Strakke villa grenzend aan natuurgebied

Schlingmann Architecten

De keuze voor een architect was voor de bewoners in deze nieuwbouwvilla geen punt van discussie want Richard Schlingmann is een goede bekende én een uitstekende architect met ruime ervaring in projecten voor particulieren en bedrijven. De toekomstige bewoners wisten wat ze wilden en wat volgde was veel overleg met actieve inbreng van de opdrachtgevers. Het resultaat is een aangename, eigentijdse villa met een uitzicht dat werkelijk onbetaalbaar is. 


Exterieur

Modern, luxe woning, Schlingmann Architecten

Alle leveranciers van het exterieur

Merk Kozijnen

Profel kozijnen & deuren

Betontegels

Schellevis

Tuinaanleg

Van Dijk Rhenen

Zwembad (NIVEKO)

Interhiva B.V. Barneveld

Aannemer

Goorhuis Bouw

Architect

Schlingmann architecten

Horren & kozijnen

De Schuur zonwering & kozijnen

Leverancier tegels

Michel Oprey & Beisterveld

Sierbestrating & terrastegels

Henken Buitengewoon

Gevelstenen

MBI Beton NV

Buitensets

Suns tuinmeubelen

Buitenhaard

Haard & Design Veenendaal

Inbouw & wandverlichting

BARI Verlichting

Groeien naar een herkenbaar resultaat 

Wat voor vrijwel iedere woning geldt: locatie, locatie, locatie, is ook op deze villa van toepassing. Het pand is aan de voorkant redelijk gesloten maar aan de achterkant is de woning helemaal open met veel grote ramen van vloer tot plafond met vrij uitzicht op velden met vogels, herten en hazen en het poolhouse met groot zwembad. Richard: “De ligging van de kavel aan het natuurgebied vormde het uitgangspunt voor het ontwerp. Daarnaast waren er nog een aantal voorwaarden waaraan de villa moest voldoen zoals een lage nok waarmee op de verdieping rekening moest worden gehouden. Beneden is het behoorlijk groot, zeker als je de kelder meerekent. Aan de voorkant zie je eigenlijk niet hoe ruim deze villa feitelijk is. Als architect hou ik ervan om samen te werken met toekomstige bewoners. Om samen toe te groeien naar het gewenste resultaat waarin de bewoners zich herkennen en ze zich goed bij voelen. Ik probeer wel altijd een dimensie toe te voegen. Iets waaraan ze zelf nog niet hadden gedacht. Je zou kunnen stellen dat mijn handschrift als architect voelt ‘als een op maat gemaakte jas’, die de opdrachtgever precies past.” 

Duurzaamheid en domotica  

De opdrachtgevers hadden een aantal wensen zoals een grote veranda als verlengstuk van hun woonruimte en slaapkamer op de begane grond. Opvallende details in deze enorme veranda zijn de nauwgezette uitlijning van de houten delen in het dak, de zorgvuldige rangschikking van de buitentegels en de grote daklichten die dicht bij de woning zijn geplaatst zodat er veel licht naar binnen komt. Omdat de bewoners ook belang hechten aan duurzaamheid wilden ze graag een plat dak waar nu maar liefst zestig zonnepanelen verdekt op liggen. Ook is er gekozen voor tripleglas dat bestaat uit drie glasplaten met een coating en isolerend glas. Daarnaast maken ze gebruik van bodemenergie, met een grondwarmtepomp. Een andere wens was de toepassing van domotica die alom aanwezig is in en om het huis. De verlichting, gordijnen, muziek, airconditioning, deuren, binnen- en buitenhaard, de grasmaaier, het dek en zelfs de lichten in het zwembad kunnen automatisch bediend worden. Een mooie integratie van technologie en diensten die zorgt voor nog meer woongenot. 

