DMOA | licht interieur, the art of living

Koop nu het hardcover boek!

Unieke woning met licht interieur | DMOA

In de groene grand rond Brussel maakte de voormalige woning plaats voor een nieuwbouw. De architecten van DMOA pakte deze uitdaging met beide handen aan. En, wat eerst bedoeld was als een strakke en rechtlijnige woning, evolueerde gaandeweg naar een unieke constructie in een organische vormentaal met sierlijk gebogen lijnen. De woning werd gebouwd in 2015 en vrijwel meteen door de architecten en de bewoners omgedoopt tot de ‘donut’. Het eindresultaat: een spectaculaire woning met een licht interieur.

DMOA | licht interieur, the art of living

Grote raampartijen

Het leefgedeelte met bevindt zich een verdieping hoger. Van hieruit genieten de bewoners van totale openheid en schitterende zichten op de omgeving. Het leefgedeelte is van beneden bereikbaar via een gewone binnentrap, een buitentrap en een centraal geplaatste spiltrap in een afgesloten koker met licht¬koepel die uitgeeft op de verzonken zitruimte. Het leefgedeelte werd ondergebracht in een betonnen constructie, een paviljoen als het ware, met royale glaspartijen en langs buiten bekleed met een houten lattenwerk in afromosia. Het contrast tussen beide sferen, de besloten intimiteit beneden en de totale openheid boven blijven zowel de bewoners als hun bezoekers verrassen.

Licht interieur

Boven is alles licht en luchtig. Net als beneden werd ook hier een kalkvloer geplaatst, nu niet grijs maar roze getint, wat bijzonder goed harmonieert met het donker geaderd marmer van het keukenblad. De wanden werden afgewerkt met een korrelige leempleister. Het aandachts-punt wordt hier gevormd door een ronde, verzonken zithoek met lederen zetels die ook via de wenteltrap bereikt kan worden. Wegens de vele gebogen vormen is vrijwel alle meubilair in maatwerk uitgevoerd. Voor het interieur werd samengewerkt met Jacobs Interieur. Blikvanger bij de zitkuil is de haard van Focus die instaat voor een sixtiesaccent. De lange tafel in de eetruimte zorgt voor aansluiting met de keuken. Het eiland bestaat uit een blad in sarancolinmarmer op een ruwstalen frame. De leeshoek van roze fluweel maakt van de keuken een gemoedelijke plek.

Strategische groenzones

Beneden verbindt één enkele gang alle slaapkamers, badkamers en speelruimtes met elkaar. Door de grote glas¬partij in de inkomhal is de patio zichtbaar. De vloer is een echt huzarenstukje omdat alle planken radiaal in lichte spievorm verzaagd moesten worden om te passen bij de grote, cirkelvormige footprint van de hele benedenverdieping. De kamers zelf zijn licht spievormig en hebben zicht op of toegang tot de patio. Rechtstreekse onderlinge inkijk in de slaapkamers wordt vermeden door strategisch aangelegde groenzones.

DMOA | licht interieur, the art of living

Contrast tussen twee sferen

Om het hoogteverschil op te vangen, werd beslist om resoluut het slaapgedeelte uit te graven in de grond. De zo ontstane benedenverdieping bestaat uit een brede, cirkelvormige gang die de toegang tot alle slaapruimtes en badkamers bevat. In het midden van de cirkel bevindt zich een ruime patio die enorm rustgevend werkt en, samen met de daklichten in de gang, extra licht naar binnen trekt. Hier primeren rust en sereniteit. De vorm van de constructie zorgde al snel voor de vergelijking met een donut. Boven op de constructie werd een groendak aangelegd.

Kozijnen: CGB Construct.

Oase van groen

Het architecturaal concept van openheid werd doorgetrokken naar de buitenruimtes. Op het meer dan 3.000 vierkante meter grote perceel werden bestaande bomen behouden, maar kregen ze meer ruimte. Ook werd er een overdekt terras gerealiseerd en een zwembad. Zones met hoge grassen structureren de buitenruimte die tevens voorzien is van paden, gezellige hoekjes en een kruidentuintje. Licht en ruimte, intimiteit versus openheid, functionaliteit en gezelligheid, optimale groenbeleving… Bij dit concept met vloeiend, organisch lijnenspel passen alle puzzelstukjes in elkaar. En hiermee is, letterlijk en figuurlijk, de cirkel rond.

 

Tekst: Evelien de Raaff, gebaseerd op een tekst van Philip Doutreligne, geschreven voor hardcover boek nr.4 2021
Fotografie: Jaro van Meerten

____
Wil je meer zien van DMOA architecten?


Gerelateerde artikelen

Categorieën

Hoofdmenu

Social Media