gevelsteen, Vogelensangh, The Art Of Living 

  • Vogelensangh
  • Munnikhofsestraat 33
  • 6653 AB Deest
  • Contact:
  • Tel.: +31 (0) 487 51 24 59
  • E-mail: steenfabriek@vogelensangh.nl

Unieke gevelstenen | Vogelensangh  

Al meer dan 100 jaar zijn de beroemde Vogelensangh-stenen op verschillende plaatsten te bewonderen. In 1919 opende Waalsteenfabriek Vogelensangh zijn deuren. Voorheen werden de bakstenen alleen gebruikt voor kerken, kloosters en kathedralen, maar halverwege de 19e eeuw veranderde dit. Huizen worden van steen gemaakt en de vraag naar stenen neemt sterk toe. De bakstenen worden in de ringoven van de steenfabriek op traditionele wijze gemaakt. Zo ook deze unieke gevelstenen.  

gevelsteen, Vogelensangh, The Art Of Living 

Unieke uitstraling  

Het productieproces is onveranderd gebleven en daarmee uniek in Nederland. Omdat alle stenen met de hand gesorteerd worden, zijn alle denkbare facetten mogelijk. Bij deze woning zijn de prachtige gevelstenen terug te zien in het exterieur. Iedere steen heeft een net iets andere vorm en kleur waardoor je een unieke uitstraling krijgt. De warme kleur van de stenen samen met het hout geeft een sfeervolle uitstraling.  

gevelsteen, Vogelensangh, The Art Of Living 

Proces  

Het proces van Vogelensangh stenen begint bij het aanleveren van klei. De verschillende lagen klei worden over elkaar heen op de kleibult gestort. In de fabriek wordt de klei gemengd, bevloeid en vervolgens in de vorm gegooid. De vormen kunnen aangepast worden door de medewerkers, zodat voor elk project stenen op maat gemaakt kunnen worden. Nadat de stenen gevormd zijn, gaan ze naar de drogerij. Hier liggen de stenen minstens zes dagen te drogen. De lucht die gebruikt wordt voor het drogen is afkomstig van de ringoven. Vervolgens worden de stenen gebakken in de enige kolengestookte ringoven van Nederland. Zodra de stenen gebakken en afgekoeld zijn, worden ze uit de oven gereden. Door het vuur van de oven krijgen de stenen ieder een unieke kleur. De stenen worden door een sorteerder handmatig gesorteerd. Door dit unieke proces kan Vogelensangh voor elk project een unieke selectie stenen aanbieden.   

 

Tekst: Marlou Peters – Overkamp
Fotografie: Vogelensangh

____

____

Meer projecten zien van Vogelensangh?