Tijdloos interieur met natuursteen

Bouwen met Natuursteen

Deze woning maakt je direct nieuwsgierig naar wat zich achter de glazen voordeur bevindt. De indrukwekkende dubbelhoge natuurstenen wand aan een zijde van de entree loopt namelijk naar binnen door. In de entreehal sluit een hoge witte deur het zicht naar de rest van de woning nog af, maar daar eenmaal voorbij weet je niet waar je moet beginnen met kijken. Dit komt door de ruimte waar maar geen einde aan lijkt te komen, dankzij de deels licht gebogen, 35 meter lange natuurstenen wand aan de linkerzijde. De woning is ontworpen door Adema Architecten. Zij kwamen met het idee voor deze wand. Projectleider Martijn Brunsting vertelt daarover: “We wilden een woning realiseren die voldoende ruimte in zich heeft en tegelijkertijd past in de schaal van de omgeving. De woning is visueel verdeeld over drie volumes met daartussen een transparante plint. De natuurstenen wand vormt de verbinding tussen de drie onderling contrasterende volumes. Het vele glas tegenover de wand zorgt ervoor dat het buitengevoel aan de binnenzijde optimaal wordt beleefd. Aan de buitenzijde van het laatste volume is hetzelfde natuursteen toegepast, zodat deze verbinding tussen binnen en buiten doorloopt.”


Interieur

Natuursteen, Bouwen met natuursteen, The art of living

Leveranciers van het interieur

Natuursteen

NG | Bouwen met Natuursteen
Natuursteen, Bouwen met natuursteen, The art of living
Natuursteen, Bouwen met natuursteen, The art of living

Liefde voor natuursteen

Gaby Rundervoort van NG I Bouwen met Natuursteen: “Het massieve natuursteen voor deze woning is in wildverband gemetseld in de sortering ‘Karlovy Vary’, in grijs, bruin en beige. De mortel tussen de stenen is speciaal op kleur gemaakt en dun uitgestreken, waardoor de stenen gestapeld lijken en de natuurlijke uitstraling wordt geaccentueerd.” De stenen zijn van verschillende hoogtes van vier, zes en acht centimeter en verschillen ook nog eens in lengte. Over de herkomst en bewerking van het materiaal vertelt Gaby: “We hebben een eigen steengroeve in Noord-Macedonië. Oprichter Thijs Zomer heeft daar in 2008 voor het eerst een groeve bezocht. Hieruit ontstond de liefde voor natuursteen, die mede-eigenaar Michel Enting intussen ook ervaart. Dit gaat gepaard met het maatschappelijke doel om werkgelegenheid te creëren. Intussen komen de meeste van onze steensorteringen hier vandaan en hebben ruim dertig Macedonische gezinnen een vast inkomen dankzij het werk op de groeve. De oprichter investeert daar in de omgeving ook in maatschappelijke projecten, zoals een opvang voor kinderen met een handicap.”

Behalve de in het oog springende natuurstenen wand, valt de grootte en openheid van de benedenverdieping op. De ruimtes staan onderling allemaal met elkaar in verbinding. Ook de eerste verdieping van de woning is onlosmakelijk verbonden met de rest door de stalen witte trap die op de vide uitkomt. Interieurdesigner Frank van Dijk vertelt over de inrichting: “De bewoners hadden een klassiek interieur in hun vorige woning. Hier is het interieur hedendaags en toch tijdloos door de minimalistische inrichting.” Frank adviseerde de bewoners over het gebruik van materialen, meubels, verlichting, accessoires en voor een deel over de indeling. “De bewoners hadden al gekozen voor het accoya-hout als basis voor de gevelbekleding aan de buitenzijde en voor een deel van het interieur. Bij dit hout past echt een interieur als dit.” Het accoyahout is door de bewoners zelf met de hand gebrand, volgens de Japanse ‘shou sugi ban’-methode, wat zorgt voor het prachtige reliëf en de zwarte tint.


Keuken

Natuursteen, Bouwen met natuursteen, The art of living

Leveranciers van de leefkeuken

Ruimte alom

Vanaf de entree gezien kun je rechtsaf naar de ruime bijkeuken, garage, garderobe en het toilet. Loop je rechtdoor dan kom je bij de lange notenhouten eettafel die vrij in de ruimte staat, voor de openslaande stalen deuren die toegang geven tot het terras. Deze stalen pui is op minimalistische wijze geplaatst zoals geldt voor de rest van deze verdieping: er is geen drempel aan te pas gekomen, waardoor de betonnen vloer optisch een geheel vormt met het terras. Zittend aan de eettafel, op een leren bank of op een van fauteuils kun je van een groot deel van de door Frank geadviseerde meubels op de benedenverdieping genieten, zoals de ranke houten dressoirs voor de natuurstenen wand, de kunstwerken en de sfeer- en functionele verlichting. De schitterende keuken met kookeiland is voorzien van spoel- en kookgedeelte. Het roestvrijstalen werkblad heeft afgeronde hoeken en royaal overhangende bargedeeltes met zes barstoelen uitgevoerd in een zachte teddy bouclé-stof . Ter hoogte van de keramische kookplaat kun je op een van de barkrukken bij de kok aanschuiven. De plafond hoge keukenwand is voorzien van inbouwkeukenapparatuur en een ruime nis.

De living bevindt zich achter de keuken en profiteert net als de rest van de verdieping van de uitstraling van de natuurstenen wand en de betonnen vloer. De hangende open haard is een ware eyecatcher. Frank: “We hebben de haard zo gepositioneerd dat hij mooi in de ruimte uitkomt en je rondom voldoende ruimte hebt om er omheen te lopen.” De tv was oorspronkelijk in de toekomstige werkruimte achter de living bedacht, maar is toch in de living geplaatst, zodat er gezamenlijk gekeken kan worden. “We hebben de oorspronkelijk getekende muur iets verlengd, waardoor er toch voldoende ruimte ontstond voor de tv, zonder deze prominent aanwezig te laten zijn.” De zwarte apparatuur valt ook minder op dankzij het zwart gebrande accoyahout, dat ook hier in de woning zo sfeervol is toepast.

“De ruimtes staan onderling allemaal met elkaar in verbinding”


Bovenverdieping

Natuursteen, Bouwen met natuursteen, The art of living

Leveranciers van de bovenverdieping

Scandinavische sfeer

De mastersuite is bereikbaar via de witte stalen trap vlak bij de entree van de woning. De open vide die je via deze trap bereikt, zorgt voor een enorm ruimtelijk effect. De natuurstenen wand die tot de nok reikt, geeft deze vide extra elegantie. Deze verdieping is voorzien van een witte gietvloer en beschikt behalve over een masterbedroom, ook over twee logeerkamers en bergruimtes. De masterbedroom heeft een minimalistisch ingerichte en-suitebadkamer. Het vrijstaande bad is in de slaapkamer zelf geplaatst en geeft de ruimte de sfeer van een Scandinavisch hotel. De oudroze tint op de wanden, de enige steunkleur die in de woning is gebruikt, is afgeleid van de gebogen houten lampen die in alle slaapkamers hangen. Het hout geeft een warm contrast aan de lichte, moderne ruimtes op deze verdieping, net zoals de natuurstenen wand dat doet op de benedenverdieping.

Editor: Media team

Datum: 08-11-2022

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Sanne Bender

Fotografie: Dré Wouters