Paul de Ruiter Architects
Paul de Ruiter Architects
Paul de Ruiter Architects
previous arrow
next arrow
Slider
  • Architectenbureau Paul de Ruiter
  • Valschermkade 36D
  • 1059 CD Amsterdam

 

Villa Kogelhof | Architectenbureau Paul de Ruiter

Optimaal samenspel tussen duurzaamheid en esthetiek

Architectenbureau Paul de Ruiter realiseerde de spectaculaire en ecologische ‘Villa Kogelhof’, nabij het Zeeuwse Kamperland. Dit ‘On-Nederlandse’ toonbeeld van esthetiek en duurzaamheid genereerde wereldwijd media-aandacht.

In 2006 kocht de huidige eigenaar het landgoed Kogelhof op het eiland Noord-Beveland, dat de bestemming landbouwgrond had. Toestemming om een huis op het landgoed te bouwen werd gegeven op voorwaarde dat er ook iets aan de natuur werd teruggegeven. Op het terrein zijn daartoe 71 duizend bomen geplant waardoor de villa in de toekomst volledig zal zijn opgenomen door de bossen. Ook werd een enorme, rechthoekige vijver uitgegraven, waarvoor ruim 70.000 kubieke meter grond werd verwijderd.

Energieneutraal

Bij het ontwerpen was van begin af aan zelfvoorzienendheid het ambitieuze uitgangspunt. De villa diende volledig energieneutraal te zijn met onder meer energieopwekking door de eigen windmolen. Tegelijkertijd was er ook de wens om eenvoud en abstractie te combineren met een spectaculaire verschijningsvorm. Het resultaat is een compositie, opgebouwd uit twee haaks op elkaar gestapelde volumes: het ene grotendeels ondergronds, het andere zwevend boven het maaiveld, een compromisloze glazen doos die wordt ondersteund door een stalen V-frame.

Villa Kogelhof | Architectenbureau De Ruiter

De prachtige omgeving zal in de toekomst omgeven zijn met vele bomen. De eigenaren lieten maar liefst 71 duizend bomen planten.


“In het ondergrondse deel van de villa bevinden zich de garage met plek voor zes auto’s en een tractor”


Aan elke zijde een verbluffend uitzicht door toepassing van een glazen gevel van Si-X.

Contrast
Na een kleine tien minuten rijden over het landgoed, bereikt men de oprit van Villa Kogelhof. Toegang geschiedt door de garage, terwijl een tweede entree op maaiveld is opgenomen in de constructieve glazen poot. In het ondergrondse deel van de villa bevinden zich de garage (met plek voor zes auto’s en een tractor), een berging, een doucheruimte, toilet en een ruim kantoor dat over de waterspiegel van de vijver uitkijkt.

In het bovengrondse, zwevende deel wordt gewoond. De plattegrond is volledig opengehouden met aan de langszijden slechts enkele subtiele ruimteafscheidingen van plafondhoge glazen deuren. De verdieping bevat losse volumes voor de badkamer, keuken, slaapvertrekken en een multifunctionele ruimte. De patio is aan weerszijden van schuifpuien voorzien waardoor zowel de woonkamer als de badkamer aan de patio gekoppeld zijn. Over de hele verdieping is een witte gietvloer aangebracht, het meubilair bestaat uit design klassiekers van Le Corbusier en Eileen Gray. De volledig glazen gevel biedt aan alle kanten vrij uitzicht over de omgeving. De natuurlijke setting contrasteert op een fijne manier met de moderne uitstraling van de villa, die refereert aan de Deltawerken aan de Oosterschelde.


“Een van de uitgangspunten bij het ontwerpen van deze villa was om luxe te vertalen in het geluk van onafhankelijkheid”


Villa Kogelhof | Architectenbureau De Ruiter

Villa Kogelhof biedt contrast tussen natuur en ontwerp met zijn moderne uitstraling.

Zelfvoorzienend
Een van de uitgangspunten bij het ontwerpen van deze villa was om luxe te vertalen in het geluk van onafhankelijkheid. Zelf energie opwekken, water verwarmen, afval recyclen. Je niet afhankelijk voelen van de grillen van de energie- en leveringsbedrijven. Daarom is Villa Kogelhof energieneutraal. De gevel draagt hier onder andere aan bij. Deze is ontworpen als klimaatgevel, opgebouwd uit blank isolatieglas van Si-X met aan de binnenzijde op 18 cm afstand een zonwerend doek. Wanneer het doek is neergelaten, vormt zich tussen glas en doek een luchtspouw, waar de warme lucht uit afgezogen wordt middels een centraal geregeld ventilatiesysteem. Het huis wordt verwarmd middels een CV in combinatie met een luchtwarmtepomp. Dit wordt nog aangevuld met een pelletkachel, waarbij hout wordt gestookt dat uit het eigen bos wordt gewonnen. De elektriciteit voor de villa wordt opgewekt door de PV-cellen die op het dak staan en in de toekomst door de eigen windmolen.

Villa Kogelhof is dan ook niet voor niets bekroond met vele prijzen en awards.

Villa Kogelhof | Architectenbureau De Ruiter

 

Tekst: Jens de Jongh
Fotografie: Jeroen Musch

 

___

 


Web editor: Juultje Peels     |

Datum: 26 | mrt | 2018


Tags: , , , , , ,

Gerelateerde artikelen

Categorieën

Hoofdmenu

Social Media