Van Manen | herenhuis, the art of living

Uitdagende architectuur voor herenhuis | Architectenbureau Van Manen

Architectenbureau Van Manen is gevraagd een ontwerp te maken voor een monumentaal herenhuis in Noordwijk. Veel bewoners uit het historische dorpscentrum kennen deze prominente woning als de voormalige burgemeesterswoning. De woning stamt uit de 18e eeuw en is sinds 1967 als rijksmonument geregistreerd. In de afgelopen vijftig jaar is er praktisch geen onderhoud aan het pand gepleegd. De huidige markante woning met koetshuis is een samensmelting van twee verschillende huizen en voldoet nu geheel aan de hedendaagse comforteisen, terwijl tegelijkertijd respectvol is omgegaan met de historische waarden.

Marmer imitatie schilderwerk: Gouda Schilderwerken. Natuurstenen vloer: Global Stone

Van Manen | herenhuis, the art of living

Schilderwerken: Beers Totaalonderhoud. Audio & Video: Bang & Olufsen J.H Brussee. Installatie elektra, domotica, verlichting en beveiliging: De Wit Totaal E-techniek BV.

Vloerkleed: Karpi. Banken: Linteloo. advies gordijnen en behang: VKV Visuals.

Banken: Linteloo. Keukenapparatuur: Gaggenau. Domotica: Gira. Vloerkleed: Karpi.


“De renovatie van het oude entreegebouw van het Leidse Naturalis Museum is een van de paradepaardjes van onze erfgoedtak”


Van Manen | herenhuis, the art of living

Haard: Boxman van Wijk. Houten vloer: Cock Lamboo Parket. Keuken: Eginstill – Kitchen & Interiors.

Ervaren jaren met jong elan

We spreken Oscar de Blanken, architect en erfgoedspecialist bij Van Manen; een architectenbureau dat al meer dan 50 jaar actief is in luxe villabouw in het hoogsegment en zich met de komst van Oscar sinds 2015 heeft gespecialiseerd in restauratie, renovatie en herbestemming van erfgoed. Vol passie voor ons rijke verleden vertelt de 34-jarige Oscar, die zelf ook in een monumentaal pand woont, over de historische projecten die hij heeft mogen begeleiden. “De renovatie van het oude entreegebouw van het Leidse Naturalis Museum is een van de paradepaardjes van onze erfgoedtak. Het is een vak apart en vergt een andere expertise en mindset dan seriebouw of de nieuwbouw van een luxe villa.”

Vloerkleed: Karpi. Lamp: Aangenaam XL.

Badkamerkranen: Hotbath BV. Interieurbouw: Horstermeer Interieuren BV.

Van Manen | herenhuis, the art of living

Haard: Boxman van Wijk.

Tegels en sanitair: Joustra. W-Installatie: Grimbergen Installaties. Buitendouche: JEE-O. Poort: Hekwerken Lisse.

3D Visuals: VKV Visuals.

Van Manen | herenhuis, the art of living

Zwembad: Starline West. Aannemer: Holleman Santpoort. Hoofdaannemer: Holleman Santpoort. Architect: Van Manen.

Op slag verliefd

De eigenaren raakten bij de eerste bezichtiging op slag verliefd op het oude, doch slecht onderhouden herenhuis. Ze wilden er goed, maar wel comfortabel kunnen wonen, zonder direct pantoffels aan te hoeven doen door de koude vloer of met nekklachten op de bank te zitten vanwege de tochtige ramen. Het huis moest aan alle comforteisen voldoen met respect voor de karakteristieke monumentale waarden, waar ze hun hart aan hadden verpand. “Elk project is uniek, daarom starten we eerst met het pand ‘te lezen’ om te ontdekken hoe alle lagen zijn ontstaan, zodat we het project in de vingers krijgen. We bekijken vervolgens met open vizier alle mogelijkheden binnen de erfgoedrestricties en de wensen van de opdrachtgever. Soms ontwerpen we iets extreems om de nieuwe toevoeging in de tijdslijn duidelijk zichtbaar te maken. Soms is een ingetogen ontwerp wenselijk om het pand te versterken of te heractiveren van wat er was.”

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Ingrid Dercksen – Eye for Life, geschreven voor magazine nr.3 2021
Fotografie: Jaro van Meerten

____
Wil je meer zien van Van Manen?