previous arrow
next arrow

Eindeloos genieten in deze strandvilla | Arcas Architecture

De bouwheren van deze strandvilla, op een prachtige locatie in Knokke-Heist, hadden vroeger een appartement in het drukkere stadsgedeelte, maar misten toch de geborgenheid en privacy van een individuele woonplaats. Met het internationaal gerenommeerde bureau Arcas Architecture & Urbanism als bondgenoot, zetten ze er een indrukwekkende vakantiewoning neer, die aan al hun eisen en wensen wist te voldoen.

Troeven van het bouwperceel

De bouwheren hadden initieel hun zinnen gezet op een perceel van 500 vierkante meter. Toen bleek dat iets verder nog twee aan elkaar grenzende percelen van dezelfde oppervlakte te koop waren, maakten ze meteen de switch. Op zich geen ondoordachte beslissing, vooral als je weet welke bedragen in Knokke-Heist worden neergeteld per vierkante meter bouwgrond. Het grotere perceel bood volop de mogelijkheid om de oriëntatie van de strandvilla te optimaliseren en uit te vouwen rond een centraal terras met zwembad.

De Keller minimal windows werden door Group Ceyssens geplaatst.

Een strakke, ingetogen vormgeving

De strandvilla werd in L-vorm opgebouwd, met het terras en het zwembad als verbindende elementen. De constructie is overkapt met drie verspringende en in elkaar gewerkte schilddaken, wat voor een speelsheid in volumes zorgt. Het ontwerp is een ronduit hedendaagse vertaling van de typische bouwtrant die men overvloedig aantreft in Knokke-Heist. Niettegenstaande de omvang van de woning treft men hier niets aan van de grootsprakerigheid die sommige villa’s in de badstad eigen is. Strak en ingetogen is de overduidelijke boodschap.

Strandvilla, ingetogen vormgeving, Arcas, the art of living, Arcas Architecture & Urbanism

De verticale haard van M-Design is het centrale punt in de living.


“De villa neemt een hoek tussen twee straten in beslag.”


Alle blikken op buiten gericht

Via de voordeur is er toegang tot een ruime hal. De linkerzijde van de hal wordt ingenomen door een wand, met ingebouwde kasten in donker gebeitste eik. Rechts bevinden zich een gastentoilet en een doorgang naar de garage. Iets verder in de hal bevindt zich een lift, een handigheidje voor later. Door een zwarte stalen deur krijgen we reeds een eerste blik op de imposante leefruimte.

De zogenaamde Z-trap in neutraal eikenhout en de strakke binnendeuren werden geplaatst door Nordex.Steellook aluminium binnendeuren worden steeds populairder. Niet zo gek; ze zijn stoer en elegant tegelijk en zorgen ook nog eens voor licht en openheid. Op de bovenverdieping bevinden zich vier slaapkamers, maar er is ook nog een apart gastenverblijf.

Contrast

Als blikvanger boven de grote eettafel hangen een reeks veelkleurige glazen verlichtingsbollen uit de Bocci collectie. Voor de rest overheerst hier eveneens wit op de muren, afgewisseld met enkele contrasterende zwarte elementen. Wat in de keuken en elders in de woning opvalt, of net niet, is de afwezigheid van schakelaars. Alle verlichting wordt gestuurd via het domoticasysteem. Ook geen op- of inbouw luidsprekerboxen, maar sierlijke Sonos speakers. Achter de keuken werd een bureauruimte ondergebracht.

Strandvilla, ingetogen vormgeving, Arcas, the art of living, Arcas Architecture & Urbanism

De hoofdkeuken en de keuken in het bijgebouw, de kasten in het bijgebouw en de vestiaire werden op maat gemaakt door Van Gils Keukens.


“De villa werd in L-vorm opgebouwd, met het terras en het zwembad als verbindende elementen.”


Een kookeiland uit Corian en natuursteen is krasvast, makkelijk zuiver te houden en bovendien erg mooi.

Boven overheerst de privacy

Boven het privégedeelte van de woning bevinden zich de slaapvertrekken. Een eiken trap leidt naar de nachthal die toegang geeft tot vier slaapkamers, elk met eigen badkamer en/of inloopdouche. Boven wordt de privacy gegarandeerd door donker gekleurde houten shutters.

Strandvilla, ingetogen vormgeving, Arcas, the art of living, Arcas Architecture & Urbanism

De microtopping in de badkamer, de douche en de vloerafwerking werden gerealiseerd door Painted Creations.


“Strak en ingetogen is de overduidelijke boodschap”


Vrienden en familie welkom

Speciaal voor vrienden en familie werd een apart gastenverblijf ingericht, dat bereikbaar is via de woonruimte. Ook hier zicht op en toegang tot het terras met zwembad. De ruime living is voorzien van een open keuken en een toilet. Op de verdieping bevinden zich twee slaapkamers en een badkamer, met evenveel zorg en aandacht afgewerkt als de rest van de woning. Tijdens de vakantieperiodes heerst hier meer dan eens een gezellige drukte, die de gastvrijheid van de eigenaars alle eer aandoet. De eigenaren en vrienden en familie genieten intens van deze prachtige strandvilla!

Strandvilla, ingetogen vormgeving, Arcas, the art of living, Arcas Architecture & Urbanism

Bij een vakantiewoning hoort een zwembad, voor het grootste waterplezier. Dit zwembad is van Badweelde. De terrasplanken en gevelbekleding zijn van Woodstoxx.

Strandvilla, ingetogen vormgeving, Arcas, the art of living, Arcas Architecture & Urbanism

 

Tekst: Philip Doutreligne
Fotografie: Jaro van Meerten

___

Meer projecten zien van Arcas Architecture?