poort en Gasthuisbrug lag vroeger het Grootziekengasthuis. Gescheiden van de rest van de stad bevond zich hier een wereld op zich. Toen het ziekenhuis gesloopt werd en de plannen voor een groot nieuwbouwproject gemaakt werden, was er ook een gedeelte dat nog vrij was, waar de ideeën nog konden ontstaan, waar plannen konden zwerven en landen. Thomas Kemme Architecten startte met de eerste schetsen. Een groot raam in de living vormt het venster naar de geschiedenis van weleer. De hartslag van toen verweven met een stevig statement van nu. Rondom de tuin en de stadsvilla is een muur van twee meter gemetseld die naadloos in de stadsvilla opgaat. Aan een kant in een zachte boog gemetseld met aan de buitenzijde een geïntegreerd bankje waar je even kunt zitten.  


Benedenverdieping

Stadsvilla, Thomas Kemme, the art of living

Alle leveranciers van de benedenverdieping

Glazen balustrade

Glassworkers

Kunstwerk klok

Hourlux

Interieurarchitect

Jachalska

Gietvloer

Design Gietvloer

Maatwerk interieurbouw

Steega Interiors

Lederen bekleding

Alpenberg

Realisatie keuken

Toplijn keukens

Verlichting

NV Kreon

Audiosysteem

Moresenz

Planten

Oasegroen

Meubilair

Misterdesign

Wandbekleding

Schildersbedrijf Wilbers

Bijzondere woonlocatie

Het prachtige metselwerk is van handgemaakte Kolumba-steen, op kleur in twee verschillende tinten gebakken en wereldberoemd door zijn dunne en lange formaat. Er is een extra dikke voeg van 18 millimeter toegepast. De stadstuin is een fijne plek, koel door het bladerdak. De vensteropening naar de Binnendieze loopt door van de tuin naar de living. De kademuur loopt door naar binnen bij het opgegraven keldertje. De entree wordt gemarkeerd door een stevige stoepplaat, de brievenbus is gebakken in steen. Als je in de woonkeuken staat, of op de brede vensterbank zit en naar buiten kijkt, wordt je blik als vanzelf naar het water getrokken. Een immer bewegend schilderij. De living met woonkeuken is 12,5 bij 7 meter en is echt het hart van de stadsvilla.  Door het grote raam is er continu contact met het water en de binnentuin. Het hoofdvolume heeft een hoogte van 11 meter en boven de living is op de eerste verdieping de masterbedroom gesitueerd. Op de tweede verdieping bevinden zich de overige slaapkamers. Bij de kademuur is er gekozen voor een Kolumba-steen die vlak bij de oorspronkelijke kleur van de kademuur ligt. De villa is licht zacht-grijs, zoals het Kolumba Museum in Keulen, vandaar de naam. Door het contrast ontstaat de harmonie. 


Bovenverdieping

Stadsvilla, Thomas Kemme, the art of living

Alle leveranciers van de bovenverdieping

Badkamer realisatie

Van boven Keukens & Badkamers

Elementen die het verschil maken 

Vanuit de hal verbindt de gedraaide trap in antraciet de verdiepingen met elkaar. Het is echt een eyecatcher.  De massief houten leuning draagt de traptreden van 12 millimeter staal. Het verbindt alle verschillende kamers met elkaar, die allemaal heerlijk veel ruimte en een balkon hebben, en bovendien hun eigen signatuur.

Voor de eerste en tweede verdieping is op de zuidgevel gekozen voor bijzondere zonwering. De verticale  louvres kunnen als een harmonica openklappen en  stuk  voor  stuk  open of juist gesloten worden. Het is als een spel, ze staan dwars op de  gevel. Ter plaatse van de hoofdtrap zien we willekeurige gaten in het metselwerk zodat het als zonwering werkt. Aan de binnenzijde is een groot raam en als het licht binnen aan is, sijpelt het licht door de uitsparingen naar buiten. Het is als de magie van een sterrennacht. De vorm van het dak is geïnspireerd op het tegenover gelegen Jozef-paviljoen. Met een helling van amper 20 graden, loopt het dak over in de gevel. Het dak is voorzien van een Petersen Cover in dezelfde tint als de gevel. Aan de ranke kopgevel van de villa, bij een van de slaapkamers zien we een balkonnetje uitsteken. Een prachtige plek om de stad te overzien. De balkonscène van Romeo en Julia zou zich hier zo kunnen afspelen.

Editor: Media team

Datum: 23-02-2022

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Linde ten Broek, geschreven voor magazine nr. 6 2021

Fotografie: Jaro van Meerten Interieur & exterieur

Fotografie: Stijn Poelstra Exterieur