
Een eigen identiteit, daar houden ze van bij IA Interior Architects. Niet alleen omdat elk project daarmee start, maar ook omdat een eigen identiteit zoveel tijdlozer is dan meewaaien met de trends. Kiezen wat jíj mooi vindt, waar jouw hart sneller van klopt. Voor de Antwerpse interieurarchitect Frederik Schiemsky is dat de reden dat hij IA Interior Architects oprichtte. Samen met interieurarchitect Katrien Roefs maakt hij niet enkel een ontwerp, maar een beleving. Zo ook voor de bewoners van dit unieke landgoed.
Moderne kolos
Het is 2016: niet elke dag kom je online een te koop staand landgoed tegen met een perceeloppervlakte van maar liefst 36.000 vierkante meter, een woonoppervlakte van 750 vierkante meter – waaronder een souterrain van 300 vierkante meter – en verderop op het perceel een verwarmd bijgebouw van 150 vierkante meter. Het woonperceel wordt omringd door het beschermde natuurgebied het Dommeldal. De lange oprijlaan, omzoomd door bomen, brengt je naar het achterste gedeelte van het perceel, waarop een moderne kolos is gehuisvest, die opgaat in de omgeving. “Al langer waren we op zoek naar een landgoed”, vertelt de bewoner. “Bij de aanblik van de dertig meter lange zijgevel van massief travertin waren we dusdanig onder de indruk dat we de makelaar belden en om een bezichtiging vroegen.” Het Ooievaarsnest, zoals het landgoed in de omgeving bekendstond, was toen nog niet veel meer dan een omhulsel. Een karaktervol omhulsel weliswaar, maar de bezieling in het interieur ontbrak nog. De architect van wie het perceel en casco was, moest het door omstandigheden te koop zetten nog voordat hij zijn droomwoning kon realiseren. Voor de huidige bewoners echter een geluk: ze waren op slag verliefd geworden op het exterieur, én het interieur konden ze naar eigen wens vormgeven.
Keuken als basis
Hoewel de bewoners een zo goed als lege woning kochten, was het interieur echter niet volledig kaal: de keuken stond als eenzaam baken in de onaffe ruimte. Aanvankelijk waren de bewoners niet meteen gecharmeerd van de keuken, totdat de verkoper hun erop wees dat deze van een zeer exclusief Italiaans merk was en op maat kon worden aangepast en vervolmaakt. Zo kwamen ze uit bij IA Interior Architects. “De indeling was te gesloten en de materialen waren niet wat de bewoners voor ogen hadden”, herinnert Frederik Schiemsky zich. “Toen de bewoners eenmaal inzagen hoe gesofisticeerd de keuken eigenlijk was, besloten we deze te behouden, maar dus wel aan te passen. De keuken is zo prominent dat we alle andere materialen hierop hebben afgestemd.” De fronten van gefossiliseerd edel moeraseiken en de ombouw van massief titanium in combinatie met geborsteld en gepolijst rvs maken van de keuken een uniek centerpiece.
“Een woning moet op een logische manier worden ingevuld, zonder overkill”, aldus Frederik. “Er wordt weleens gezegd dat het een uitdaging is om een interieur voor een kleine woning te ontwerpen, en dat is ook zo, maar velen vergeten dat het inrichten van een woning van dit reusachtige formaat nóg een tandje uitdagender is. Waar je bij een kleine woning al snel moet puzzelen om alles passend te krijgen, loop je bij een kast van een woning juist het risico dat het interieur leeg aanvoelt, dat het kil en onpersoonlijk wordt.” Gelukkig is dat hier niet het geval. Integendeel.
Openheid
Hoewel de villa maar liefst dertig meter lang is, en je bij het betreden heus wel onder de indruk van de ruim opgezette indeling bent, voel je je nergens verloren in het interieur. Alles staat precies waar het hoort te staan. Verbinding is hier het kernwoord. Niet alleen met de prachtige tuin en de weelderige natuur, maar ook vanbinnen. Een lange gang knoopt de entree, het thuiskantoor, de serre, keuken en living aan elkaar, terwijl verschillende vides en een overloop de begane grond met de bovenverdieping verenigen. De vloer van grijs betonciré heeft een bruine ondertoon voor een industriële maar warme uitstraling en is uniform in de gehele woning. “We wisten heel goed wat we wilden”, vertelt de bewoonster, “maar soms is het toch nodig dat iemand je buiten de gebaande paden laat denken. Dat deed IA Interior Architects heel goed.” Bijvoorbeeld het haardmeubel. Frederik: “Je eerste ingeving is om de haardwand tegen de muur te zetten, maar hier staat-ie vrij en dat geeft een bepaalde openheid, een zekere luchtigheid aan de living. Ook de eettafel, die het verbindende element tussen de keuken en de living is, vormt een optische tweedeling door het gebruik van open stoelen aan de ene zijde en gesloten aan de andere.”
Persoonlijkheid van de bewoners
“Wanneer je trendgevoelig ontwerpt, is het moeilijk om tijdloos te blijven”, legt Frederik uit. “Daarom is de persoonlijkheid van de bewoners altijd het uitgangspunt. De intieme sfeer primeert, waar je in deze woning ook bent. Bij het kopen van een woning is het altijd maar de vraag of van het nieuwe interieur en het bestaande exterieur geen stijlclash gaan veroorzaken, maar ook dat is hier niet het geval. De architectuur is bovendien erg bijzonder, doordat deze contrasteert met de buitenomgeving, maar toch door het gebruik van zachte materialen een gebalanceerde harmonie met de buitenomgeving vormt.” Vooral aan de achterzijde is deze harmonie tot in de puntjes voelbaar. De grote raampartijen bieden een spectaculair uitzicht op de afgesloten rivierarm van de Dommel en de prachtige treurwilg op de landtong. Van hieruit reeën spotten is geen zeldzaamheid. Geen wonder dat juist aan deze zijde de living en de mainsuite gerealiseerd zijn. Ontwaken in een riante villa als deze, met dít uitzicht is bijna on-Nederlands. “‘Hoe ga je deze villa toch inrichten?’ is een vraag die we na de aanschaf vaak gesteld kregen”, vertellen de bewoners. “Dat was ook niet zo vreemd, gezien de onvolledige staat en de grootte van de woning. Dankzij de expertise van IA Interior Architects hebben we van deze ruwe diamant een geslepen diamant kunnen maken.” Toch is het – na hier een aantal jaar met veel liefde te hebben gewoond – tijd om Het Ooievaarsnest te koop te zetten. “We zijn recent met vervroegd pensioen gegaan en willen onze tijd veel vaker doorbrengen in ons huis in Zuid-Frankrijk”, legt de bewoner uit, “en verhuizen daarom in Nederland op termijn naar een penthouse in de Randstad. We hopen dat de volgende bewoners zich hier net zo laten betoveren als wij destijds.”
Fotografie: Patrick Meis
Fotografie: Jimke Joling