Van een Nederlands huis naar een Braziliaans huis

Hemels Wonen Interieuradvies

De vide achter de voordeur geeft zicht op een aantal lampen die op verschillende hoogten van het plafond hangen en een trap die overgaat in een balustrade. “Die trap was open, dus daar hebben we een gesloten leuning aan laten toevoegen”, zegt de bewoner. “Voor de veiligheid, maar ook omdat het mooi aansluit bij de balustrade.” Grote potplanten geven een lichte tropische touch en dat is allerminst toeval. “Mijn vrouw is Braziliaanse. Wij hebben hiervoor jarenlang in Amsterdam gewoond, in een prachtig en strak modern ingericht huis. Dat laatste hadden we nu wel een beetje gezien. We zijn verhuisd naar Brabant om een rustiger omgeving te hebben voor onze kinderen, maar hoewel mijn echtgenote uit een grote stad komt, vindt ze hier meer terug van het Braziliaanse gevoel dan in onze vorige woning. Mijn jongste is geboren op de dag dat ik in Amsterdam mijn oude huis verkocht. De renovatie en verhuizing zijn allemaal in een kort tijdbestek en in een enerverende tijd gebeurd, nauwelijks zes maanden. We voelen ons hier vanaf dag één helemaal op ons gemak.”


Woonruimte

Sfeer, Interieurdesign, Hemels Wonen Interieuradvies, The Art of Living

Alle leveranciers van de woonruimte

Interieuradvies

Hemels Wonen Interieuradvies

Sfeerversterkende lampen 

En dat laatste is het resultaat van een aantal lange en open gesprekken tussen Judith Smets van bureau Hemels Wonen en haar twee opdrachtgevers. “Als mevrouw geen Braziliaanse, maar een Zweedse was geweest, zou de woning er totaal anders hebben uitgezien”, aldus Judith. “De echtgenoten reizen bijvoorbeeld veel en werken vaak vanuit huis, dus heb ik gezorgd voor twee comfortabele thuiswerkplekken.” Een ervan bevindt zich op de begane grond, niet ver van de keuken. Ook hier versterken de lampen boven het kookeiland door hun vormgeving de Spaanse sfeer. In feite is overal in het huis doelbewust met hanglampen, wandlampen en sfeerlicht gewerkt, met als gevolg dat je als bewoner of gast telkens geattendeerd wordt op breedte én hoogte van de ruimtes en die dus ook bewuster beleeft. “Licht is belangrijk, voor sfeer en oriëntatie, en juist omdat ik zo overtuigd ben van de 

meerwaarde van licht, werkte ik ook voor dit project weer samen met een van de beste experts op dit vlak. Zo was ik er zeker van dat ik het best mogelijke lichtplan zou krijgen.” 

Haardkamer 

Achter een scheidingswand bevindt zich een aparte zitruimte, compleet met lange bank, ingebouwde televisie en houtkachel. In deze half open woonkamer – door de bewoners ‘haardkamer’ genoemd – met de allures van een thuisbioscoop, kan het gezin zich ontspannen terugtrekken. Er is echter ook een aparte zithoek, halverwege de keuken, voor als daar gasten worden ontvangen. Door de scheidingswand niet helemaal door te laten lopen, heeft Judith Smets ervoor gezorgd dat de ruimtelijkheid van deze etage intact blijft en niet verbroken wordt door een hokjesgeest. Ook vanuit de vide is er een mooi visueel contact, door de boogvormige tussendeur vol glas, evenals met de thuiswerkplek. 


Keuken

Sfeer, Interieurdesign, Hemels Wonen Interieuradvies, The Art of Living

Alle leveranciers van de keuken

Kokendwaterkraan

Quooker Nederland B.V.
Sfeer, Interieurdesign, Hemels Wonen Interieuradvies, The Art of Living

Extra boog 

Een thuiswerkplek beneden en boven blijkt geen overbodige luxe. “In de coronatijd hebben we thuis moeten werken en dat dan noodgedwongen in de slaapkamer moeten doen”, zegt de bewoner. “Die lessen hebben we goed geleerd en Judith heeft ze vertaald naar deze thuiskantoren.” In de slaapkamer is opnieuw het bijzondere lichteffect gecreëerd door met verschillende soorten lampen te werken op verschillende hoogten. In de badkamer is de Spaanse sfeer die beneden heerst niet alleen herhaald, maar ook versterkt. Dat effect is bereikt door de muren van zowel de badkamerwand als de douchewand te betegelen met prachtige bronzen mozaïek- steentjes. In combinatie met de boogvormige opening van de douche, waan je je zelfs even in een Oosters badhuis. Over het hotelgevoel gesproken! “Die boog was er niet en hebben we zelf moeten aanbrengen”, aldus Judith Smets, “maar in combinatie met het mozaïek krijg je inderdaad een bijzonder effect. En toch – als je de badkamer tot zijn essentiële elementen ontleedt, is ze functioneel en eenvoudig: twee bassins, een toilet en een douche met twee koppen. Luxe hoeft niet altijd het gevolg te zijn van dure investeringen.” 


Bovenverdieping

Sfeer, Interieurdesign, Hemels Wonen Interieuradvies, The Art of Living

Alle leveranciers van de bovenverdieping

Raambekleding (merk)

JASNO

Op basis van vertrouwen 

Judith Smets is trots op het resultaat van de verbouwing, maar ook op het proces zelf. “Mijn opdrachtgevers hadden veel zaken aan hun hoofd in die zes maanden – van buitenlandse zakenreizen tot een zwangerschap – en konden niet voor elk wissewasje afreizen naar Brabant. Ze hebben dus heel veel overgelaten aan mij. Óók de keuze van objecten. Dat doe je enkel op basis van vertrouwen en vertrouwen ontstaat pas als je elkaar goed aanvoelt. Ik investeer altijd veel tijd en aandacht in de eerste fase van de opdracht. Ik dring bovendien geen persoonlijke stijl op. Niet ik ga in dit huis wonen, maar mijn opdrachtgevers. Daarom ga ik pas aan de slag als ik écht weet hoe ze erin zullen leven en in wat voor huiselijke omgeving ze zich thuis kunnen voelen. Die extra tijd in het begin hebben we in de loop van het proces vanzelf ingehaald. Na zes maanden was alles gereed, precies in de afgesproken tijd. Enkel een kelder van ruim honderd vierkante meter is niet meegenomen, maar wellicht wordt ook die ooit onderdeel van dezelfde mediterrane sfeer.” 

 

Editor: Media team

Datum: 29-05-2024

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Jeroen Kuypers

Fotografie: Niek Totte