Verlicht jij je huis al met LED?

Welk soort verlichting gebruik jij in de verschillende ruimtes van je woning? Nu de traditionele gloeilamp steeds meer tot het verleden behoort, is de manier waarop we verlichting inzetten ook behoorlijk veranderd.

Je draait er een bolletje in en klaar

Vroeger, eigenlijk nog niet zo lang geleden, was een lamp gewoon een lamp. Je draaide er een bolletje in, en dat was het. Na een aantal branduren hield het bolletje ermee op, en kocht je een nieuwe. Dit is in de afgelopen periode in hoog tempo veranderd, met de opkomst van steeds weer andere soorten lampen.

Dat is natuurlijk niet voor niks. Onze energiebronnen moeten we zo duurzaam mogelijk gebruiken, en duurzaam, dat was de ouderwetse gloeilamp allesbehalve. Naast licht gaven deze lampen namelijk ook heel veel warmte af. Deze warmte kost energie, terwijl hij niet nuttig wordt gebruikt. Kortom: verspilling van energie, terwijl we daar toch liever verstandig mee om moeten gaan. Niet alleen om onze eigen energierekening betaalbaar te houden, maar ook omdat het steeds meer doordringt dat zuinig omgaan met energie sowieso geen slecht idee is. Onze natuurlijke energiebronnen als gas en olie zijn eindig, dus deze niet meer gebruiken dan nodig is valt aan te raden.

We stappen over op LED

Nu gloeilampen uit de winkels verdwijnen, stappen we massaal over op LED lampen. Deze doen heel goed wat gloeilampen moeilijker vonden: de energie enkel en alleen gebruiken om licht te produceren, en geen warmte. Om die reden zijn LED lampen een stuk beter voor de portemonnee, ook al zijn ze wat duurder in aanschaf. Ze gaan een stuk langer mee dan gloeilampen, en gebruiken tijdens hun leven een stuk minder energie.

De afgelopen jaren is de keuze in LED-lampen enorm toegenomen. LED kan in allerlei sterktes en kleuren worden gebruikt, en dat zorgt voor ongekende mogelijkheden. Veel lampen geven je de mogelijkheid de intensiteit en kleur van het licht te veranderen, zodat je LED lampen in iedere ruimte en voor iedere gelegenheid te gebruiken zijn.

Ook inbouwspots van Ledinbouwspotsleds.nl zijn populair, omdat je deze zo mooi kunt werkwerken in plafonds of wanden. Door hierbij te kiezen voor LED GU10, voorkom je dat je een grote transformator moet wegwerken: deze spots kun je direct aansluiten op het lichtnet. Handig in keukens, badkamers en toiletruimtes of op andere plekken waar de ruimte beperkt is. Maar ook ideaal in een strak ingerichte woonkamer: de verlichting neemt op deze manier letterlijk geen enkele ruimte in, en kan door te kiezen voor varianten die voorzien zijn van een dimmer aangepast worden naar je wensen, op ieder ogenblik.

 

____

Wil je nog meer inspiratie opdoen? Bekijk dan ook eens de andere blogs!


The Art of Living Online | Online redactie


The Art of Living Online is het inspiratie platform op het gebied van exclusief wonen & lifestyle. Op het online platform delen we trends op het gebied van wonen & interieur, nemen we je mee naar exclusieve events en laten we je de nieuwste hotspots zien waar jij als lezer optimaal van kan genieten.