Symmetrische villa | PBV Architects
Symmetrische villa | PBV Architects
Symmetrische villa | PBV Architects
Symmetrische villa | PBV Architects
Symmetrische villa | PBV Architects
previous arrow
next arrow
Slider

Symmetrische villa vol contrasten | PBV Architects

Een moderne woning met veel en hoog glas

In het midden van een rustige en bosrijke omgeving staat een bijzonder project van PBV Architects in samenwerking met villabouwer Livingstone. Een witte, strakke villa die in tegenovergestelde richting aan de achterkant is geplaatst. Dit heeft een enorme voortuin als gevolg.

Bij de bouw van de villa is er gelet op contrasten. Het witte hoofdgebouw is van steen en alle drie de bijgebouwen van hout. Via de hoge houten voordeur betreed je de moderne woning. PBV Architects tekende op verzoek van de opdrachtgever een symmetrisch ontwerp met veel en hoog glas.

Open verbinding

In de hal springen twee gespiegelde trappen in het oog. In het midden zit een opening, waardoor je bij binnenkomst via de eetkamer op de tuin en vijver kijkt. De bibliotheek op de eerste verdieping staat via een vide in open verbinding met de hal. Vanaf de bibliotheek loopt de trap naar de tweede verdieping. Dit maakt contact mogelijk van de begane grond tot aan de bovenste verdieping.

Hal, gespiegelde trappen, uitzicht, vide, symmetrische villa, PBV Architects

De trappen zijn door BBA Midden Nederland bekleed met eikenhout.

Openheid
Er lopen drie assen door de gehele woning, die voor openheid zorgen. Via hoge taatsdeuren kunnen de ruimtes afgescheiden worden. De ruimtes op de begane grond zijn opvallend hoog. Het akoestisch plafond van Asona zorgt ervoor dat bewoners en gezelschap rustig met elkaar kunnen praten zonder galm, ondanks de harde vloeren. De strakke details in de woning zijn van hoge kwaliteit. Denk hierbij aan de bijzondere kozijnloze binnendeuren van Brems Doors op de begane grond die ‘wegvallen’ in de muren. BBA Midden Nederland heeft ervoor gezorgd dat de muren naadloos overgaan in de plinten, die zo geen stof vangen.

Bibliotheek, boekenkast, houten tafel, open verbinding, symmetrische villa, PBV Architects

Boekenkast, bibliotheek, donkere kleuren, maatwerk kasten, symmetrische villa, PBV Architects

Op maat gemaakte boekenkast met trap, van BBA Midden Nederland.

Zwart-wit
De witgeschilderde muren binnen en buiten, uitgevoerd door Winnubst, passen in het algehele thema: zwart-wit. Ze vormen een mooi contrast met bijvoorbeeld het donkere deurbeslag. Op de gehele begane grond ligt een cementgebonden gietvloer die volledig van ruimte naar ruimte doorloopt. De donkere taatsdeuren van Hemlock, gerealiseerd door BBA Midden Nederland, staan er weloverwogen.

Keuken, maatwerk, Kuivenhoven Keukenfabriek, kookeiland Corian, Quooker heet waterkraan, symmetrische villa, PBV Architects

De keuken van Kuivenhoven Keukenfabriek, ook met een open haard van Weldor.

Quooker Nordic Round Twintaps: een kokendwaterkraan en mengkraan.

Keuken, maatwerk, Kuivenhoven Keukenfabriek, kookeiland Corian, Quooker heet waterkraan, symmetrische villa, PBV Architects

Op maat gemaakte kastenwand door Kuivenhoven Keukenfabriek

Kunst voert de boventoon
De op maat gemaakte kast in de keuken van Kuivenhoven Keukenfabriek, met het kookeiland van Corian, sluit qua stijl aan bij de donkere taatsdeuren. Dankzij de Quooker kraan heb je in een handomdraai heet water. In de keuken siert hedendaagse kunst de muur. Tussen de keuken en de zitkamer bevindt zich de eetkamer. Ook hier voert kunst de boventoon. De hoge kasten staan vol met beelden en boeken. Door de schuif- en taatsdeuren te sluiten, ontstaat er in de eetkamer een intieme sfeer.

Onbeperkt uitzicht
In de woonkamer vormt de grote houtgestookte haard van Weldor het middelpunt. Bij het raam staan klassieke Corbusiers en de comfortabele bank is van Euromobil. Wolbrand koos voor grote, naar buiten openslaande deuren van Metaglas (Methermo®XL). De ultraslanke raam- en kozijnprofielen zorgen voor een maximaal glasoppervlak en een onbeperkt uitzicht.

Woonkamer, open haard, Weldor, Corbussier, Euromobil, openslaande deuren, Metaglas, symmetrische villa, PBV Architects

De woning is voorzien van een KNX-installatie, ingebouwd door Electrotechnisch installatiebureau l’Ami. De woonkamer is op tijd aangenaam warm, in de slaapkamer blijft het lekker koel. Het licht past als vanzelf bij de situatie en de zonweringen gaan afhankelijk van het weer of de tijd op en neer.


