Strakke blikvanger met warme en industriële touch

sKin architects

Al bij de eerste aanblik op het fantastisch vormgegeven bouwwerk wordt duidelijk dat het hier om een bijzondere woning gaat. De villa is bereikbaar via een trap met grote stenen treden die, naarmate je dichterbij komt, steeds meer van de schoonheid van het indrukwekkende geheel ontwaart. “De oorspronkelijke woning is eind jaren ‘60 gebouwd voor een arts”, lichten de bewoners, een hartelijk stel, toe. “Er was een grootschalige transformatie nodig om het geheel aan te laten sluiten bij onze wensen en naar de moderne tijd te trekken. We vroegen sKin architects om dit proces op zich te nemen. De puurheid van de ontwerpen in combinatie met de betrokkenheid van het bureau gedurende het hele traject, sprak ons erg aan. Samen zijn we op zoek gegaan naar een passende vormgeving voor de architectuur en het interieur van onze droomvilla.”


Exterieur

Industrieel, sKin architects, droomvilla, The Art of Living

Alle leveranciers van het exterieur

Architect

sKin architects

Buitenstucwerk

Bidec afbouw

Aluminium buitenkozijnen en schuifpuien

Peters Constructie

Architectonische uitdaging

Voor het ontwerp waren de wensen van de bewoners, zoals levensloopbestendig wonen en een tijdloze, moderne en warme woonsfeer, leidend. Clemens Boons, samen met Elke Goossens eigenaar van sKin architects, vertelt: “In eerste instantie hebben we gezocht naar manieren om de woning te verbouwen. Al gauw bleek echter dat het slimmer was om, op de fundering na, alles te vernieuwen. De oorspronkelijke vier woonlagen hebben we teruggebracht naar twee royale etages. Daarnaast hebben we een stuk toegevoegd, zodat we het hele woonprogramma op één etage konden situeren.” Gedurende het ontwerpproces stuitte het bureau op een architectonische uitdaging: het creëren van een mooie overgang tussen de materialen beton en wit stucwerk in de achtergevel. “De oplossing vonden we in de vormgeving van een ‘koker’ van glas met daaromheen twee L-vormige haken”, vertelt Elke. “De onderste haak is vervaardigd uit beton, waardoor een mooie verbinding met de betonvloer en betonrand is ontstaan. Daarboven is een haak van wit stucwerk gemaakt. Een subtiele lichtstrook koppelt de twee haken los van elkaar, waardoor een kloppend totaalplaatje is ontstaan.”


Benedenverdieping

Industrieel, sKin architects, droomvilla, The Art of Living

Alle leveranciers van de benedenverdieping

Inbouwverlichting

Orbit Light Studio

Audio & video

Bang & Olufsen Henri Tibosch

Meubilair en raamdecoratie

Meijs Wonen

Keuken

Culimaat

Keukenapparatuur

Gaggenau

Lederen achterwand

Alphenberg Leather

Zithoek

Linteloo

Tuinmeubelen en staande heater

Dacks Amsterdam

Lust voor het oog

Niet alleen het exterieur is bijzonder, ook de binnenkant is indrukwekkend. Het interieur heeft een licht industriële sfeer, dankzij de open indeling en het gebruik van stoere materialen zoals een gevlinderde betonvloer en ranke stalen deuren. Bij binnenkomst via de imposante entree is één lange zichtlijn gecreëerd die een idee geeft van de ruimtelijkheid en breedte van de woning. Alle leefruimtes zijn naast elkaar vormgegeven en hebben een prachtig zicht op de buitenruimte door de grote glaspartijen in de achtergevel. De heerlijke living wordt subtiel van de leefkeuken afgescheiden door een eikenhouten wand met lattenstructuur die doorloopt in de buitenruimte. Hierin is een sfeervolle doorkijkhaard ondergebracht, die ook in de luxe uitziende eethoek voor warmte en gezelligheid zorgt. De schitterende keuken, ontworpen en gemaakt door Culimaat High-End Kitchens, is een lust voor het oog. In het element zijnfunctionaliteit en esthetiek perfect met elkaar versmolten. Het luxe kookeiland, bekleed met marmer, herbergt enkele bijzondere details, zoals een element met geïntegreerd kruidenrekje, en ronde uitsparingen aan de zijkant waarin mooie wijnflessen opgeborgen kunnen worden. Achter het eiland bevindt zich een fantastische kastenwand die de uitstraling van de keuken naar een nog hoger level tilt.