Wit kader, donkere vlakken 

Richard: “Kenmerkend voor deze villa zijn de contouren van de hoofdvorm met spits dak en de witte omlijsting ervan die overgaat in het platte gedeelte van de woning en eindigt in de veranda rondom. Hierdoor lijkt het of het huis een beetje zweeft. Deze esthetische vorm met grote overstekken pas ik wel vaker toe. Dit witte kader wordt ‘opgevuld’ door donkere vlakken van langformaatbaksteen van GeoStylistix MBI. Het is een extra lange, stijlvolle gevelsteen. Door de atypische afmetingen ontstaat er een mooi lijnenspel in de gevel. Het hoofdhuis is uitgevoerd in de lichte variant (shaded grey) en de ‘aanbouw’ is gebouwd met de en donkere variant (charcoal grey). Het verschil in kleur is ook toegepast in de tuin. Het poolhouse is uitgevoerd in donkere steen en de muurtjes in de tuin en rond het zwembad zijn lichter. Bewoners: “Zowel binnen als buiten en in de tuin zijn we heel consequent geweest in het gebruik van materialen en kleuren. Zo creëer je rust en eenheid en ook niet onbelangrijk: een opgeruimd gevoel. En laten we daar nou van houden! Ook de detaillering en afwerking in deze villa zijn van een bijzonder hoog niveau. Alles is tot in de puntjes afgewerkt. Afzonderlijk van elkaar lijken het wellicht details, maar in het grotere geheel bepalen ze het totale plaatje.” 


Leefruimte

Modern, luxe woning, Schlingmann Architecten

Alle leveranciers van de leefruimte

Trap

Altivello

Stalen deuren

CLOOZ doors

Keukenblad & achterwand

Cosentino

Keuken

Van Ginkel Keukens

Begane grond Barosso Gietvloer

Zilva Vloeren

Eettafel

Table du Sud

Kroonluchter

Brand van Egmond

Living houten visgraatvloer

Zilva Vloeren

Binnen Haard

Haard & Design Veenendaal

Gordijnen & jaloezieën

Rien van Barneveld

Meubels

Van Woerden wonen

Tv-dressoir

Den Braber Interieurbouw

Inbouw & wandverlichting

BARI Verlichting

Inbouwkasten

Den Braber Interieurbouw

Pu gietvloer

Zilva Vloeren

Wasmeubels

B-dutch

Shutters slaapkamers

RMN Shutters

Champagnekleurig, beigetinten, brons-achtig 

De begane grond herbergt een hoge entree, een aanzienlijke leefkeuken, een stijlvolle woonkamer, multifunctionele ruimtes en een levensloopbestendige ouderslaapkamer met aangrenzende badkamer en walk-in-closet. Wie in deze suite wakker wordt, kan de deuren openschuiven en meteen een duik in het verwarmde zwembad nemen. Bewoners: “Over de indeling beneden hebben we wel even gestoeid maar zoals het nu is, voelt het goed. Over de inrichting hadden we zo onze eigen ideeën en hebben we zelf veel bedacht en ingevuld. We hebben gekozen voor zachte kleuren als champagne, beige en brons en het gebruik van natuurlijke materialen zoals hout, Dekton en marmer. De vloer is een Barosso-gietvloer met een mix van marmerkorrels en pigmenten. Perfect want je ziet er niets op en dat is wel zo handig in een huis waarin geleefd mag worden. We houden niet van heel veel kleine interieuritems en accessoires. We zijn meer van de stoere, grotere statements zoals lampen van Brand van Egmond en grote potten van Aangenaam XL.” 


Kelder

Modern, luxe woning, Schlingmann Architecten

Alle leveranciers van de kelder

Domotica

DomoticaXL

Gastvrijheid met een hoofdletter  

Bewoners: “Alles bij elkaar is het mooi geworden: chic, modern met een vleugje Italiaans. De kelder met bar, muziekinstallatie, lounge bank en tv is een ideale plek om te ontspannen en het leven te vieren. Gastvrijheid schrijven wij in dit huis dan ook echt met een hoofdletter. We wonen hier nu bijna een jaar. Als gezin waarderen we het enorm en genieten we ervan. Voor ons voelt iedere dag nog als een cadeautje, een beetje vakantiegevoel. Als we buiten in het ochtendzonnetje koffiedrinken, zeggen we vaak tegen elkaar: ‘Wat is het mooi hier. Wij hebben het goed.” 

Editor: Media Team

Datum: 22-09-2023

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Cai Vosbeek

Fotografie: Jaro van Meerten