Verbouwing: historisch pand volgens eigentijdse bouwstijl

MH1 Architecten

Op loopafstand van het centrum van een Zuid-Limburgse stad, is deze historische parel uit 1918 gelegen. Onder de bezielende leiding van Camiel Deelen van MH1architecten werd de bestaande woning getransformeerd naar een fantastische villa die dankzij een bijzondere bouwstijl aan de hoogste standaarden voldoet.


Ontwerp

Bouwstijl, domotica, MH1 Architecten

Leveranciers van het ontwerp

Verlichting

Jacco Maris Design

Installatietechniek

Gilissen & Gilissen Installatietechniek

Oud en nieuw

De villa, gelegen aan een parkachtige laan met oude kastanjebomen, staat er statig en trots bij. De witte gevels met grijze banden verraden dat het om een klassiek pand gaat. Met veel respect voor de historie is de bestaande woning verrijkt met een eigentijdse, L-vormige aanbouw in Belgisch hardsteen die de villa omsluit aan de rechter zijkant en achterkant. Dit volume rust op een doorgaande plint van antraciet metselwerk die aansluit op de plint van de villa en overgaat in het dak van een carport. Oud en nieuw zijn hierdoor op prachtige wijze vervlochten en versterken elkaar.


Verbouwing

Bouwstijl, domotica, MH1 Architecten

Leveranciers van de verbouwing

Buitentrap

Moors Metaalwerken

Eigentijdse bouwstijl

De opdrachtgevers kozen bewust voor de eigentijdse bouwstijl van MH1architecten. Wat begon met de wens om de keuken te verplaatsen en de badkamers te voorzien van een upgrade, resulteerde in een grootschalig verbouwtraject met als pronkstuk de moderne uitbouw. Ook het interieur en de tuin werden hierin meegenomen. Om het wonen extra comfortabel te maken, zijn er bovendien diverse moderne technieken in de woning toegepast, zoals een koelplafond en domoticasysteem. In het ontwerp speelt de relatie met de tuin een essentiële rol. Zo zijn de keuken, het terras, de veranda en een deel van de eetkamer in de van veel glas voorziene uitbouw gesitueerd. Om het contact met de buitenruimte te versterken, kan de glazen schuifdeur bij de veranda helemaal opengeschoven worden.


Interieur

Bouwstijl, domotica, MH1 Architecten

Leveranciers van het interieur

Binnenzwembad

Lotec

Installatietechniek

Gilissen & Gilissen Installatietechniek

De rode draad

Een mix van klassieke en eigentijdse materialen loopt als een rode draad door het geheel en zorgt voor rust, ritme en eenheid. Een van de vele unieke elementen in het warme interieur is de trap: deze is gedeeltelijk origineel en zorgt er daardoor mede voor dat de sfeer van weleer nog steeds voelbaar is in de woning. Naast een verdieping met prachtige slaapsuites en badkamers bevat de villa een souterrain met een zwembad. Dankzij het daklicht en het half verdiepte terras is ook op deze etage het contact met buiten gewaarborgd. De tuin heeft een weelderige uitstraling met een mix van volgroeide bomen en struiken. Genietend van alle pracht en de rust die je hier ervaart zou je bijna vergeten dat je je in een grote stad bevindt!

Editor: Celine Jacobs

Datum: 21-07-2022

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Jurrit van der Waal