betonvilla, puls groenprojecten, skin architecten, the art of living

Koop nu het hardcover boek!

Unieke betonvilla | sKin architects & PULS Groenprojecten

Wie deze verrassende betonvilla voor het eerste ziet, zal zich moeilijk een voorstelling kunnen maken van de oorspronkelijke situatie. De eigentijdse woning lijkt namelijk in het niets op de gedateerde boerderij die voorheen op de kavel stond. De woning diende qua uitstraling aan te sluiten bij de landelijke omgeving. De woning is opgetrokken uit in het werk gestort beton, een materiaal dat veel mogelijkheden biedt qua detaillering en toepassing. Zo is in de gevel een houten plankenstructuur verwerkt, dit element harmoniseert prachtig met de donkerkleurige houten bekleding. De beleving van de betonnen architectuur wordt versterkt door het contrast tussen de gesloten voorgevel en de open achterkant met maximaal zicht op de buitenruimte.

Keuken: IJkelenstam keukens.

betonvilla, puls groenprojecten, skin architecten, the art of living

Openhaard: Heerkens Openhaarden.

Subtiele afbakening

De leefkeuken neemt een centrale positie in binnen het interieur. Het design is als element doorgetrokken in de voorgevel, waar het terugkomt in de vorm van een houten volume dat als het ware uit de architectuur ‘springt’. De ruimte staat in open verbinding met een living, waarbij een met leer bekleed meubel met doorkijkhaard zorgt voor een subtiele afbakening. In de sfeervolle living trekt een op maat ontworpen kastenwand direct de aandacht. De kastenwand is vervaardigd uit hout en vormt daardoor een mooie verbinding met het plafond van cederhout. Dankzij grote raampartijen beleef je het vrije uitzicht aan de achterzijde van de woning op ultieme wijze.

betonvilla, puls groenprojecten, skin architecten, the art of living

Esthetiek en functionaliteit

Helemaal achter in de betonvilla is de mainsuite gelegen. Te midden van de ruimte is een bed geplaatst, waarbij het hoofdbord aan de achterzijde de wand van een luxe make-upmeubel vormt. “Een mooi voorbeeld van hoe esthetiek en functionaliteit perfect kunnen samengaan,” vertelt Clemens Boons van sKin architects. “De lange kastenwand daarachter is vormgegeven en op maat ingedeeld op basis van de persoonlijke spullen van de bewoners, zodat het perfect aansluit bij hun manier van leven.” De open, betonnen pergolaconstructie creëert een telkens veranderde lichtinval die de ruimte voorziet van bijzonder aangename sferen.

betonvilla, puls groenprojecten, skin architecten, the art of living

Perfectie tot in de details

De betonvilla is voor een groot deel onderkelderd. In deze woonlaag bevinden zich onder andere de kinderkamers. Slim bedachte dakramen zorgen ervoor dat er voldoende daglicht de ruimtes bereikt. De slaapkamers zijn met veel smaak ingericht en zijn met elkaar verbonden door een badkamer met eigentijds wastafeleiland. Tevens is de villa voorzien van een bijgebouw, dat volledig gericht is op ontspanning. De bijna museale entree vormt de verbinding tussen de hoofdwoning, het souterrain en het bijgebouw.

betonvilla, puls groenprojecten, skin architecten, the art of living

Buitenmeubilair: Borek parasols | outdoor furniture

betonvilla, puls groenprojecten, skin architecten, the art of living

Modern- landelijk karakter

De betonvilla wordt omringd door een schitterende tuin naar ontwerp van Edith Kolkman. PULS Groenprojecten verzorgde de complete aankleding van de tuin met modern-landelijke beleving. “De ruimte achter de woning bestaat uit twee delen. Dichter bij het huis hebben we een grote, vaste plantenborder gemaakt waarmee het eerste deel van de tuin wordt ‘afgekaderd’. Daarachter ligt een gazon dat overgaat in een meerjarig bloemenmengsel, waardoor een prachtige overgang is ontstaan tussen de tuin en de landschappelijke omgeving. Het bloemenmengsel wordt doorkruist door een lang en strak pad, dat leidt naar de verborgen ‘landelijke’ loungeplek achter in de tuin,” vertelt Richard Markus.

betonvilla, puls groenprojecten, skin architecten, the art of living

Buitentegels: Michel Oprey & Beisterveld

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Dana Otten, geschreven voor hardcover boek nr.4 2021
Fotografie: Jaro van Meerten

____
Wil je meer zien van sKin architects of PULS Groenprojecten?