Tuingericht wonen in harmonieuze villa

Architectenburo ZIJN

In de wereld van architectuur is het ontwerpen van een gebouw niet slechts een kwestie van vorm en functie; het vereist ook het vermogen om de wensen en behoeften van de opdrachtgever te begrijpen en te integreren. Om dat echt te kunnen, moet je in de huid van de opdrachtgever kruipen, de opdrachtgever zíjn, aldus architect Roel Lamers. De benaming van Architectenburo ZIJN is daarom ook geen toeval. 


Entree

Tuin, villa, Architectenburo ZIJN, The Art of Living

Streven naar een optimum 

Dat architect Roel Lamers weet wat het betekent om in de huid van zijn opdrachtgevers te kruipen, bevestigen de bewoners van deze modern-landelijke villa. “Roels sterke kant is luisteren. Dat blijkt wel uit het feit dat we niet veel schetsen nodig hadden om tot een definitief ontwerp te komen”, vertelt de bewoner. De bewoonster vult aan: “We zijn op Roels aanraden vaak door de 3D-schets gelopen met verschillende scenario’s in gedachten. Het was fijn om dat te kunnen doen. Met Roel konden we eigenlijk over alles wel sparren.” “Juist die kruisbestuiving is waarnaar je op zoek bent”, aldus Roel. “Een plan wordt pas goed als je alle wensen kunt vervullen. Het gaat er mij als architect niet om dat mijn schets heilig is, maar dat je samen naar een optimum streeft. Een van de wensen was een thuiskantoor, maar een andere wens was dat de bewoners met elkaar in verbinding staan – ook wanneer ze aan het werk zijn. Zo kwamen we op het idee om het thuiskantoor met het woongedeelte te verbinden door middel van een vide. Door de vide af te sluiten met een glazen wand voorkom je geluidsoverlast, maar behoud je toch het zicht op elkaar.” De bewoners vroegen Roel niet alleen om hulp voor het exterieur en de bouwkundige tekeningen, maar ook voor het interieur. Roel: “Je kunt de twee nauwelijks los zien van elkaar. Je zet de toon al tijdens de eerste schets. Daarna maak je definitieve keuzes. Alles hangt met elkaar samen.” 

Spil van de woning 

Wanneer je de woning betreedt, is de grote hoeveelheid daglicht het eerste wat opvalt. Dat komt mede door de hoogte en de openheid. Vanuit de entree kijk je rechtstreeks naar de open staalconstructie in de nok van het dak. Neem je de luchtige trap, dan kom je uit op eerste verdieping waar zich de slaapkamers en de badkamer van de kinderen bevinden en waar het thuiskantoor is ondergebracht. In de entree vind je ook de toegang tot de mainsuite van de ouders. Anders dan gebruikelijk is deze aan de straatzijde gelegen. De woning ligt echter in zo’n rustige omgeving dat de privacy hoe dan ook is gewaarborgd. De ligging van de mainsuite levert bovendien nóg een voordeel op: de suite is tevens op het noorden gericht en dus blijft het er op warme dagen relatief koel. 

 


Leefruimtes

Tuin, villa, Architectenburo ZIJN, The Art of Living

Alle leveranciers van de leefruimtes

Maatwerk interieur & keuken

Peter van Hulsen Maatwerk Keukens en Interieurs

Raambekleding

Mooswonen

Woonbeton

Berkers Vloeren

Uitzicht, zichtlijnen en gezelligheid 

Loop je vanuit de entree rechtdoor, kom je meteen in het hoge, open woongedeelte uit. De vele raampartijen trekken de omgeving naar binnen. Het uitzicht hier is verbluffend. Doordat de kavel langwerpig is, glijdt je blik helemaal over het gazon en lijkt de tuin eindeloos. Het woongedeelte zelf is een open ruimte waarin links de keuken met eiland zijn ondergebracht en in het midden – onder de indrukwekkende hoogte van het dak – een lange ovale eettafel staat waaraan je gezellig een kop koffie kunt nuttigen. Rechts bevindt zich de living. De living wordt afgescheiden door een semi-open roomdivider in de vorm van een haardmeubel. Deze waterdamphaard zorgt voor een knusse sfeer. Ook is in de living en in de keuken een plafond aangebracht, waardoor deze ruimtes je een geborgen gevoel geven. In deze grote open ruimte zie je duidelijk dat de woning een L-vorm heeft. Op de plek waar deze assen samenkomen, kijk je enerzijds helemaal naar de keuken en anderzijds via de ‘mancave’ naar het binnenzwembad. 


Wellness

Tuin, villa, Architectenburo ZIJN, The Art of Living
Tuin, villa, Architectenburo ZIJN, The Art of Living

Ongehinderd vermaak 

Ontwerpen gaat verder dan alleen maar een functie toewijzen aan een ruimte; het draait ook om het scheppen van een leefomgeving. “Een van onze wensen was een mancave”, vertelt de bewoner. “Op die manier hebben we een plek gecreëerd voor ontspanning, om samen een drankje te doen en waar onze kinderen kunnen gamen met hun vrienden… De ruimte is afsluitbaar waardoor geluidshinder in de omliggende ruimtes beperkt blijft. Door de raampartijen, de L-vorm en de glazen tussendeur staan we toch met elkaar in contact. ”Aansluitend bevindt zich het binnenzwembad met tegenstroomzwemmachine. Om dat te bereiken, daal je enkele traptreden af. Deze lopen in een rechte lijn door in het terras. “Het perceel is aflopend”, legt Roel uit, “en we besloten om de woning met het perceel mee te laten glooien. Een mooi effect daarvan is dat het dak en de stalen spanten nog beter uit de verf komen.” 


Exterieur

Tuin, villa, Architectenburo ZIJN, The Art of Living

Alle leveranciers van het exterieur

Tuinarchitect & Tuinaanleg

Forma Verde
Tuin, villa, Architectenburo ZIJN, The Art of Living

In goede harmonie 

Architectuur is van vele factoren afhankelijk: de omgeving, de kavel, de smaak en wensen van de bewoners… “Ik sta voor duidelijke, heldere architectuur”, licht Roel toe. “Architectuur moet in goede harmonie staan. Het is een samensmelting van de wensen en identiteit van de bewoners. Samen spar je tot je het gewenste resultaat hebt bereikt. Dat doe je door te zoeken naar de beste antwoorden op de vragen die je stelt. Welke materialen je kiest, wordt beïnvloed door de sfeer die jij wilt neerzetten.” In deze landelijk gelegen woning worden modern en traditioneel met elkaar gecombineerd. Het met riet bedekte dak gaat mooi op in de omgeving. Aan de voorzijde onderbreekt de risaliet het zadeldak, wat voor een speels effect zorgt. Het stucwerk, de afrormosiahouten gevelbekleding en het riet geven de woning een evenwichtige en uitnodigende uitstraling. Aan de achterzijde dragen de grote raampartijen bij aan het hedendaagse karakter. 

Editor: Media Team

Datum: 23-02-2024

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Evelien de Raaff

Fotografie: Jaro van Meerten