strakke tuin, stoop tuinen, tuin, tuinontwerp, inspiratie

  • Sparq Tuinen
    Spegelt 40
    5674 CD Nuenen

Strakke tuin | Sparq Tuinen

Sparq Tuinen, gehuisvest in Nuenen, staat met name bekend om strakke tuinontwerpen en het veelvuldig gebruik van heldere lijnen. Onlangs realiseerde Sparq Tuinen met deze visie een exclusieve, strakke tuin bij een volledig nieuw en gemoderniseerd huis met diverse woonlagen in Den Bosch. Gert-Jan Schouwenaar, tuinarchitect bij Sparq Tuinen, heeft hierin zijn uitgesproken visie ‘Form follows function’ op een prachtige manier weten in te passen.

Uitzicht vanuit het huis

Gert-Jan Schouwenaar: “De schaduwrijke tuin moest goed passen bij het huis en de groene omgeving. We hebben met name gelet op het uitzicht vanuit het huis. Zo ver mogelijk de wijde omgeving inkijken vanuit alle woonlagen was een belangrijk doel. Dit hebben we gerealiseerd door de bestaande haag terug te snoeien. Op deze manier kun je vanuit de woonkamer, die zich bevindt op de eerste verdieping, diep het landschap inkijken. Een terras aansluitend op het huis is in veel tuinen vanzelfsprekend, maar niet in de tuinen die wij ontwerpen.

strakke tuin, stoop tuinen, tuin, tuinontwerp, inspiratie

Onopvallend en esthetisch 

Gert-Jan vervolgt: “De vlakverdeling van de tuin hebben we ontworpen aan de hand van de vormverdeling van het huis. We hebben bijvoorbeeld het gazon naar beneden gelegd richting de onderste woonlaag. Doordat het gras glooiend omlaag loopt, gaat het over in de rest van de tuin. De verlaging blijft op deze manier onopvallend en esthetisch. Andere opties om deze verdieping bij de tuin te betrekken, zoals een trap of een grote damwand, vragen veel meer aandacht en dat wilden we vermijden.”

stoop tuinen, tuinontwerp, inspiratie

Versmelting

“Ook in samenwerking met de architect is nagedacht over de versmelting van het huis met de tuin. Een mooi detail is dat over de hele lengte van de keuken een trede ligt waarin een lamellenscherm, dienend als zonwering, open en dicht geschoven kan worden. De rail is in de verharding opgenomen zodat het idee van de architect op een mooie manier uitkomt langs het huis en onopvallend overgaat in de lijnen van de tuin. Het huis wordt hierdoor deels opgenomen in de tuin. In de schemering wordt dit scherm opgelicht met twee lampen, de schaduw die hieruit ontstaat is prachtig.”, vertelt Gert-Jan.

strakke tuin, stoop tuinen, tuin, tuinontwerp, inspiratie

Beplanting

De keuze voor grind in de voortuin is met name bepaald door de grootte van de oprit. Gert-Jan: “Een oprit is tegenwoordig vaak een groter vlak, dat benut wordt door twee of meerdere auto’s. Grind zorgt ervoor dat deze oppervlakte niet te hard en te stenig wordt. Nu oogt het vriendelijk en speels. Als je een oppervlakte als deze gaat bestraten, komt dat heel hard over. Dat is niet mijn smaak”, beargumenteert Schouwenaar.

 

stoop tuinen, tuinontwerp, inspiratie

Kunstwerken

Een wens van de bewoner was om bepaalde kunstwerken uit zijn collectie in de tuin op te nemen, zoals onder andere het bankje gecreëerd uit diverse stenen. “De plek van zo’n kunstwerk bepaal je aan de hand van een aantal elementen. Zichtbaarheid is er één van. Daarnaast is de ruimte eromheen belangrijk, met name bij dit object, omdat de vorm erg afwijkt van die van het huis en de tuin. We hebben dit bankje vrij in de ruimte geplaatst, zodat het kunstwerk het beste tot zijn recht komt en gezien wordt.”

Balans

“De strakke tuin is in zijn geheel mooi rustig en sober. Het huis komt heel fraai uit in deze omgeving, onze missie is dus zeker geslaagd. Mensen komen bij ons voor een strakke tuin. Wij staan bekend om deze stijl. De vormen in de strakke tuin laten we contrasteren met weelderige beplanting, siergrassen en bomen met grillige stammen. Deze combinatie van organische vormen met heldere lijnen en vlakken zorgt voor een goede balans. Bij de vraag naar een minder strak tuinontwerp, adviseren we een ander bureau. We houden bewust vast aan onze visie, zelfs in het ontwerp van mijn eigen tuin!” lacht Schouwenaar.

 

Tekst: Gonnie Liebregts
Fotografie: Hans Gorter

___

Meer projecten zien van Sparq Tuinen?