Bovenverdieping

Industrieel, sKin architects, droomvilla, The Art of Living

Alle leveranciers van de bovenverdieping

Badkamerkranen

VOLA Nederland

Maatwerk interieur

Van Vucht

Potten en interieurbeslag

Pot & Vaas

Binnenstucwerk

Bidec afbouw

Superior luxe 

Om het leef- en slaapgedeelte van elkaar af te scheiden, bedacht sKin architects een inventief kastenelement. Hierdoor is aan de ene kant een lange gang ontstaan waaraan de slaapsuites gelegen zijn, en aan de andere kant een statige achterwand voor de grote trap. De eerste deur van de gang biedt toegang tot een luxe spa met douche en sauna. Daarna volgt een heerlijke gastenkamer met eigen badkamer. Achter de laatste deur ligt een royale mastersuite verscholen, waar je vanaf het moment van binnenkomst je ogen uitkijkt. Het bed heeft een chique uitstraling, dankzij een prachtig hoofdeind dat een omarmend gebaar maakt om het bed. Via een taatsdraaiende deur kom je in de bad- en kleedkamer, die het idee wekt van een superior suite in een vijfsterrenhotel. In de badkamer siert travertin de wanden en is gekozen voor een meterslang wastafelmeubel dat visueel doorloopt in de vormgeving van de naastgelegen inloopkast. De bewoners hebben de keuze uit een riante inloopdouche en een groot ligbad. In de inloopkast schitteren wonderschone eikenhouten kastenwanden. De bewoners hierover: “We houden van kwaliteit. We investeren graag in mooie tijdloze materialen en elementen waar we jarenlang van kunnen genieten.

Lopend door de villa ontdekken we de meest bijzondere elementen. Zo is de grote gang voorzien van ‘lichthappers’: schuine kokers die zorgen voor extra daglicht. Het interieur is slim ingedeeld met verschillende maatwerkobjecten, zoals een kubus bij de entree waarin de garderobe en het toilet verborgen zitten. Elke: “De bewoners hebben een kleurrijke kunstverzameling. Een van de uitgangspunten voor het interieur was dat het een licht, tijdloos en enigszins ingetogen geheel zou worden, waarin we de kunstwerken optimaal konden laten spreken. De basismaterialen, zoals eikenhout, komen overal terug en zorgen zo voor een fijne eenheid en harmonieuze uitstraling.” De bewoners: “We hebben echt de tijd genomen voor het proces. Over alles is nagedacht; van de dikte van de raamprofielen tot aan de kleur van het essenhout bij de voorgevel, die de villa een warme aanblik geeft. Het resultaat is dat alles perfect op elkaar is afgestemd.”


Garage

Industrieel, sKin architects, droomvilla, The Art of Living

Alle leveranciers van de garage

Fitness apparatuur

Technogym Benelux

Stalen binnendeur

Preferro

Garagedeuren

Different Doors BV

Houten gevelbekleding exterieur en garagedeuren

Carpentier Hardwood Solutions

Toekomstbestendig wonen

Een ander opvallend element is de imposante trap die de twee etages met elkaar verbindt. Lopend vanaf de hoofdetage naar het souterrain komen we bij een stoere mancave-achtige ruimte die plek biedt voor de auto’s en motoren van de bewoners. Leuk detail: de grepen van de kastenwand vormen samen het woord ‘Porsche’. Vanuit deze ruimte stap je via een extra ingang gemakkelijk naar buiten, waar zich een riante carport bevindt. In het souterrain vinden we daarnaast een home gym en techniekruimte. De bewoners: “De woning is heel goed geïsoleerd. Zo is de woning in samenwerking met Celdex, producent van maatwerk afdichtingsmaterialen voor luchtdicht bouwen, luchtdicht gebouwd. Daarnaast is het huis voorzien van een warmtepomp, zonnepanelen en een sedemdak. Om het geheel extra toekomstbestendig te maken, hebben we in de woning ook voorbereiding getroffen voor het plaatsen van een lift. Mocht de wens ooit ontstaan, dan kan er gemakkelijk een lift in de woning gemaakt worden.”


Technologie

Industrieel, sKin architects, droomvilla, The Art of Living

Alle leveranciers van de technologie

Audio & video

Bang & Olufsen Henri Tibosch

Deurbeslag

Olivari by Intersteel

Stalen binnendeur

Preferro

Scharnieren

SIMONSWERK

Plafondhoge binnendeuren

Frank van den Boomen Deuren

Oase van rust en ruimte in levendige omgeving

Achter het huis is een parkachtige tuin gelegen naar ontwerp van Edith Kolkman, bestaande uit een groen gazon en een diversiteit aan bomen en planten. De tuin is opgehoogd, zodat er een mooie overgang is ontstaan tussen de binnen- en buitenruimte. Die overgang wordt versterkt doordat aangrenzend aan de leefruimtes een terras is gecreëerd waarin de betonvloer van binnen naar buiten doorloopt. Tijdens warme dagen en lange zomeravonden genieten de bewoners hier van het levende schilderij dat de tuin hen biedt. Een oase van rust en ruimte in een levendige omgeving. Enkel de daken van de naastgelegen huizen en de toren van een kerk, verraden dat je je hier stiekem midden in een dorp bevindt.

Editor: Media team

Datum: 11-11-2022

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Dana Otten