Van Manen
Van Manen, the Art of Living Online, Exterieur, Rieten dak, Houten buitenkant, Ramen, Villa
Van Manen, the Art of Living Online, Exterieur, Rieten dak, Houten buitenkant, Ramen, Villa
Van Manen, the Art of Living Online, Exterieur, Rieten dak, Houten buitenkant, Ramen, Villa
Van Manen
Exterieur | Van Manen
Exterieur | Van Manen
Exterieur | Van Manen
previous arrow
next arrow

Moderne villa met rieten dak | Architectenbureau Van Manen

Droomhuis in de duinen

De bewoners kunnen in hun handjes klappen dat ze een stijlvolle duinvilla hebben kunnen bemachtigen aan de kust. Wonen in deze bijzondere leefomgeving staat gelijk aan wonen op een toplocatie. De bewoners kochten in een goede staat verkerend, karakteristieke moderne villa met rieten dak. Dit moderne huis was alleen nét een maatje te klein voor hun gezin met vier kinderen en daarom besloten ze om een deel aan te bouwen. Robert Dessing, projectarchitect bij Van Manen, kreeg de opdracht om een droomhuis te bouwen.

Hoewel de bewoners zelf geen idee hadden over hoe het eindresultaat er uit moest komen te zien, hadden zij wel als uitgangs- punt dat de oorspronkelijke stijl behouden moest blijven en dat de uitbreiding een eigentijdse (moderne) uitstraling moest krijgen. Robert: “Deze verbouwing vraagt om een perfecte verbinding tussen heden en verleden. En wat mij betreft is er geen groter genot dan dat contrast als architect vloeiend in elkaar over te laten lopen, waarbij de bestaande villa gerespecteerd blijft.”

 

Woonkamer, the Art of Living Online, Van Manen, Design meubilair, Stoelen, Bank, Stalen deuren, Tafel, Kozijnen

Zowel in de lounge als in de voormalige eetkamer zijn haarden geplaatst van het merk DRU, geplaatst door Het Schouwspel.

Droomhuis bouwen

De uitbreiding van de moderne villa heeft plaats gevonden aan de achterzijde. Zo kon het originele aanzicht van de duinvilla intact blijven en tegelijkertijd twee nieuwe woonlagen worden gerealiseerd in de vorm van een doorlopende mansardekap. Van Manen stelde een herindeling voor van de bestaande woning. Op deze manier kon er veel ruimte worden gecreëerd.

Verbinding tussen nieuw en oud

Het oude en het nieuwe deel is gekoppeld door een tweelaagse glazen gang. Die verbinding tussen oud en nieuw was een hoofdbreker en werd uiteindelijk bewerkstelligd met de bestaande trap, die nu in zijn nieuwe vorm het hart van de woning is geworden. Hij verbindt letterlijk de twee woondelen met elkaar. Vanuit de keuken in het nieuwe deel is hij goed zichtbaar en eigenlijk dé eyecatcher van deze ruimte.

 

Design Keuken, Luxe Keuken, The Art of Living Online, Keuken, Van Manen, Open Haard, Pitt Cooking

De keuken beschikt over Miele apparatuur en een Quooker heetwaterkraan. Het composiet blad is afkomstig van Dekton en de keuken en het maatwerk werden gerealiseerd door RMR Interieurbouw.

Design Keuken, Luxe Keuken, The Art of Living Online, Keuken, Van Manen, Natuursteen keukenblad, Design Lampen

Van Manen, Keuken, the Art of Living Online, Oven, Natuursteen tafelblad, Magnetron, Exclusieve keuken

Grote woonkeuken

De grote woonkeuken is in het nieuwe gedeelte opgenomen. De nieuwe, royale keuken heeft ook extra body gekregen. Door het XXL-kookeiland oogt de keuken nog groter. Door de betonnen vloer krijgt het geheel en stoere en iets wat industriële look.

 

Van Manen, The Art of Living Online, Trap, Design Trap, Houten Trap, Houten tafel, Luxe Trap

Van Manen, The Art of Living Online, Trap, Design Trap, Houten Trap, Houten tafel, Luxe Trap

Het schilderwerk werd gedaan door Admiraal Schilders.

Villa bouwen

De complixiteit van de moderne villa vroeg om een annemer met een goede staat van dienst. Van der Niet Bouw is zo’n bedrijf. Zij renoveerde en verbouwde de woning tot het droomhuis wat de bewoners voor ogen hadden. Marc Admiraal van Van der Niet Bouw vertelt: “Oud en nieuw verenigen op een historisch stuk grond is voor een aannemer ongeveer het leukste wat er is!”

 

Slaapkamer, Van Manen, the Art of Living Online, Bed, Jaloezieën, Design lampen, Gietvloer

De W- en E-installaties werden gedaan door Warmerdam Installatietechniek en De Wit Totaal E-techniek.

Badkamer, Van Manen, The Art of Living Online, Ligbad, Inloop douche, Wanddecoratie, Stucwerk

De badkamer is uitgerust met een 2-persoonsbad, de Savona van RIHO.

Van Manen, Badkamer, The Art of Living Online, Ligbad, Natuursteen, Design Kranen, Exclusief badkamermeubilair

Rieten dak

Via deze trap kom je aan de achterzijde uit in de nieuwe master suite, met aangrenzend een ruime inloopkast, een badkamer en een fitnessruimte. Dit geheel wordt afgedekt met een rietgedekte mansardekap, die mooi overeenkomt met de bestaande mansardekap van het oude deel.

 

Tuin, Van Manen, The Art of Living Online, Luxe tuin, buitenmeubilair, exclusieve tuin

De louvrepanelen zijn afkomstig van Livium.

Geslaagd project

Dat zou je ter afsluiting wel over het gehele project kunnen zeggen: functionaliteit en esthetiek met inachtneming van oorsprong komen hier mooi samen. Robert: “Dat is zeker zo. Wanneer zelfs de zogenaamde ‘inheemse’ omwonenden je complimenteren met het eindresultaat, dan hebben we het volgens mij heel goed gedaan.”

 

Tekst: Mascha Ekkel
Fotografie: Jaro van Meerten