The sky is the limit

Jules Zwijsen

Op een prominente hoekkavel in een nieuwbouwwijk staat een woning die de tongen losmaakt. Voorbijgangers hebben naar verluidt namelijk allemaal wel een mening over de opvallende woning waarvanthe sky the limit’ wel lijkt en een lang dak – met een helling van maar liefst vijfenzeventig gradenboven de waterlijn zweeft. Het gaat kortom om een gedurfd ontwerp van architect Jules Zwijsen dat voor de bewoners meteen een schot in de roos was. 


Exterieur

Ontwerp, architectuur, Jules Zwijsen

Alle leveranciers van het exterieur

Kozijnen

Bermon Raamwerk

Contrast tussen open en gesloten 

De bewoners kochten de laatste kavel en zagen een woningontwerp van Jules Zwijsen in de wijk. Dit ontwerp sprak hen dusdanig aan dat ze hem benaderden. “Jules luistert echt naar de omgeving van een huis. Zo deed hij dat bij onze woning door het bedenken van een rieten dak, passend bij het vele riet uit de omgeving”, aldus de enthousiaste bewoonster. Jules vertelt over het ontwerp: “De positie van de woning stond al redelijk vast en heeft het mooie zicht vanuit de tuin richting de plas als voordeel. De bewoners mochten op deze prominente plek tot wel vijftien meter hoog bouwen. Een wens was een echt uitzicht, geïnspireerd door het uitzicht dat de bewoners hebben in hun buitenlandse appartement. Al met al ontstond snel het idee van een uitzichtkamer op de bovenste etage.” 

De positie van de woning bleek ook een andere kant te hebben. “Deze vraagt om iets van rugdekking, omdat de woning bij een brug ligt en tegenover een appartementencomplex. Voor je gevoel is het fijn als je niet in een vissenkom zit. Ik vond het mooi om een contrast te creëren tussen een open en een gesloten gevel en die gesloten gevel juist van riet te maken, passend bij de omgeving.” En zo geschiedde: een woning van vier etages verdeeld over dertien meter hoogte met aan één zijde een gesloten rieten dak. De grote glazen raampartijen op alle verdiepingen van de zuidkant geven de woning juist een open karakter, afgewisseld met een natuurlijke uitstraling dankzij de houten gevelbekleding. 


Benedenverdieping

Ontwerp, architectuur, Jules Zwijsen

Alle leveranciers van de benedenverdieping

Interieurbouw

Interieur Collectief Woerden

Lichtplan

Studio Valentijn

Stijlvol rondje 

De inrichting van de woning bedacht de bewoonster voornamelijk zelf. Voor het lichtplan van de woning en het maatwerkmeubilair op de benedenverdieping, werd een ontwerpstudio ingeschakeld. De bewoners wilden graag een energiezuinig huis met zonnepanelen en warmtepomp. Ook moest het levensloopbestendig zijn. “We hebben behalve een trap, een lift in huis. Een rolstoeltoegankelijk huis en tuin was een andere vereiste”, vertelt de bewoner. De lift bevindt zich in het hart van de woning. Je kunt beneden, net als op een van de andere verdiepingen, een rondje lopen over de tegelvloer en passeert zo de keuken, woonkamer en werkkamer. De keuken is aan de achterzijde aan het water gelegen en grenst aan het overhangende balkon. De gezellige ovale eettafel staat tegenover het bronskleurige kookeiland en de bruine keukenkastenwand. Een lange maatwerkkastenwand aan de zijkant – met haard – loopt schuin weg achter de keuken door, richting de werkplek die ook op maat werd gemaakt. Ga je hier de hoek om dan kom je bij de entree en zo bij de woonkamer, die ook is voorzien van een haard een grote glazen schuifwand met zicht op tuin en water. Loop je verder door dan ben je terug in de fraaie keuken. 


Bovenverdieping

Ontwerp, architectuur, Jules Zwijsen

Alle leveranciers van de bovenverdieping

Lift

Aesy Liften

Weids uitzicht alom 

Op de eerste etage bevinden zich de slaapkamer en badkamer van de bewoners. Deze slaapkamer heeft een hotelchique sfeer net als de badkamer met dubbele douche en vrijstaand bad. Op de tweede etage zijn een logeerkamer, een badkamer en een werkkamer met zitje gemaakt. Deze logeer- en badkamer zijn er ook met het oog op de toekomst, zodat er eventueel een hulp aan huis kan verblijven, vertellen de bewoners. Helemaal op de derde en bovenste verdieping is een relaxruimte gemaakt met een tv-hoek en een pantry. Hier is het uitzicht ook prachtig en zie je de recreatieplas liggen schitteren in de zon. In deze ‘uitzichtkamer’ is the sky werkelijk the limit. 

Editor: Media team

Datum: 01-03-2023

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Sanne Bender

Fotografie: Jurrit van der Waal