Verlichting


Artikelen

Meer over Verlichting

Verlichting, sfeer en functioneel combineren

De verlichting, een belangrijk onderdeel van de woning. Goede verlichting voelt namelijk prettig en comfortabel aan. Het bepaalt de sfeer in de ruimte en ook hoe deze ruimte wordt ervaren.

De keuze rondom verlichting hangt af van verschillende factoren. De keuken heeft bijvoorbeeld een ander type verlichting nodig dan een slaapkamer of woonkamer. Verlichting dient niet alleen als sfeer maar is ook functioneel. Hierbij kan je denken aan een verlichte garage, een goed verlicht tuinpad of werkruimte. Verlichting kan ook afgestemd worden op het type woning. Zo past indirecte lijnverlichting van LEDstrips erg goed in een modern huis en warme basisverlichting in combinatie met wand- of vloerlampen weer mooi in een woning met een landelijk interieur.

Er zijn verschillende soorten verlichting. Om een evenwichtig lichtplan te creëren kunnen er verschillende soorten verlichting worden gebruikt. Om te beginnen kennen we de basisverlichting. Hiermee wordt de ruimte gelijkmatig verlicht, er is hierbij sprake van een egale lichtspreiding en een geringe schaduwwerking die ervoor zal zorgen dat de ogen minder snel moe worden. Als tweede de functionele verlichting. Sommige ruimtes verlangen naar een wat specifiekere verlichting, denk aan een plek zoals de keuken, thuiswerkplek of de lampen boven de eettafel. Functionele verlichting wordt vaak in combinatie met basisverlichting gebruikt. Naast functionele verlichting is sfeerverlichting ook een aanvulling op basisverlichting. Deze is bedoeld om een aangename sfeer te creëren in de verschillende ruimtes van de woning. Tot slot de accentverlichting. Deze wordt gebruikt om op verschillende items of meubels nadruk te leggen. Hierbij kan je denken aan een spiegel met verlichting of het aanlichten van kunst, zoals een schilderij of een kunstobject. Accentverlichting kan een hele mooie aanvulling zijn op het interieur en brengt zeker sfeer met zich mee!

Naast verschillende verlichtingen zijn er ook verschillende lampen waar een keuze uit gemaakt kan worden. Denk aan hanglampen, die aan het plafond worden gevestigd. Met design lampen kan je jouw interieur helemaal afmaken en een boost geven. Naast hanglampen kennen we ook wandlampen. Het woord zegt het al, een lamp gevestigd aan een wand. Verder zijn er nog inbouwspots, railverlichting, vloer -en tafellampen en nog veel meer.

Denk bij een grote verbouwing of nieuwbouw van tevoren goed na over het lichtplan voor in de woning. Dit is namelijk ook de leidraad tijdens de installatie en daarom belangrijk om vooraf goed in kaart te brengen. Hiervoor kan uiteraard ook hulp ingeschakeld worden, creëer samen jouw droomwoning waarin jij kan genieten van de fijne sfeer door enkel op één knop te drukken.