Van kwekerij voor bomen tot boerderij om van te dromen

Buro Ruijs

Jerry Ruijs is al ruim tien jaar de drijvende kracht achter Buro Ruijs voor het ontwerpen en (ver)bouwen van droomhuizen. Jerry: “Ik werk samen met professionele adviseurs voor het aanvragen van vergunningen en het beoordelen van bouwbesluiten en met ervaren tekenaars en constructeurs. Voor opdrachtgevers ben ik het vaste aanspreekpunt. Veel mensen komen via via bij mij. Van horen zeggen, omdat ze goede ervaring met me hebben, mijn portfolio aantrekkelijk vinden of omdat ik ben wie ik ben. Je zou het no-nonsense kunnen noemen in de positieve zin van het woord. Ik hou ervan om unieke woningen te ontwerpen; hoe uitdagender, hoe beter. Het bouwen van een woning is altijd maatwerk dat aansluit op de wensen en woonstijl van de opdrachtgevers. Daarom is een wederzijdse klik tijdens de samenwerking essentieel omdat ik vanuit vertrouwen moet kunnen luisteren en de ander vanuit vertrouwen moet kunnen vertellen. Als dat vertrouwen er is, kan ik het ontwerp maken dat past. En dat is altijd het streven.”


Entree

woonboerderij, boerderij, Buro Ruijs, The Art of Living

Beeld van boven, liefde voor buiten
Jerry: “In mijn 3D-ontwerpen teken ik ruimtes en looproutes, bekijk de functie van de ruimtes, bedenk hoe de gebruiker die ruimtes beleeft en wat de invloed van de omgeving op deze beleving is. Daarbij let ik op zicht- en kijklijnen en schets ik ook interieurelementen zoals tafels en stoelen. Het is totaalarchitectuur van binnen naar buiten en van buiten naar binnen. Ik heb ervaren dat zo’n totaalplan in een zo vroeg mogelijk stadium moet worden gemaakt. Zo bespaar je op kosten en voorkom je dat er achteraf nog veel gewijzigd moet worden. Bij deze woonboerderij heb ik dronefoto’s van de kavel gemaakt. Daarop was de bestaande boerderijwoning te zien met de boomkwekerij. Ik begrijp heel goed waarom de huidige bewoners voor deze locatie hebben gekozen. De ruimte, de omgeving en de mogelijkheden zijn fenomenaal. Bovendien houden ze van paarden die ze graag op het eigen erf willen houden. Een weiland, een stal en een bak, dat was hier allemaal mogelijk.” 


Woonruimte

woonboerderij, boerderij, Buro Ruijs, The Art of Living

Alle leveranciers van de woonruimte

Kokendwaterkraan

Quooker Nederland B.V.

Wat was, wat is
Het voormalige woonhuis had een kleine keuken, woonkamer en een slaapkamer beneden. Boven was het bedompt en donker. Na de verbouwing bestaat deze woning uit een woonkamer, ruime eetkeuken en praktische bijkeuken. Op de eerste verdieping bevinden zich twee badkamers, een gastenkamer, drie slaapkamers en een ontspanningsruimte. Het nieuwe gedeelte van de woonboerderij bestaat uit de entree, salon, hoofdslaapkamer, badkamer, kleedruimte en tuinkamer die middels een overdekt terras zijn verbonden met de oorspronkelijke woning. Buiten zijn een paardenstal en een schuur gebouwd en zijn een dressuurbak, zwembad, terras en vijver aangelegd.


Bovenverdieping

woonboerderij, boerderij, Buro Ruijs, The Art of Living

Alle leveranciers van de bovenverdieping

Douche

Hotbath

Douchegoot

Easy Drain

Voordeur in het midden
Aan de buitenkant van de woonboerderij is er veel gebruikgemaakt van natuurlijke materialen die passen in de omgeving, zoals mooie, rustieke, handvormige bakstenen. De oorspronkelijke woning is geïsoleerd, muren zijn opnieuw gestuct, en er zijn een nieuw dak en een nieuwe dakkapel geplaatst.  

De woning is ook naar voren uitgebouwd. Verder is er veel gebruik gemaakt van hout voor de kozijnen en voor de houten eiken draagconstructies in de tuinkamer die op een mooie manier zichtbaar is gelaten. Het nieuwe gedeelte van het complex is bekleed met potdeksels van ongeschaafd zwart hout. Potdekselen geeft niet alleen een stoere, sfeervolle uitstraling, maar zorgt ook voor een goede afwatering en past in een omgeving waar dit vaak wordt toegepast. Jerry: “In dit geval zijn deze planken ook een natuurlijke manier om het verschil tussen ver- en nieuwbouw te laten zien. Oud en nieuw heb ik samengevoegd door de voordeur en entree in het midden te plaatsen. Zo worden niet alleen oud- en nieuwbouw verbonden maar ook voor met achter en boven met beneden. Deze centrale ingang is een logische plek om binnen te komen, het is een aangename verkeersruimte van waaruit je naar de andere ruimtes gaat.” 


Exterieur

woonboerderij, boerderij, Buro Ruijs, The Art of Living

Een koninkrijk voor een paard
Jerry. “Ik kijk terug op een mooi project waarin goed is samengewerkt. Als ik met een ander idee kwam, was dat niet omdat ik niet had geluisterd maar omdat ik juist wél had geluisterd. Ik heb me in dit project vooral beziggehouden met positionering, bouwtechnische en architectonische zaken en het uitzicht op groen en de paarden. Voor wat betreft de materialisatie binnen, de kleuren en accessoires zijn de complimenten geheel voor de opdrachtgeefster die alles met veel gevoel voor smaak en stijl heeft ingericht.” Bewoners: “De samenwerking met Jerry was superfijn. Hij begreep heel snel wat we wilden. We wonen nu in een droomhuis; een megarustige plek waar we ons thuis voelen. We zijn elke dag dankbaar dat we hier mogen wonen.” 

Editor: Media team

Datum: 27-03-2024

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Cai Vosbeek

Fotografie: Jaro van Meerten

Fotografie: Hans Gorter