Transformatie oud postkantoor naar verbluffende loft

SMART Real Estate

Op de plek waar jarenlang een postkantoor gevestigd zat, nabij het centrum van een grote stad, is vandaag de dag deze fantastische loftwoning gelegen. De transformatie staat op naam van vastgoedonderneming SMART Real Estate. Toen het gebouw enkele jaren geleden te koop kwam, zagen mede-eigenaar Martijn Houben en zijn vrouw direct kansen om het historische pand te verbouwen tot woning. Het werd het huis van hun dromen.


Ontwerp

Loft, Postkantoor Eindhoven, SMART Real Estate, The Art of Living

Alle leveranciers van het ontwerp

Vastgoed adviseur

SMART Real Estate

Interieurbouw

Cvh Design

Met respect voor de historie

Wie de woning passeert, gelegen aan een gezellig drukke straat in een bruisende woonwijk, zal zeker even stil blijven staan om de bijzondere architectuur in zich op te nemen. Met zijn hoge raampartijen, rode bakstenen gevel en imposante entree, is het huis beslist een plaatje. Bewoner Martijn Houben: “Zo’n drie jaar geleden kwam ik het pand tegen op Funda in Business. Mijn interesse was meteen gewekt. Met SMART Real Estate, het bedrijf waar ik mede-eigenaar van ben, geven we advies op het gebied van slimme vastgoedinvesteringen. Enkele jaren geleden besloten we om onze kennis zelf in de praktijk te brengen en hebben we een development-tak opgericht. Dit was het eerste project dat we met SMART Real Estate hebben opgepakt.” Het bestemmingsplan bood naast voor de hand liggende functies als horeca, een winkel of een kantoor, ook een opening om hier een woning te realiseren. Martijn: “Ik ben meteen op onderzoek uitgegaan om te kijken of we dit voor elkaar konden krijgen. Het vergunningstraject nam een flinke tijd in beslag, maar uiteindelijk kregen we groen licht en konden we aan de slag.”

Het ontwerp van de loft bedacht Martijn grotendeels zelf. “Mijn vrouw Nicole en ik hadden duidelijke ideeën voor de woning. Wel hebben we ons tijdens het traject laten adviseren door diverse professionals. Daar hebben we de voor ons juiste elementen uitgepikt en zo zijn we zo tot een passend ontwerp gekomen.” Zo vonden Martijn en Nicole het belangrijk om de bijzondere geschiedenis van het pand, dat oorspronkelijk ontworpen is door eens rijksarchitect en daarna jarenlang dienstdeed als postkantoor, te respecteren. Door de historische elementen te behouden en te combineren met meer eigentijdse elementen, is zo een waanzinnig totaalplaatje ontstaan. Martijn: “De karakteristieke raam- partijen in de voorgevel hebben we bijvoorbeeld behouden. Aan de achterzijde hebben we juist voor ramen zonder profiel gekozen, zodat je vanuit de leefruimtes optimaal zicht hebt op de tuin. De entree hebben we terug- gebracht naar z’n oorspronkelijke plek, waardoor het pand zijn originele allure terugkreeg. Om het industriële karakter te versterken, hebben we veel gewerkt met staal. Daarnaast is een deel van de achtergevel bekleed met hout, om het geheel een warme touch te geven.”


Interieur

Loft, Postkantoor Eindhoven, SMART Real Estate, The Art of Living

Alle leveranciers van het interieur

Interieurbouw

Cvh Design

Candle Stand

Fold furniture

Akoestische panelen

Nawood

Exclusieve in & outdoor beanbags

Laui Lounge

Greenwall

Oogenlust

Warm-industriële sfeer

Ook binnen is de loft absoluut verbluffend. De originele elementen gaan hier op in een warm-industrieel interieur. Zo zijn de koepels waar vroeger de loketten van het postkantoor onder stonden, gebruikt voor een indrukwekkende overloop met glas – een project op zich! – waardoor je vanuit de bovenste etage helemaal naar beneden kunt kijken. De oorspronkelijke kluis is nu een speelkast voor de kinderen en bovendien een bijzondere sfeermaker in de gezellige living. Opvallend is daarnaast de enorme hoogte, die zorgt voor een geweldig ruimtelijk effect. Gecombineerd met industriële stijl- elementen zoals stalen balken en een betonvloer, is zo een heus loftgevoel ontstaan. “Het interieur is een mix van de stijlwensen van Nicole en mijzelf”, aldus Martijn. “Nicole houdt van elementen die warmte uitstralen, ikzelf wilde graag de industriële stijl behouden en waar mogelijk versterken. Juist door die twee met elkaar te combineren is een heel eigen woonbeleving ontstaan.

Eyecatcher met indrukwekkende hoogte

De absolute eyecatcher is toch wel de leefkeuken met indrukwekkende hoogte, ontworpen in samenwerking met interieurarchitect Dosis, die direct bij binnenkomst zichtbaar is via de met stalen deuren aangeklede entree. De grote donkerkleurige kastenwand loopt over in een hoger gelegen zitje, bereikbaar via een stalen trap. Daarvoor is een wit kookeiland geplaatst met gezellig barretje. Met elkaar dineren kan het gezin aan de ronde eettafel. Ook het houten zitelement bij de grote raampartijen aan de voorzijde en de grote boom tussen de entree en leefkeuken in, zijn met veel smaak gekozen. Vanuit de leefkeuken loop je zo naar de speels ingedeelde living, onder meer verrijkt met een akoestisch wandpaneel van hout. De ruimtes worden subtiel onderbroken door een sfeervolle haard. Even terugtrekken kan het gezin daarnaast in een met stalen deuren verbonden tuinkamer, die onder meer een stukje van de originele bakstenen muur laat zien.


Bovenverdieping & Tuin

Loft, Postkantoor Eindhoven, SMART Real Estate, The Art of Living

Alle leveranciers van de bovenverdieping & tuin

W-Installatie

AJ. Loots

Tuinontwerp

The Dutch Wave

Exclusieve in & outdoor beanbags

Laui Lounge

Uitzonderlijk geïsoleerd zwembad

Hybrid Pools

Binnen-buitengevoel

Op de bovenetage, bereikbaar via een houten trap, zijn drie slaapkamers gesitueerd, waaronder een master- bedroom. Deze is, net als de rest van het interieur, smaakvol aangekleed en bevat een luxe walk-in closet. Daarnaast is er op deze etage een riante badkamer gelegen met inloopdouche en ovaal ligbad, dat een fantastisch uitzicht biedt op de tuin. “Ook bij de tuin hebben we weer een selectie gemaakt van de beste ideeën”, aldus Martijn. “Uiteindelijk zijn we zo tot een passende indeling gekomen met diverse zitplekken. Het open, speelse gevoel is in de tuin doorgetrokken, waardoor binnen en buiten mooi op elkaar aansluiten. De hoge bomen en overkapping creëren een fijne beschutting. Daarnaast hebben we ook hier gezocht naar een mooie combinatie van industriële en warme elementen, waardoor een mooie eenheid is ontstaan.”

Het verbluffende totaalplaatje is het resultaat van een geslaagd traject. Martijn: “Het was heel bijzonder om met dit unieke project aan de slag te gaan. Het bood ons de kans om een huis te bouwen dat recht doet aan de bijzondere plek en geschiedenis en daarnaast perfect past bij het leven van ons gezin.”

Editor: Media team

Datum: 28-09-2022

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Dana Otten

Fotografie: Patrick Meis