Van sacristie tot appartement

Stefan Martens maatwerk in interieur

De ingang tot de woning bevindt zich aan de zijkant van het kerkgebouw en een indrukwekkende vide zet de bezoeker nog meer op het verkeerde been. Je lijkt een modernistische woning binnen te stappen. De trap leidt naar de eerste verdieping en de stalen deur geeft toegang tot de woonkamer. Toiletruimte en garderobe vervolledigen het beeld van de entree tot een luxewoning in plaats van een ruimte die tot 1985 de sacristie was: de plek waar enkel priesters en misdienaars toegang toe hadden en liturgische voorwerpen werden bewaard. “Het gebouw heeft sindsdien lang leeg gestaan”, zegt een van de bewoners. “Het kreeg allerleidoelen. Zo zijn er nog jaren technofeesten gehouden. Op sommige muren hebben we nog graffiti uit die tijd gevonden.” 


Woonkamer

ruimte, transformatie, Stefan Martens maatwerk interieur, The Art of Living

Hologram  

De woonkamer verraadt door zijn geheel eigen ruimtelijke vorm en de pilaren wel degelijk iets van de oorsprong. En mocht iemand eraan twijfelen, dan toont het hologram van een jonge non deze oorsprong wel, een hologram dat speels verspringt, afhankelijk vanuit welk standpunt je het bekijkt. De rest van de muur wordt grotendeels in beslag genomen door een rek met champagneflessen en in een van de hoeken is een barmeubel geplaatst. De horeca-achtergrond van de bewoners schemert hier in door, maar de ruimte leent zich er ook perfect voor. De lange tafel bestempelt dit semiafgesloten deel van de woonkamer tot eet- en ontvangstruimte, een grote zithoek, tegenover een televisiemeubel, is meer het deel om te relaxen. 


Keuken

ruimte, transformatie, Stefan Martens maatwerk interieur, The Art of Living

Alle leveranciers van de keuken

Lichtplan en verlichting

VD Licht en Interieur

Keramische tegels

MoreFloors Breda B.V.

Huzarenstukje 

Vooral in de keuken wordt duidelijk hoezeer de interieurbouwer en interieurarchitect hebben moeten meten en puzzelen om de kasten met apparatuur en bergruimte te construeren en plaatsen. “De muren staan schuin in plaats van recht in de ruimte. Dat maakte het bepaald niet eenvoudig om toch precies uit te komen, want inbouwapparaten hebben vaste maten”, zegt Stefan Martens, van Stefan Martens Maatwerk en Interieur. Dit letterlijk op de millimeter werken vereiste een perfecte samenwerking tussen architect en maatwerker, beginnend bij de tekening en eindigend bij de montage. “Wij hebben bovendien het voordeel dat we alle interieurs die we maken eerst volledig opbouwen in ons atelier. Zo komen we nooit voor verrassingen te staan en kunnen we de kleinste afwijkingen tijdig zien en corrigeren. Pas als we helemaal zeker zijn dat alles is geconstrueerd zoals het moet, beginnen we aan de montage.” 

Het resultaat is een hoogst originele keuken in de vorm van een driehoek, relatief compact, in die zin dat ze alles bevat wat nodig is. Een huzarenstukje, deze keuken, en toch hadden de bewoners niets anders verwacht. “Stefan heeft ook het interieur van onze vorige woning gebouwd”, zegt een van hen. “We wisten tot wat zijn bedrijf in staat is. Het is fijn als je zoveel vertrouwen in iemand kunt stellen, maar het vergemakkelijkte ook de communicatie. Toen wij hier een barmeubel vroegen, voelde Stefan meteen aan wat ons voor ogen stond.” 


Bovenverdieping

ruimte, transformatie, Stefan Martens maatwerk interieur, The Art of Living

Alle leveranciers van de bovenverdieping

Loodgieterswerk

De Graaf Installatiewerken

Kranen

Hotbath

Sanitair

Sawiday
ruimte, transformatie, Stefan Martens maatwerk interieur, The Art of Living

Tot plafondhoogte 

Op de eerste verdieping is het ‘kerkgevoel’ nauwelijks nog aanwezig, behalve in de ramen en in de hoogste van de plafonds. Er zijn aparte kamers geconstrueerd voor berging en voor gasten, inclusief een gastenbadkamer. Aan het eind van de gang bevinden zich de slaapkamer en en-suitebadkamer van de bewoners. De hoogte van de plafonds wordt geaccentueerd door het feit dat er in de dressing een laddertje tegen de kastdeur staat. “We wilden de ruimte optimaal benutten en dus is het logisch dat er over de volledige hoogte kast werd geïnstalleerd”, zegt een van de bewoners. Ook in de gang werd de zijkant daarvoor benut, maar wel met een alkoof halverwege, zodat hier ook een fraaie esthetiek werd gecreëerd. 

De slaapkamer heeft veel weg van een luxe hotelsuite: een hoog dubbelbed en vooral een douche die imponeert omdat de wand over de volledige hoogte betegeld is. Of de slaapkamer zich in een kerk of kasteel bevindt, zou je hier niet kunnen zeggen. Opnieuw een fraai staaltje vakwerk van de interieurbouwer, want ook hier zijn noch de afmetingen, noch de vormen standaard. Dat is het werkelijk bijzondere van wat Stefan Martens en zijn medewerkers hier gepresteerd hebben: een hedendaags interieur bouwen in kamers die daar nooit voor bedoeld zijn en het dan zó installeren dat het lijkt of dat wel zo was. 

Omliggende tuin 

Rondom het appartement ligt een tuin, die nog in aanleg is. Het directe contact met de buitenwereld is een pluspunt van dit appartement, maar ook het feit dat het aan de buitenkant ligt van het gebouw, zodat de bewoners een extra laagje privacy hebben. De transformatie van deze kerk als zodanig bewijst dat de architectuursector inmiddels heeft begrepen hoe ze de grote nadelen van religieuze panden kan omvormen tot pluspunten, de indeling en inrichting van het interieur van dit specifieke appartement dat sommige interieurarchitecten en interieurbouwers hen daarin uitstekend kunnen volgen. De bewoners mogen zich gezegend voelen met zo’n origineel en prachtig appartement. 

Editor: Media team

Datum: 18-06-2024

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Jeroen Kuypers

Fotografie: Veerle Verheijen