Symmetrische Architectuur, Van Houtum, the art of living

Symmetrische architectuur | Van Houtum Architecten

De gemeente had voor dit nieuwe huis als eis dat het een landelijke stijl zou krijgen. De bewoners zelf hadden meer een eigentijdse stijl voor ogen. Het resultaat is een combinatie van warm en modern: een eigentijds landelijke woning, ontworpen door Van Houtum Architecten. De symmetrische architectuur valt meteen bij aankomst op. De gehele voorgevel is mooi in balans door de twee gigantische raampartijen die zowel de begane grond als de eerste verdieping beslaan. Aan de achterkant komt dit excentrieke element terug, alleen dan wel aan elkaar geschakeld.

Kozijnen: Reynears Aluminium. Leverancier gevelisolatie: Stikolith. Tuinmeubelen: Buitenhof Tuinmeubelen.

 

Rust en elegantie

Wanneer je naar de woning kijkt, zie je speelse symmetrische architectuur. Zowel aan de voor- als de achterzijde bepalen centrale kaders het beeld. De wanden zijn echter niet volledig symmetrisch, maar met een knipoog. Er zit een bepaalde rust in de gevel. De kaders liggen in elkaars verlengde en structureren van het huis. Voor de bewoners was al snel duidelijk dat ze een wit huis wilden met een rieten kap. Verder was veel glas en licht aan de achterzijde belangrijk. Wanneer je naar binnen loopt, zie je waarom.

Keuken: Bora Kookveldafzuiging. Vaatwasser: Siemens. Kokendwaterkraan: Quooker. Interieurbouw keuken:Gaaf Creaties B.V. Smarthome systeem: Schepers Elektrotechniek.

Symmetrische Architectuur, Van Houtum, the art of living


“Het is een woning die opvalt in de straat: landelijk, maar het strak uitgewerkte details”


Symmetrische Architectuur, Van Houtum, the art of living

Haard: Boley Exclusieve Haarden. Wand- en vloerafwerking: Topcover. Stukadoor: Stukadoorsbedrijf Van Zutphen. Audio & Video: Sonos Europe. E-installatie en verlichting: Schepers Elektrotechniek.

 

Tuin met veel groen

De ruime achtertuin is prachtig aangelegd met een zwembad en veel groen. Bovendien is hier een fantastisch vergezicht op de landelijke omgeving met akkers en weides. Stan: “Wanneer je gebruikmaakt van wit stucwerk en zwarte kozijnen, geeft riet net die warmte die de woning nodig heeft. Door vervolgens te kiezen voor open glazen hoeken krijg je meer gevoel van vrijheid. De vormgeving wordt er eleganter door.”

Interieurbeplanting: ’t Bluumke. Leverancier stalen deuren, trapleuning en -hek: Van der Lee Metaal B.V. Sanitair: Galvano Groothandel. Badkamer: Rooijakkers Installatietechnieken. Interieurbouw badkamer:Gaaf Creaties B.V.

Symmetrische Architectuur, Van Houtum, the art of living

Hekwerk: Rick Jagers Montage.

Ieder gedeelte een eigen definitie

De keuken, eetruimte en woonkamer bestaan uit één doorlopende ruimte. De indeling is in één oogopslag duidelijk. Ieder gedeelte heeft een eigen definitie. Zo wordt de keuken afgescheiden van het eetgedeelte door een houten balk die meteen voor meer leven in het plafond zorgt. De zithoek is een eigen zone die een houten vloer heeft, waar de keuken en eethoek een betonnen vloer hebben. Dat geeft de intimiteit die je wilt hebben. De haard dient als roomdivider en is het verlengde van het keukenelement.

 

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Desiree Pennings, geschreven voor magazine nr.5 2020
Fotografie: Jaro van Meerten

_____
Wil je nog meer zien van Van Houtum Architecten?