“In de woonkamer vormt de grote houtgestookte haard van Weldor het middelpunt”


De bijzondere leren vloer van Alphenberg.

Bovenverdieping, slaapkamer, vloer, leer, Alphenberg Leather, sfeervol, haard, bed, symmetrische villa, PBV Architects

Levendig effect
Op de eerste verdiepingen is gekozen voor een donkere parketvloer van gebeitst eiken van A12 Parket, dat licht is geborsteld voor een levendig effect. Hier bevinden zich twee logeerkamers met ieder een eigen badkamer. Via een extra zware deur wordt de hoofdslaapkamer en kleedkamer betreden. Hier ligt een fraaie donkere leren vloer van Alphenberg. De ruime hoofdbadkamer van SJARTEC is afgewerkt met natuursteen. De derde verdieping bevat drie slaapkamers en een badkamer.

Badkamer, SJARTEC, tegelvloer, natuursteen, vrijstaand bad, kraan van Vola, Symmetrische villa, PBV Architects

De SJARTEC badkamer met tegelwerk van natuursteen, met spiegel- en glaswanden geleverd door BBA Midden Nederland.

Badkamer, kraan, Vola, shutters, zonwering, symmetrische villa, PBV Architects

Kraan van Vola.

Multifunctionele kelder
In de kelder sieren schilderijen de muren dankzij het ophangsysteem van Stas. “Het doel is om pop-up tentoonstellingen te laten plaatsvinden in samenwerking met galeries uit de omgeving, zodat zij ook ander publiek kunnen bereiken”, vertelt de bewoner vol passie. “Er is hier voldoende plaats voor kunstwerken, er is een wijnkelder, voorraadkast, toilet en een lift, waardoor een directe verbinding vanaf voordeur tot de benedenverdieping mogelijk is. Via een dubbele deur eindigt het gezelschap in een imposante bioscoopzaal met donkere muren. Compleet met een prachtig geluidssysteem wat voor een unieke beleving zorgt.

Kelder, galerie, kunst, schilderijen, symmetrische villa, PBV Architects

De kelder dient als galerie voor toekomstige tentoonstellingen.

Kelder, thuisbioscoop, ultieme beleving, luxe, symmetrische villa, PBV Architects

Parkachtige tuin
De tuin was het werkveld van Tuin- en landschapsarchitectenbureau Jos van de Lindeloof. De tuin doet werkelijk aan als park waardoor je direct tot rust komt. HB Watertechnologie gaf advies over de beregeningsinstallatie, bronpompinstallatie en ontijzeringsinstallatie en realiseerde de diverse vijvertechnieken en waterspellen. Er is verder veel aandacht besteed aan de beplanting; ieder seizoen bloeien er andere planten. Ook is er bewust gekozen voor een tuin met vloeiende vormen. Zo vormt het een duidelijk contrast met de strakke lijnen van de woning.

Zonwering
De waterdichte Biossun terrasoverkapping geleverd door OutMore siert de hoek tussen hoofdgebouw en bijgebouw. Het huis ligt op het zuiden waardoor zonbescherming ook elders nodig is. Ten volle breedte van de ‘voorkant’ van de woning is zonwering van Vitrona geplaatst. Aan deze zijde van de woning zijn juist geen overkappingen geplaatst, dat zou het geheel te zwaar maken. Het licht binnen in de woning is erg belangrijk en dat wordt op deze manier gewaarborgd.


“Via een trap naar de open bovenverdieping in dit gebouw wordt een aparte wellness zichtbaar”


Zwembad, Waterstijl, verwarmd, wellness, relaxruimte, vide, symmetrische villa, PBV Architects

Het prachtige zwembad, aangelegd door Waterstijl, met Methermo®Original vouwwanden die geheel open kunnen voor directe verbinding met de tuin.

RHEINZINK verzorgde het zinkwerk van het zwembadhuis

Wellness, Sauna, ontspannen, relaxruimte, symmetrische villa, PBV Architects

Luxe wellness
Niet te missen is het houten zwembad- en wellnessgebouw. Daar bevindt zich de 15 meter lange pool van Waterstijl. Door de Methermo® Original vouwwanden van Metaglas is er prachtig zicht op de tuin. De wanden kunnen volledig open. Het water van het binnenzwembad is gezuiverd grondwater dat door het systeem van HB Watertechnologie in het zwembad is gepompt. Via een trap naar de open bovenverdieping in dit gebouw wordt een aparte wellness zichtbaar.

Bijna energieneutraal
In het zinken dak van het zwembadhuis liggen geïntegreerde zonnepanelen die voor de stroomopwekking zorgen. In combinatie met een warmtepomp is de woning bijna energieneutraal.

 

Tekst: Webredactie
Fotografie: Dré Wouters

 

 

Meer projeten van PBV Architects zien?

 

 

___

Deze bedrijven werkten mee aan de realisatie van dit project:

 


Gerelateerde artikelen

Categorieën

Hoofdmenu

Social Media