Unieke gesinterde bakstenen | Vogelensangh

Al meer dan 100 jaar worden de stenen in de steenfabriek van Vogelensangh op ambachtelijke wijze gebakken. Deze steenfabriek is de laatste kolengestookte ringoven van Nederland, waar al sinds 1919 alle bakstenen geproduceerd worden. Na een stookproces van 10 dagen worden de afgebakken stenen handmatig op kleur en kwaliteit gesorteerd. Vogelensangh stenen blijven ook na jaren helder van kleur, omdat bij Vogelensangh echt ‘puur natuur’ geproduceerd wordt – dus zonder het gebruik van kleur- of toeslagstoffen. Het is dus mogelijk om helemaal je eigen mix-sortering samen te stellen op de fabriek. Dat maakt Vogelensangh-stenen robuust, authentiek en uniek. 

Stukje historie 

Vogelensangh werd gebouwd in 1918-1919 door de firma Dericks & Geldens als antwoord op de sterk stijgende vraag naar bakstenen voor de huizenbouw. De fabriek bestond uit een persgebouw en een kolengestookte ringoven, destijds het neusje van de zalm. De klei voor de stenen werd uitgegraven in de nabijgelegen landerijen en op de kleibult gestort, waar het enkele maanden kon “rotten”. Daarna werd de klei eraf geschraapt en met kruiwagens naar het persgebouw vervoerd, waar de klei gemengd werd. Het zware mengen gebeurde met behulp van een kleimolen die aangedreven wordt door een stoommachine. Daarna werd de klei met de hand in de vormbakken gesmeten. 

bakstenen, Vogelensangh, The Art Of Living  

Het proces

Als de bakstenen hun juiste vorm hadden gekregen, werden ze per met paard en wagen vervoerd naar een van de vele haaghutten op het terrein. In deze langgerekte gebouwtjes liggen de stenen wekenlang te drogen op de wind. Eenmaal droog werden de stenen naar de ringoven vervoerd en daar in de koudste kamer opgestapeld. De poortdeur werd dichtgemetseld en de stokers zorgden ervoor dat het vuur in tien tot veertien dagen kamer voor kamer de ringoven rondging. Na tien dagen waren de stenen afgekoeld genoeg om uit de oven gehaald te worden. Ze werden opgestapeld op het tasveld en gesorteerd op kleur. De warmte van de kolen en de vlammen van de ringoven zorgden ervoor dat de stenen allerlei kleurschakeringen vertonen. Stenen die dichter bij het vuur waren werden blauwer en stenen die minder dicht op het vuur lagen werden rood van kleur. 

bakstenen, Vogelensangh, The Art Of Living  

Net als 100 jaar geleden

Nog steeds gaat bij Steenfabriek Vogelensangh het bakken van de bakstenen op dezelfde manier als 100 jaar geleden. Natuurlijk is het geheel wel gemoderniseerd: de pers- en vormmachine draait inmiddels op elektriciteit en de haaghutten zijn vervangen door drooggebouwen waar de stenen op warme lucht uit de ringoven gedroogd worden. Maar de ringoven functioneert nog precies als 100 jaar geleden! 

 

Tekst: Marlou Peters – Overkamp
Fotografie: Vogelensangh

____

Meer projecten bekijken van Vogelensangh?


Vogelensangh


“Steenfabriek Vogelensangh bakt al meer dan 100 jaar op unieke wijze Vogelensangh stenen volgens oud recept. Al onze stenen worden handmatig uitgesorteerd, voor elke kleur en maat is er een mogelijkheid.“

__
Meer informatie over Vogelensangh?