
Een vijver in jouw tuin
Nog meer natuur in de tuin? Het geluid van een stormende rivier die een vakantiegevoel met zich meebrengt? Meer gezelligheid door dieren in de tuin? Zwemmen in een zwemvijver? Dit kan allemaal door het aanleggen van een vijver.
Een vijver aanleggen is niet zomaar gedaan, dit kost wel even wat tijd. Begin ook niet zomaar met graven, denk vooraf goed na over het ontwerp. Maak een ontwerp met daarin een plattegrond, een beplantingplan en een dwarsprofiel. Voor het aanleggen van een vijver heb je niet per se een grote tuin nodig. Vijvers zijn er namelijk in verschillende soorten en maten. Ben je opzoek naar een mini vijver omdat je niet zo’n grote tuin hebt, dan zijn hier zeker mogelijkheden voor. Lijkt het je heerlijk om een ochtendduik te nemen in eigen tuin, maar doe je dit liever niet in natuurwater? Dan kan er altijd verder gekeken worden naar het zwembaden aanbod.
Het aanleggen van een vijver kan het hele jaar door. Wel is het voorjaar de beste tijd om dit te doen, de vijver gaat na het leggen dan namelijk een groeiseizoen in. Dit is heel gunstig voor de planten in de vijver, op deze manier kan er een biologisch evenwicht opgebouwd worden. Ook de herfstperiode is een gunstige tijd om een vijver aan te liggen. In de periodes hiertussen is het ook zeker mogelijk, het enige nadeel hiervan is dat de vijver dan gelijk te maken krijgt met een gemiddeld wat hogere watertemperatuur. Dit geeft bacteriën en zuurstofplanten niet de kans om te groeien wat kan zorgen voor algengroei.
Bij het aanleggen van een vijver komt er altijd veel grond uit de tuin. In sommige gevallen kan deze grond ergens anders in de tuin goed gebruikt worden. Dit is vaak niet het geval en dan zal de grond afgevoerd worden. Hiervoor kan een bedrijf ingeschakeld worden. Houd bij de keuze van een container rekening met de hoeveelheid zand. Vergeet ook niet dat losse grond een groter volume heeft dan de kuil waaruit het komt, de uitgegraven grond heeft daardoor meer plek nodig. Voor grond van 3.500 liter zal je een container van 5 kubieke meter kunnen nemen voor de afvoer.
Na het uitgraven zal er vijverfolie aangebracht worden. Naast vijverfolie kan er ook gekozen worden voor een voorgevormde vijver, hierbij is de werkwijze wel wat anders. Na het plaatsen van de folie zullen de randen afgewerkt worden en kan de vijver gevuld worden.
Om de vijver nu helemaal af te maken kan je planten, vissen en vijveraccessoires toevoegen. Bezoek verschillende winkels en doe online wat inspiratie op om zo een mooie vijver te creëren waar je dagelijks van kan genieten.