Tapijt buiten leggen

Kunstgras is een tapijt ontwikkeld als alternatief voor natuurgras. Kunstgras wordt uitsluitend uit synthetische materialen gemaakt. Het huidige kunstgras imiteert het natuurlijk gras. Kunstgras wordt sinds de jaren zeventig toegepast. De kwaliteit van kunstgras is sterk verbeterd. Kunstgras wordt steeds meer toegepast op sportvelden, maar ook in tuinen en op terrassen.

Leggen

Zelf leggen of kunstgras laten leggen? Het meeste werk bij het leggen van een kunstgrastapijt betreft de voorbereiding. Het verwijderen van beplanting en begroeiing op de plek waar het kunstgras komt. Vervolgens dient de grond afgegraven te worden. Voor een goede drainage dient minimaal 15 centimeter te worden afgegraven. Vervolgens wordt dit gevuld met schoon straatzand.

Egaliseren

Het egaliseren van de grond dient secuur te gebeuren. Met een drilmachine dient de grond verdicht te worden. Plaats bij voorkeur een kantopsluiting zodat het grastapijt niet kan verschuiven. Betonbanden worden hiervoor het meest gebruikt. Is de egalisatie van de grond gereed dan dient een onderdoek geplaatst te worden. Dit doek dient als bescherming voor het kunstgrastapijt, het zorgt voor een stabiele ligging en het voorkomt dat er onkruid in het tapijt groeit.

Uitrollen

Kunstgras wordt geleverd in rollen met een bepaalde breedte. Bij het leggen dient de vezelrichting altijd gericht te worden richting het huis. Het uitrollen van de mat dient zonder plooien te worden gedaan. Vervolgens dient de mat op maat gesneden te worden. De bevestiging van meerdere breedten gebeurt met verlijmen. Met behulp van een zelfklevende band kunnen delen kunstgras vastgezet worden. Zorg voor een rechte, strakke naad zodat de verlijming onzichtbaar wordt.

Strooizand

Het aanbrengen van haken zorgt er voor dat het tapijt op zijn plek blijft. Plaats deze in de hoeken en zijkanten. Strooizand zorgt eveneens voor stabilisatie. Met het zand krijgt het kunstgras gewicht en blijven de vezels overeind staan. Kunstgras kan op elke ondergrond gelegd worden. Zelfs op beton en bestrating kan het gebruikt worden als bodembedekking bijvoorbeeld op het balkon. Zorg altijd voor een juiste drainage. Dit wordt bereikt door gebruik te maken van drainagematten.

 

____

Wil je nog meer inspiratie opdoen? Bekijk dan ook eens de andere blogs!


The Art of Living Online | Online redactie


The Art of Living Online is het inspiratie platform op het gebied van exclusief wonen & lifestyle. Op het online platform delen we trends op het gebied van wonen & interieur, nemen we je mee naar exclusieve events en laten we je de nieuwste hotspots zien waar jij als lezer optimaal van kan genieten.