Tuinontwerpers


Artikelen

Meer over Tuinontwerpers

Tuinontwerp laten maken, tuinprojecten, ontwerp voor een kleine tuin Tuinontwerpen, waar moet ik beginnen?

Ben jij van plan om een nieuwe tuin te ontwerpen? Dat vergt meet -en denkwerk en een goede basis is hiervoor erg belangrijk. Ben je zelf van plan om een tuin te ontwerpen of wil je een tuinontwerp laten maken? Bij beide opties is het verstandig om alvast wat inspiratie op te doen uit eerder tuinprojecten, op internet en in bladen.

Een tuin ontwerpen kan je zeker zelf doen, maar houd er dan wel rekening mee dat hier tijd in zal gaan zitten. Mocht je het graag zelf willen doen dan is het slim om te straten met het maken van een plattegrond. Zo kan er bepaald worden wat er allemaal in de tuin past, doe dit dan wel op schaal. Geef op deze plattegrond niet alleen de tuin aan, maar ook het huis. Dit is namelijk belangrijk voor de loop -en kijkrichting. Vergeet bij het tuinontwerp ook niet om rekening te houden met de stand van de zon en schaduwen. Waar in de tuin is het noorden en waar het zuiden? De stand van de zon is handig om te weten om optimaal te kunnen genieten van verschillende plekken in de tuin.

Om te bepalen hoe jouw ideale tuin eruitziet kan je een moodboard maken en inspiratie van het internet halen. Denk aan Pinterest waar je een geheel bord kan maken met alle stijlen die aanspreken en jouw wensen. Koop een woonblad, ga een avondje lekker op de bank zitten en blader deze uitgebreid door. Hierdoor kom je erachter hoe jouw droomtuin eruitziet en weet je welke richting je op kan gaan.

Voor vloeren in de tuin is de keuze heel breed. Er kan bijvoorbeeld gekozen worden voor het materiaal beton, natuursteen, baksteen, hout, grind etc. Let bij de keuze van de vloer op verschillende zaken zoals de kleur. Past deze kleur bij de rest van het tuinontwerp, de tuinmeubels en de gevelstenen van het huis?

Heb jij niet zo’n grote tuin en moet je een kleine tuin ontwerpen, dan zijn daar ook zeker mogelijkheden voor. Dit proces verloopt hetzelfde als bij het ontwerpen van een grote tuin. Je begint met het maken van een plattegrond en het opdoen van inspiratie. Minder oppervlakte hoeft niet meteen minder mogelijkheden te betekenen. Een grote vijver is dan misschien niet mogelijk, maar ook hier zijn altijd ander mogelijkheden en oplossingen voor. Hele grote elementen zullen natuurlijk niet de beste keuze zijn en niet altijd passen. Ga hier creatief mee om en benut de hele tuin om optimaal te kunnen genieten. Maak er wat tijd voor vrij, ga er even voor zitten en creëer van zowel een kleine als grote tuin jouw droomplek waar je kan gaan genieten van het buitenleven.