Vooroorlogse villa Monumentaal 1911 Burgemeesterwijk Anrhem

 

Villa om verliefd op te worden

Een pand dat de wereld een stukje mooier maakt

Een vooroorlogse villa staat veelal synoniem voor mooi en romantisch, maar óók het nodige achterstallige onderhoud. In de sfeervolle ‘burgemeesterswijk’ in Arnhem staat een uitzondering. Een warme, prikkelende en inspirerende villa, waar de sfeer van weleer hand-in-hand gaat met noviteiten en eigentijdse gemakken. Wie binnenkomt waant zich in een andere, elegante, romantische wereld.

De prachtige, statige villa werd in 1911 gebouwd door de Arnhemse aannemer Wilhelmus Stephanus Horstink. Zo’n honderd jaar later is de oude eyecatcher volledig opgeknapt. De villa werd compleet gestript. Alleen de buitenmuren en de inpandige trappen bleven overeind. Er volgde een 18 maanden durende verbouwing, die zeker de moeite waard was.

Een moderne twist

“We hebben de villa in de oude staat hersteld, maar dan met een moderne twist”, vertelt de inmiddels ex-bewoonster.Van het compleet vernieuwde leiendak tot de parketvloeren met een visgraat motief. Dat lag vroeger ook in de villa. We hebben die parketvloeren op alle verdiepingen teruggebracht, maar wél met een iets groter motief. Alle architraven zijn vakkundig aangepakt. Het enkele glas hebben we vervangen door monumentaal dubbelglas. Ook het glas-in-lood hebben we behouden. Maar we hebben wél bij alle bovenramen het gekleurde glas-in-lood, bruin en oranje van kleur, vervangen door doorzichtig en lichtgroen glas. Dit geeft een fris effect. Het raam-, en deurbeslag hebben we in authentieke stijl gehouden en uitgevoerd in moderner messing en chroom.”

Al het oude glas-in-lood werk werd volledig vernieuwd. In de entree werd de terrazzo vloer in originele staat teruggebracht. De lambrisering bestaat uit marmeren panelen met daarboven stucwerk met originele vergulde ornamenten.


“We hebben de authentieke sfeer met monumentale ornamenten helemaal terug weten te brengen”


The Art of Living, Exclusief wonen, Keuken Vloer Hasper Natuursteen, keuken, design, wit, villa, tegelvloer, keukeneiland, keukenapparatuur

Van Benthum Haarden verzorgde het binnenwerk van diverse haardpartijen met antieke schouwen van Ambiance Natuursteen.

Door de gehele villa werden de houten vloeren in visgraat motief gelegd door Ed Roodbol Parket & Vloerenservice.

Vorstelijk
Stijl, vakmanschap en ambiance gaan overal in de villa hand in hand. Neem bijvoorbeeld het Toscaanse Calacatta marmer uit het gebied rondom Carrara in de badkamer. Het is door steenhouwer Marc Hasper als een open boek gelegd. In één woord vorstelijk. Koninklijk is ook de manier waarop Rob Kooy de ornamenten in de nieuwe plafonds heeft getrokken. Helemaal in de lijn van het werk dat de vakman bij de renovatie van het Paleis op de Dam realiseerde. “Rob Kooy had nog mallen in zijn bezit van een soortgelijke woning uit omstreeks 1911 uit de Burgemeesterswijk. Daardoor hebben we de authentieke sfeer met monumentale ornamenten helemaal terug weten te brengen”, vertelt de ex-bewoonster. Subliem is ook de oplossing van aannemer Scheerder om alle wanden en plafonds te versterken met underlayment platen. Daardoor zijn deze niet alleen extra geïsoleerd, maar kunnen ook de plafonds ook moeiteloos imponerende kroonluchters dragen.

De kroonluchters werden geleverd door ‘t Aghterhuijs Brocante & Kroonluchters te Bergeijk.

The Art of Living, Exclusief wonen, Plafond Underlayment platen Monumentale ornamenten Kroonluchter, geel, wit, kunst, schilderwerk, stucwerk, ramen, plafond

De plafonds zijn versterkt met underlayment platen en voorzien van nieuw stucwerk met monumentale ornamenten.


“De sfeer van de woning omarmt je op het moment dat je over de drempel van de voordeur stapt”


De volledig nieuwe badkamer is voorzien van alle gemakken en afgewerkt met marmer, geplaatst en geleverd door Hasper Natuursteen.

Het complete dak is vernieuwd met een leien dakafwerking.

Liefde op het eerste gezicht
Er was volgens de ex-bewoners al voor de renovatie sprake van liefde op het eerste gezicht. De vrijstaande stadsvilla had het hélemáál. “De sfeer van de woning omarmt je op het moment dat je over de drempel van de voordeur stapt”, klinkt het unisono. “Dat was zo en is ook na de grootschalige renovatie zo gebleven. Het huis voelt als een behaaglijke Kasjmir trui. En daarbij hadden we een omgeving die rust en natuur biedt, maar desgewenst ook de nodige dynamiek. Met natuurlijk de fantastische ruimte in deze villa.”

Tekst: webredactie
Fotografie: Dré Wouters

___