Toonbeeld van modern landelijk wonen

Spanjers architect

Rustgevend gevoel

Wie deze villa, gelegen in een Brabants landschap, voor het eerst ziet, zal zeker even stil blijven staan om de schoonheid ervan te kunnen bewonderen. De woning kenmerkt zich door een modern-landelijke uitstraling met heldere lijnen en strakke details die prachtig samengaan met het aansprekende kleur- en materiaalgebruik. Aan de voor- en achterzijde is er vrij uitzicht over groene landerijen, wat zorgt voor een rustgevend gevoel.

“We zijn hier in 2013 komen wonen. Na verloop van tijd groeide de wens om te verbouwen, zodat de woning beter aansluit bij ons gezin en onze manier van leven”, vertellen de bewoners. “We wilden graag een levens-
loopbestendig huis met op de bovenetage genoeg ruimte voor de slaapkamers van onze kinderen. Ook een mooie aansluiting bij het landelijke karakter van de omgeving en het boerenbedrijf dat wij runnen was voor ons belangrijk. Nadat vrienden ons vertelden over de positieve ervaringen met Spanjers Architect, namen we contact op met het architectenbureau. Daarnaast waren wij erg enthousiast over eerder gerealiseerde projecten. Ook het feit dat het bureau bekend is met de omgeving sprak ons erg aan vanwege het vergunnings- traject voor de verbouwing.”


Exterieur

Spanjers architecten, Landelijk, The Art of Living

Alle leveranciers van het exterieur

Architect

Spanjers Architect

Sfeervolle schuurwoning met moderne knipoog

Op basis van de woonwensen en vergunningsvoorwaarden maakte Spanjers Architect, dat zich sinds 2005 met veel passie toelegt op het verwezenlijken van woondromen, een ontwerpplan voor een grondige renovatie en uitbreiding van het bestaande bouwwerk. In de basis borduurde het veelzijdige architectenbureau voort op het heldere lijnenspel van de originele woning. Maar door te spelen met ruimtelijkheid, materialen en details, heeft het huis toch een heel andere, veel dynamischere aanblik gekregen. Het resultaat: een sfeervolle schuurwoning met moderne knipoog. “De oorspronkelijke woning bestond uit twee gelijke, haaks op elkaar geplaatste volumes”, licht Bas Spanjers, architect en eigenaar van Spanjers Architect, toe. “Door het ene volume zoveel mogelijk in stand te houden en het andere juist flink te verruimen, is een duidelijke hiërarchie ontstaan. Dit wordt versterkt door het verschil in kaphoogtes en het kleur- en materiaalgebruik. De verhoogde rand geeft het totaalbeeld extra cachet en maakte het mogelijk om de bestaande kelder te behouden.”


Benedenverdieping

Spanjers architecten, Landelijk, The Art of Living

Alle leveranciers van de benedenverdieping

Wauw-factor

De sfeervolle uitstraling ontleent de woning onder meer aan de sterke keuzes op het gebied van kleur, materiaal en detaillering. Om het verschil tussen de twee volumes te benadrukken, kreeg ieder volume een eigen afwerking. Bas: “Het hoogste volume is opgetrokken uit bakstenen met een natuurlijk, gemêleerd kleurenpallet. Het tweede, langgerekte volume is bekleed met verticaal geplaatste houten geveldelen, genaamd Cape Cod. Dit duurzame materiaal is beter bestand tegen wisselende weersomstandigheden. De donkere kleur en strakke details geven de woning een modern en fris uiterlijk, terwijl de bakstenen en grijze dakpannen juist het landelijke karakter versterken. Daarnaast hebben we op de juiste plekken ramen gecreëerd, waardoor de bewoners hier genieten van een schitterend uitzicht over de omgeving.” Aan de zijkant sieren smalle sneden van glas de gevel, die het strakke lijnenspel op speelse wijze doorbreken en de eigenheid van de woning nog meer versterken. De achterzijde van het lage volume bestaat vrijwel geheel uit warmte werend glas. Ook de voorzijde is voorzien van ramen om zo mooie doorzichten naar buiten toe te creëren, zonder het gevoel van privacy te verstoren.

De sfeervolle, hoogwaardige uitstraling vertaalt zich ook in de woning. Om in- en exterieur mooi op elkaar af te stemmen, ontfermde Spanjers Architect zich over de plattegrond met indeling en zichtlijnen. Bij binnenkomst via de achterdeur – we zijn hier tenslotte in het Brabantse landschap! – worden we verrast door een leefkeuken met absolute wauw-factor. De bewoners kozen voor een open opstelling met luxe kookeiland en hoge kastenwanden van eikenfineer. Op het eiland schittert een granieten Belvedere blad met marmerlook en lichte aders. In de ruimte is daarnaast een riante eethoek gecreëerd. Dankzij de grote stalen deuren en een open doorloop zijn ook de aangrenzende living en relaxruimte op een prettige manier met de keuken verbonden. “We hebben gekozen voor natuurlijke, rijke materialen en zachte tinten” , lichten de bewoners toe. “Om het luxueuze gevoel te versterken hebben we verschillende muren verfraaid met behang en mooie maatwerk kastenwanden laten maken.”

De living ademt warmte en gezelligheid, dankzij onder meer de eikenhouten gebinten, de schuine muren en een sfeervolle haard. De hoge plafonds, stalen deuren en slim geplaatste raampartijen zorgen tegelijkertijd voor een heerlijk gevoel van ruimtelijkheid. Zo is er een doorkijkraam naar de naastgelegen ruimte gecreëerd. Het oorspronkelijk idee was om hier een overdekte veranda te maken, maar om het geheel beter te beschermen tegen de weers- invloeden, is de ruimte uiteindelijk volledig ommuurd. Daarnaast is een deel van de zij- en achterkant voorzien van een overstek, die tegelijkertijd werkt als natuurlijke zonwering. Via openslaande deuren is er direct toegang tot het terras aan de achterzijde. Hierdoor waan je je zittend aan de grote eettafel of in een van de stoelen bij de karakteristieke haard, toch heerlijk buiten.


Bovenverdieping

Spanjers architecten, Landelijk, The Art of Living

Levensloopbestendig genieten

Aan de andere kant van de living is nog een relaxruimte gelegen waar de bewoners in alle rust van een film kunnen genieten. Wat verder door vinden we een luxe slaapsuite met inloopkast en en-suitebadkamer. Door de ligging op de begane grond kan de woning meegroeien met het leven van de bewoners. Via een houten trap zijn de kinderslaapkamers en een
extra badkamer op de bovenetage bereikbaar, waar door de verbouwing extra ruimte voor is ontstaan. “Wij zijn ontzettend blij met de woning”, vertellen de bewoners enthousiast. “Spanjers Architect heeft onze wensen op zeer deskundige en creatieve wijze vertaald. De woning past nu perfect bij ons gezin, onze smaak en levensstijl.”

Editor: Media team

Datum: 14-11-2022

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Dana Otten

Fotografie: Jaro van Meerten