Transformatie tot hoogwaardige, verwelkomende villa

Mariska Jagt

Studio Mariska Jagt is in beweging. De ontwerpen van deze interieurstudio zijn geliefd en een groeiende vraag leidt tot een groeiend aanbod. Zo bieden Mariska en haar team de laatste jaren ook architectuur aan en staan ze op de drempel van een vervolgstap richting tuinarchitectuur. In deze editie een nieuwe reportage over datgene waarnaar haar hart uitgaat en waarmee het allemaal begon: interieurdesign. Ditmaal een kijkje in een woning die zij samen met architect Lennart tot luxeueuze duinvilla transformeerde. 


Benedenverdieping

Transformatie, villa, Mariska Jagt

Alle leveranciers van de benedenverdieping

Keukenblad

Cosentino

Verlichting

Maretti Lighting

Kokendwaterkraan

Quooker Nederland B.V.

Kunstwerk

Marco van Erkelens

Gordijnen

Indivipro

Stalen binnendeur

Preferro

Interieur architect

Studio Mariska Jagt

Vleug van vroeger  

Het woongedeelte van deze villa bevindt zich op de eerste verdieping, bij binnenkomst doet de ontvangsthal beneden aan als een souterrain. Hier is nog een vleugje van vroeger zichtbaar, aangezien de ruimte vroeger dienstdeed als dokterspraktijk aan huis. Tegenwoordig herbergt de begane grond een slaapkamer voor de dochter des huizes en een gastenkamer, beide voorzien van een walk-in-closet. Tevens zijn hier een studeerkamer en een chillruimte gerealiseerd. De lange gang is voorzien van maatwerk-kasten en taatsdeuren met glas. De strakke, ingetogen trap met houten treden nodigt uit om een verdieping hoger de levendigheid op te zoeken. 

Hart van het huis 

Tijdens de opgang naar het woongedeelte kijk je door gerookt glas direct in de keuken, wat een fraai effect geeft. “De eigenaren wilden meer verbinding in huis”, licht Mariska toe. “We hebben veel opengebroken en uitgebouwd zodat er een doorkijk is ontstaan tussen de gang, keuken en living.” De keuken is een chique, uitnodigende leefruimte geworden, die letterlijk en figuurlijk het hart van de woning vormt. “De eigenaren houden er erg van om met vrienden en familie om tafel te zitten. De keuken is prioriteit voor hen, je ziet ook dat deze groter is dan de living. Ze sluit tevens aan op het terras, waardoor je rond kunt lopen.” In deze maatwerk-keuken is het strakke lijnenspel gecombineerd met ringvormige Henge-armaturen, die het geheel speelser laten ogen. Het keukenblok is vervaardigd uit Dekton© in een natuursteenlook. De eikenhouten kasten zijn matzwart gebeitst, verder prijken in deze keuken een zwarte Quooker-kraan, stoeltjes van Piet Boon en verlichting van Maretti. Het geheel laat zich omschrijven als ingetogen luxe en ademt warmte en elegantie. Kenmerkend voor Mariska is haar spaarzaamheid met accessoires. “Als je iets toevoegt aan een interieur, moet het ook echt iets toevoegen. Alle voorwerpen hier hebben een bijzonder aspect en zijn heel bewust gekozen. Het zijn stuk voor stuk kunstobjecten, zoals een lamp of fauteuil.” 

Rust en aandacht  

De mooie visgraatvloer, die de gehele verdieping beslaat, leidt verder naar de naastgelegen living met uitzicht op het terras. De royale bank en kamerhoge ramen nodigen uit om neer te ploffen en zwijgend de natuur in je op te nemen. Terugkerende elementen in het hele huis zijn ook hier goed te zien: matzwarte kasten, natuursteen, betonlook en een chique maar ingetogen groentint. “Voor de living is gekozen om het wat warmer te maken qua kleur. We hebben daarom het groen consequenter doorgevoerd in de eiken maatwerkkast, voor een meer intiem gevoel.” Ze vervolgt: “Er is veel gewerkt met natuurlijke kleuren en bijvoorbeeld een marmeren blad voor de tafel. Verder is er bewust geen tv aanwezig. Deze ruimte is bedoeld voor tijd en aandacht voor elkaar.” De pui kan helemaal open zodat ’s zomers het buitenleven rijkelijk naar binnen stroomt, zo ook in de keuken. De doorkijk tussen de keuken en living wordt onderbroken door een haard waar je, wederom, doorheen kunt kijken. 


Bovenverdieping

Transformatie, villa, Mariska Jagt

Ingetogen groots  

De masterbedroom bevindt zich op dezelfde verdieping. Hier is even­eens gekozen voor meer toepassing van het groen om de ruimte een intensere en warmere sfeer te geven. Ingetogen luxe, rust, warmte en eenheid zijn wederom zichtbaar en voelbaar. De eigenaars wensten Afrikaanse invloeden in huis, wat onder andere in de slaapkamer terug te vinden is.  

Hullen in luxe 

De slaapkamers in huis worden ieder vergezeld door een badkamer, de stijl is in alle gevallen gelijk: boutiquehotel, op verzoek van de eigenaars, met donkere kleuren en messing elementen. De badkamer bij de master­bedroom beschikt over een eigen bad. Mooi detail hier zijn de zwarte toiletten. 


Exterieur

Transformatie, villa, Mariska Jagt

Alle leveranciers van het exterieur

Architect

Atelier HELP

Intiem leefplateau 

Na omhuld te zijn geweest door de warme donkerte van het interieur doet een stap op het terras verfrissend aan. Hier prevaleren licht en ruimtelijkheid, alhoewel het terras door de compactheid en beschutting tegelijkertijd knus aanvoelt. Dit intieme leefterras nodigt ook weer uit om in de zomer urenlang met geliefden te vertoeven. Maar ook om je stilletjes terug te trekken met een boek, of gewoon maar te ‘zijn’. De internationale vibe door heel het huis zie je ook op het terras terug. Het valt in eerste instantie misschien niet zo op, maar ‘iets’ is er anders. Neem bijvoorbeeld de witte betonnen trap naar beneden, de beplanting en de indeling van het huis. Het geheel laat zich misschien het best omschrijven als ‘on-Nederlands’ en daardoor tijdloos. Een huis waar het gezin beslist nog jarenlang van geniet. 

Editor: Media team

Datum: 27-02-2023

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Esther Sessink

Fotografie: Peter Baas