
De lichttoren is een van de meest iconische en gewilde plekken van Eindhoven. Dit zevenhoekige gebouw van Philips, in het hart van de stad, werd begin vorige eeuw ontworpen. Op de bovenste etage werden proeven voor de lampenfabriek gedaan. Dit was tot ver in de omgeving te zien, vanwaar de naam lichttoren. Tegenwoordig is het een herontwikkeld rijksmonument waar Mark en zijn vriendin een loft bewonen. Een aangename plek die ze samen met ontwerpbureau B-TOO verbouwden en inrichtten.
Kokendwaterkraan: Quooker Nederland B.V. Meubels: Zitfabriek. Gietvloer: Moduul project stoffering.
Voorheen woonde Mark met zijn gezin samen in een vrijstaande villa, maar op een kentermoment in je leven kwam hij tot de conclusie dat compact en centraal wonen heel prettig en praktisch is. In de loft van de lichttoren wonen is heerlijk, midden tussen de restaurants, winkels en alle infrastructuur. Heel handig. De zakelijke verbondenheid was er al, dus in die zin was Eindhoven een logische keuze. Mark en zijn vriendin vonden dat het interieur moest passen bij de stijl van een gebouw en dan kom je hier al snel uit bij minimalistisch en industrieel.
Joep Verheijen is eigenaar van ontwerpbureau B-TOO en was betrokken bij dit project. Door het zorgvuldig demonteren van het vorige interieur kun je zeer efficiënt en constructief verder bouwen op goede uitgangspunten. Zo werden bestaande zaken geherwaardeerd in het nieuwe ontwerp. De grote ruimte binnen de lichttoren is circa 100 m2 groot met een entresol voor logés. Het beton, dat in ruime aanwezig is, is zichtbaar gebleven. Net als leidingen en balken. Dat hoort immers bij het karakter en de aanvankelijke functie van het gebouw. De opdrachtgevers wilden warmte en dat hebben ze onder andere gecreëerd door slimme lichttoepassingen en veel zachtgrijze en aardetinten.
E-Installatie: Frank Bouw & Onderhoud. Onderwerpbureau: B-TOO B.V. Badkamerkranen: Gessi. Interieurbouw: VK Traprenovatie & Interieur.
Bij binnenkomst stap je de keuken in. Het keukeneiland staat in de breedte en vormt samen met de houten eettafel een sfeervol element. Op deze manier wordt ook de vorm van de keuken benadrukt, de ruimte optimaal gebruikt en ontstaat er een logische looproute. Rechts van de roomdivider is de doorgang naar de slaapkamer, die in één woord magisch is. Alsof je een schilderij binnenstapt. De badkamer en suite loopt als het ware vanzelf door. Door een slim geplaatst raam stroomt via de keuken daglicht binnen. De wanden en vloeren zijn uitgevoerd in betonciré. De glazen afscheidingswand geeft het geheel een sereen karakter.
Tekst: Gebaseerd op een tekst van Cai Vosbeek, geschreven voor magazine nr.5 2020
Fotografie: Dré Wouters
_____
Meer zien van B-TOO?