Verfijnd, stijlvol en chic

Marieke de Jong Interieurarchitectuur

“We vonden dit qua stijl altijd al een van de mooiste huizen van het dorp, maar omdat het interieur zo afweek van onze smaak, hebben we de woning lange tijd links laten liggen”, vertelt de bewoonster. “Een vriend haalde ons over om toch een kijkje te gaan nemen, en dat was maar goed ook. De klassieke elementen en de ruimtelijkheid overtroffen onze verwachtingen, maar wat ons pas echt overtuigde, was het weidse uitzicht. We waren meteen verkocht.” Ze schakelden Marieke in om het interieur helemaal naar hun zin te maken. “De klassieke stijl is nu juist wat de bewoners zo aantrok, dus die elementen hebben we behouden”, vertelt Marieke. “Ook hebben we her en der zelfs klassieke details toegevoegd.” 

Die liefde voor de klassieke stijl valt op zodra je binnenkomt. Op slechts een likje verf na zijn de voordeur, met klassieke sierlijst en deurrooster, en de binnendeuren met panelen, behouden gebleven. Ook de trap heeft een nieuw kleurtje gekregen. De loper maakt het geheel alleen nog maar mooier. De spiegel van rookglas, de leren wanddecoratie en de shinnokihouten maatwerkkasten zetten de toon voor de rest van het interieur. Via de glazen schuifdeur met stalen frame kom je binnen in de keuken. 


Keuken

Maatwerk, renovatie, Marieke de Jong Interieurarchitectuur, The Art of Living

Alle leveranciers van de keuken

Keukenblad

Cosentino

Kokendwaterkraan

Quooker

Ruimte om samen te zijn
De keuken is niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk het hart van het huis. De warme kleuren en rijke materialen geven je direct een welkom gevoel. Het goed uitgedachte evenwicht tussen klassiek-landelijk en modern valt meteen op. De koof boven het fornuis is een goed voorbeeld van hoe Marieke een klassiek element in een modern jasje stak. “Eenvoud is de meest ultieme verfijning”, legt ze uit. Ook in deze woning paste ze haar visie toe. Om geen bonte mix te krijgen, werd het aantal materialen beperkt gehouden en doorgetrokken in de gehele woning. Shinnokihouten maatwerk, een dekton werkblad in marmerlook en keramische vloertegels met een schitterende vleug geven het ontwerp warmte en levendigheid. De barkrukken die om het riante eiland staan, nodigen uit tot een gezellig samenzijn. Hier wordt de dag besproken onder het genot van een kopje thee of koffie en het is de plek voor een borrel met vrienden. “Een grote woonkeuken was voor ons een must”, vertelt de bewoonster. “Hoewel we verderop in het woongedeelte een eettafel hebben, eten we als gezin altijd aan het eiland. De eettafel gebruiken we als we gasten over de vloer hebben.” 


Living

Maatwerk, renovatie, Marieke de Jong Interieurarchitectuur, The Art of Living

Alle leveranciers van de living

Houten bekleding

WoodUpp

Klassieke toets
De klassieke toets in het interieur is misschien wel het meest voelbaar in de living en de aangrenzende zondagkamer. Niet alleen komt deze tot uiting in de elementen waarover de woning al beschikte, zoals de sierlijke haardmantel, het balkenplafond, de glas-in- loodramen en de suitedeuren, maar ook in toegevoegde elementen, zoals de visgraatvloer, het maatwerk, de wandlampen met zandlopereffect en de decoratieve sierlijsten. De leren wandpanelen geven het interieur meer cachet en bevorderen bovendien ook de prettige akoestiek. Marieke: “De invulling die je aan een woning geeft, verschilt per situatie. Een woning waarin een gezin van vijf en een hond wonen, richt je nu eenmaal volgens andere behoeften in. De materialen moesten slijtbestendig en gemakkelijk te onderhouden zijn. Ook moest er altijd wel een plek in huis zijn waar iemand zich kan terugtrekken.” 


Aanbouw

Maatwerk, renovatie, Marieke de Jong Interieurarchitectuur, The Art of Living

Speelsheid in het ontwerp
Vanuit het hoofdgebouw bereik je de aanbouw heel gemakkelijk via de droogloop. Waar het hoofdgebouw vooral een lichte basis heeft, aangevuld met warm, donker maatwerk, heeft de aanbouw juist een donkere basis. Zo zijn het dakbeschot en de wanden met donkergebeitst hout bekleed voor een intieme, gezellige sfeer. Perfect voor een cozy zomeravond, maar door de open haard ook de ideale plek om koude winterdagen te slijten. Hoewel de sfeer hier landelijker, wellicht zelfs een tikje robuuster is dan in het hoofdgedeelte, wordt er niet gebroken met de eenheid die in het interieur heerst. Ook hier zijn dezelfde materialen doorgevoerd, wat precies past bij de functie van het gebouw. “Eerst was de aanbouw vooral bedoeld als sanitaire ruimte voor de zwembadgebruikers”, vertelt Marieke, “maar algauw werd het bijgebouw ook een plek om te loungen, wijn te bewaren en creëerden we een gastenverblijf op de mezzanine. Vooral de kinderen hebben het naar hun zin in de aanbouw. Zij hebben hier alle ruimte om te gamen en feestjes te houden.” 


Exterieur

Maatwerk, renovatie, Marieke de Jong Interieurarchitectuur, The Art of Living

Alle leveranciers van het exterieur

Betontegels

Schellevis

Passend in het landschap
Wie niet weet dat de aanbouw nieuw is, zal snel denken dat deze er altijd al heeft gestaan. Niets is minder waar, maar die illusie wordt perfect gewekt door de hergebruikte materialen, zoals de dakpannen. Samen met Vermeer Architecten, het bureau dat het bouwkundige ontwerp op zich nam, ontstond er een ontwerp dat naadloos overgaat in het hoofdgebouw en toch zijn speelsheid behoudt. Het exterieur van het hoofdgebouw kreeg een touch-up: de luiken werden gehuld in een donkergrijze tint en de bakstenen werden witgeverfd. Ook de tuin is opnieuw aangelegd. “We wilden een onderhoudsvriendelijke tuin, maar geen die volledig van beton is en ook geen kaal gazon”, licht de bewoonster toe. Het werd een landschapstuin, waarbij veel van de oorspronkelijke fruitbomen en platanen werden behouden en waarbij gebruik werd gemaakt van de natuurlijke glooiing van de tuin. Het zwembad werd strategisch iets lager geplaatst, achter begroeiingen, zodat je blik ook vanuit de woning zonder afleiding naar het weidse landschap wordt getrokken. Het is juist die blik op het landschap dat de bewoners tot koop liet overgaan, en nu ook de rust en de eenheid in het geheel zijn teruggekeerd, is het niet meer dan logisch dat dit huis voor hen een plek is om te koesteren. 

Editor: Media team

Datum: 12-04-2024

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Evelien de Raaff

Fotografie: Nick Cannaerts