Uitdagende architectuur voor herenhuis

Van Manen Architecten

Van Manen koppelt haar architectuur aan omgevingen die inspireren, verrijken en bijdragen aan geluk. Het architectenbureau verbindt nieuwe ontwikkelingen aan bestaande bouw voor het behoud van het karakter, de energie en de financiële waarde van een object. Op basis van de meer dan 50 jaar bouwervaring ontzorgt Van Manen in familiaire sfeer het gehele proces en worden de juiste adviseurs en bouwers betrokken. De ontwerpen zijn duurzaam, zonder concessies te doen aan comfort, esthetiek en materialen. Gebouwen, villa’s en een herenhuis met een tijdloze uitstraling door de architectuur van Van Manen, blijven ook toekomstige generaties uitnodigen tot hernieuwd gebruik. 


Ontwerp

Herenhuis, verbouwen, Van Manen Architecten

Alle leveranciers van het ontwerp

Architect

Van Manen
Herenhuis, verbouwen, Van Manen Architecten

Historische waarden  

Tijdens de eerste bezichtiging raakten de huidige eigenaren op slag verliefd op dit monumentale, doch slecht onderhouden huis. Voor dit achttiende-eeuwse herenhuis, de voormalige burgemeesterswoning in het historische centrum van Noordwijk, maakte architectenbureau Van Manen een ontwerp. Het resultaat is een markante woning met koetshuis: een samensmelting van twee verschillende huizen die geheel voldoet aan de hedendaagse comforteisen, terwijl tegelijkertijd respectvol is omgegaan met de historische waarden. Vooral de constructie was zodanig verminkt dat deze eerst in overleg met de monumentencommissies hersteld moest worden. Het pand was verzakt, er was overal scheurvorming en vele balklagen waren doorgerot. De gevel en het dak zijn nu volledig geïsoleerd volgens de hedendaagse hoogwaardige eisen. 


Indeling

Herenhuis, verbouwen, Van Manen Architecten

Alle leveranciers van de indeling

Badkamerkranen

Hotbath BV

Waarden en ingrepen 

Oscar de Blanken, architect en erfgoedspecialist bij Van Manen: “De rijke historie van dit herenhuis is nog terug te lezen in de gevel. Het was, ook voor de eigenaren, een ware uitdaging en een fantastische zoektocht naar het vinden van de balans tussen monumentale waarden en duurzame ingrepen.” En daar is Van Manen uitmuntend in geslaagd. “De meest specifieke monumentale details zijn verwerkt op de begane grond. De woonkamer bestaat uit drie verschillende vertrekken die moesten worden verbonden, maar ook gescheiden kunnen worden voor een zakelijke bespreking. Door voor een bepaalde logische indeling te kiezen, is het een prettige leefruimte geworden. Er is bewust gekozen voor een maatwerkwoonkeuken in compact formaat, om de oorspronkelijke ruimtes te handhaven en de organische looproute te behouden. Er is ruim aandacht besteed aan mooie lambrisering- en plafondafwerkingen en aan de prachtige schouw.” 


Restauratie

Herenhuis, verbouwen, Van Manen Architecten

Alle leveranciers van de restauratie

Architect

Van Manen

Ingetogen luxe 

De restauratie is met uiterste precisie uitgevoerd. Met gevoel voor stijl is duurzaam comfort en ingetogen luxe als rode draad in het herenhuis doorgevoerd met behoud van de prachtige details. Klaar voor de volgende generatie 

Editor: Media team

Datum: 06-08-2022

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Sanne Bender

Fotografie: Jaro van Meerten