
Na de Tweede Wereldoorlog waren er nieuwe woningen nodig om verwoeste gebouwen te vervangen en om de bevolkingsgroei op te vangen. Tegenwoordig worden veel van deze wederopbouwwoningen gesloopt, maar dat is niet altijd nodig, bewijst A&R10 met deze wederopbouwvilla in landelijke stijl die ze scheidde in twee gedeeltes: één woongedeelte voor het gezin en een aparte woning voor oma.
“Er bestaan niet veel van deze boerderijen meer, omdat ze vaak gesloopt worden”, vertelt Lillian. “Om deze te behouden, hebben we een extra volume gecreëerd, er is een nieuw dak gekomen, we hebben de muren, vloeren en het dak geïsoleerd en we hebben alles opnieuw ingedeeld. Er is overal vloerverwarming gekomen en er zijn zonnepanelen geplaatst. Nu heeft de boerderij alle nodige comfort.”
Van buiten is niet te zien dat de woning bestaat uit twee gedeeltes.
Het extra volume bestaat uit een uitbouw aan de achterzijde en nieuwbouw aan de zijkant. “Volgens het bestemmingsplan mocht er niets meer bijgebouwd worden. De uitbouw hebben we daarom gerealiseerd via vergunningsvrij bouwen. Op de verdieping mochten geen kuubs meer toegevoegd worden, maar die waren wel nodig voor de badkamers. Daarom hebben we de dakkapellen naar beneden toe uitgebreid. Die tellen namelijk niet mee als kuubs in het bestemmingsplan.” Zegt Lilian.
Een mooie leefkeuken was een vereiste van de opdrachtgeefster. Het uitzicht was erg belangrijk voor de bewoners, en daar heeft A&R10 dan ook perfect rekening mee gehouden.
De boerderij in landelijke stijl veranderde in een kangoeroewoning waar plaats is voor een heel gezin, bestaande uit vader, moeder en twee kinderen, en de oma. Ze wonen samen, maar toch apart. Het gezin woont aan de achterzijde van de boerderij. Zij maken gebruik van de begane grond, uitbouw en bovenverdieping. Het voorste gedeelte met uitzicht op de mooie tuin is voor oma. Lillian: “Ze wilden graag met elkaar in één gebouw wonen en elkaar kunnen opzoeken wanneer dat nodig is, maar ze wilden ook hun privacy behouden. Het zijn daarom twee aparte woningen geworden met ieder een eigen entree.
Allebei de woningen kregen een kwalitatief goede indeling, met een eilandkeuken. Dat was een vereiste. En ook het uitzicht over de weilanden moest behouden blijven.” Naast een eilandkeuken kwamen er een badkamer, slaapkamers en kasten op de benedenverdieping bij. Boven werden twee badkamers gecreëerd en de slaapkamers van de kinderen. Voor de nieuwe indeling en om mooiere zichtlijnen te krijgen, werden zelfs de trappen verplaatst.
De kranen in de badkamer werden gemaakt in Italië, maar zijn van het Nederlandse merk Hotbath. De W-installaties werden gedaan door Installatiebedrijf G. Hek en de E-installaties door Delektro.
Eigen aan A&R10 is dat ze het gebouw in zijn waarde laten, maar wel moderne ingrepen doen. Hier vormen zwarte zinken bekleding en aluminium kozijnen een modern contrast. “We kijken altijd naar de bestaande kwaliteit en van daaruit kijken we hoe we dat kunnen inzetten, zodat het iets bijzonders wordt”, aldus Lillian. Joost vult haar aan: “We zijn uitgegaan van de originele structuur. Het was eigenlijk de wederopbouw van een wederopbouwboerderij. Wat eerst een gesloten boerderij was, is nu een ruime woning met aan de achterzijde heel veel licht en ruimte. De woning aan de voorzijde heeft geen verdieping en is levensloopbestendig.” Beide partijen zijn enorm blij met de villa in landelijke stijl!
Tekst: Desiree Pennings
Fotografie: Suzanne Paap
___