Tips voor een betere akoestiek op de werkvloer

Akoestiek is erg belangrijk voor een ruimte, het is sfeerbepalend. Gelukkig is er veel dat je kunt doen met het interieur om zo de akoestiek te verbeteren. Dit is vooral belangrijk in ruimtes waar men zich moet concentreren en aan het werk is. De juiste inrichting, waarbij rekening wordt gehouden met geluid, maakt dat er beter werk geleverd kan worden. Daarnaast raakt men minder gefrustreerd en kan het uiteindelijk leiden tot minder ziekte verzuim. De volgende tips en tricks zijn dan ook zeker het overwegen waard.

Doordachte indeling

Om een fijne werkomgeving te creëren is het belangrijk om de ruimte op de juiste manier in te delen. Een aspect waarmee rekening gehouden moet worden is dat men voldoende ruimte en scheidingen tussen mensen creëert. Denk bijvoorbeeld aan de ingang van een ruimte, hier is vaak veel rumoer. Daarom is het slim al het geluid die richting in te plaatsen. Creëer daar hoeken waar mensen samen kunnen komen of organiseer dat men aan die kant ruimte heeft om te bellen. Zorg aan het einde van de ruimte voor scheidingswanden waarachter mensen geconcentreerd kunnen werken. Dit geldt hetzelfde voor apparaten die lawaai maken. Zet koffiezet apparaten en printers op plekken waar toch al lawaai gemaakt wordt.

Wie werkt er?

Houdt op de werkvloer ook rekening met de verschillende mensen die er werken. Sommige mensen houden ervan te werken in een ruimte waar van alles gebeurd, maar er zijn ook mensen die het liefst volledig afgezonderd willen werken. Zorg dat zij dit kunnen doen door bijvoorbeeld zachte scheidingswanden te plaatsen die bevorderlijk zijn voor de akoestiek en meteen het zichtveld beperken.

Juiste meubilair

De akoestiek verbeteren doe je ook door te kiezen voor het juiste meubilair. Door grote meubelstukken te plaatsen klinkt de ruimte meteen een stuk minder hol. Daarnaast is het materiaal waarvan het meubilair gemaakt wordt ook bepalend voor de akoestiek in een ruimte. Een leren bank weerkaatst geluid bijvoorbeeld makkelijker dan meubels van stof. Zachtere materialen nemen geluid op, waardoor dit de betere keuze is als je akoestiek van de ruimte wilt verbeteren.