Transformatie van voormalig tolhuis tot boerderij met eigentijdse gerieflijkheid

Zantman Architecten

Aan de oever van de Dokkumer EE staat een boerderij die vroeger dienstdeed als Tolhuis. Het was een plaats waar tol werd betaald en waar bezoekers welkom waren. Dit Tolhuis was behoorlijk vervallen toen de huidige bewoners aan architect Bart Zantman vroegen om deze boerderij te renoveren tot een aangename plek waar bezoekers net zo welkom zijn als in het oude Tolhuis.


Exterieur

Tolhuis, architecten, Zantman Architecten, The Art of Living

Alle leveranciers van het exterieur

Hottub en buitensauna

Welvaere
Tolhuis, architecten, Zantman Architecten, The Art of Living

Als uitgangspunt het behouden van de boerderij

Uitgangspunt bij dit project was het behouden van de boerderij. Aldus geschiedde. Het pand werd volledig gestript, de oorspronkelijke bintconstructies hersteld en het geheel werd bouwfysisch op een hoog niveau gebracht. Nu is het een boerderij met mooie ruimtelijke zichtlijnen, veel daglicht en interactie met de tuin. Een thuis met comfortabele ruimtes met als centraal middelpunt een transparante trappartij met vides. Het is een uitgelezen plek om te ontsnappen aan de drukte van alledag. Bart: “De opdrachtgevers kwamen bij Zantman Architecten terecht omdat ons werk hun aansprak. Onze ontwerpen zijn opvallend maar nooit schreeuwerig, want we werken altijd met respect voor de context. We zijn secuur in detaillering en zorgvuldig in materiaalgebruik. Ook zijn we gespecialiseerd in het verbouwen van oude boerderijen met waardering voor de historische architectuur.”


Benedenverdieping

Tolhuis, architecten, Zantman Architecten, The Art of Living

Alle leveranciers van de benedenverdieping

Kokendwaterkraan

Quooker Nederland B.V.

Luxe sporttoestellen

WATERROWER | NOHRD Benelux

Boerderij ‘de Grote Liefde’

De samenwerking tussen de bewoners, architect en aannemer was goed en resulteerde in een boerderij die nu Boerderij de Grote Liefde heet. Het pand beschikt over veel slaapkamers, een slaapzolder, drie badkamers, een kinderspeelkamer, lounge- en zithoek met haard en last but not least: een grote leefkeuken. Bart: “Deze grote keuken is absoluut het hart van de woning met een zes meter lange tafel van Suarhout als symbool voor de gastvrijheid van de bewoners. Doordat de vouwwand aan de tuinzijde volledig open kan, is er een optimale binnen-buitenbeleving. Het hoge plafond tot in de nok zorgt bovendien voor veel ruimte waarbij er door de dakramen een zee van licht naar binnen komt.”


Bovenverdieping

Tolhuis, architecten, Zantman Architecten, The Art of Living

Alle leveranciers van de bovenverdieping

Douchedrain

Easy Drain

Houten vloer

Friesland Parket

Het Friese landschap

Bart: “Deze woning heeft een rurale uitstraling omdat er gebruik is gemaakt van eerlijke en natuurlijke materialen. De boerderij past nog steeds in het Friese landschap. Het voorhuis heeft aan de buitenkant hetzelfde beeld behouden, terwijl er aan de achterzijde veel is veranderd om de woonkwaliteit te verbeteren. Al met al was dit een geslaagd project met verschillende uitdagingen. Je kunt aan de buitenkant niet zien wat deze boerderij zo bijzonder maakt en dat was precies de bedoeling. Om te genieten van de extra laag van sfeer, luxe en ruimtelijkheid die dit voormalig Tolhuis heeft gekregen, moet je écht naar binnen.”

Editor: Lizzy Anker

Datum: 27-11-2023

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Cai Vosbeek

Fotografie: Jaro van Meerten