Villa met natuurlijke uitstraling

The Flagstone Company en Van Der Padt & Partners Architecten

Het eerste dat opvalt aan deze villa zijn de gevels met Geopietra-steenstrips die zo mooi passen bij de natuurlijke uitstraling van de grote bomen op het perceel en de woning als geheel. Dit soort gevelbekleding was dan ook een van de wensen die de bewoners te kennen gaven aan hun architect Arno van der Padt. Van der Padt & Partners Architecten ontwierp een woning die perfect aansluit bij hun wensen. Het bureau attendeerde zijn opdrachtgevers op The Flagstone Company. Dit bedrijf maakte speciale proefborden met natuursteen om zo de keuze uit de vele stenen te vergemakkelijken.


Exterieur

Steenstrips, Natuurlijke villa, The Flagstone Company, Van der Padt & Partners Architecten

Alle leveranciers van het exterieur

Tuinaanleg

Thijs Magielse Tuinen

Zonnepanelen geïntegreerd in het dakpannendak

Solinso

Aannemer

ThuisInBouwen

Architect

Van Der Padt & Partners

Natuursteen

The Flagstone Company

Zoektocht naar de ‘klik’

Ze hadden van tevoren een specifiek beeld hoe ze hun woning wilden vormgeven. Het duurde echter even voordat ze een architect vonden die op basis van hun schetsen voor de indeling, hun moodboard en verhaal, een woning ontwierp die precies is wat ze wilden. Uiteindelijk vonden ze dit bij Van der Padt & Partners Architecten, via een oud-werknemer. Van der Padt ontwierp een woning waar ze erg blij mee zijn en sinds een half jaar met veel plezier in wonen. De bewoner: “Arno heeft de buitenkant zo gemaakt dat deze echt bij óns past, terwijl ze ook een heel ander type woningen maken. We hebben het ook anders meegemaakt: dat een architect een type woning neer wil zetten dat zijn specifieke handtekening draagt. Dan moesten we concluderen dat we niet bij elkaar pasten, dat de klik er niet was. Maar daar leerden we dan wel weer van.” Arno: “Ik kijk altijd naar welke kant een klant op wil, natuurlijk rekening houdend met het beeld-kwaliteitsplan en de context. Ik probeer een eenmaal bepaalde stijl zo goed mogelijk door te voeren op detailniveau.” De bewoonster vertelt over de functionele ruimtes die ze van tevoren als wens hadden: “We wilden graag een woonkeuken, een garage met plek voor twee auto’s, een carport en een werkkamer op de begane grond. Dat is allemaal gelukt.” Arno vult aan: “Het centrale punt beneden is de keuken en daar hebben we letterlijk de rest omheen gemaakt.”


Oprit

Steenstrips, Natuurlijke villa, The Flagstone Company, Van der Padt & Partners Architecten

Exterieur met grandeur

Arno: “De woning is in de basis vrij klassiek: symmetrisch met een schildkap en een accent op de entree, maar de invulling hebben we vrij eigentijds gedaan.” De woning heeft grote overstekken en een flauwe daklijn. “Door deze daklijn krijg je een wat modernere uitstraling, zoals je die ook wel in Amerika ziet bij dit type woningen. We hebben de entree grandeur gegeven door de enorme hoogte.” De kap van de woning met z’n keramische dakpannen begint pas ter hoogte van de zolderverdieping, waardoor de eerste verdieping met slaapvertrekken, net als de begane etage, veel leefruimte heeft. Boven de houten voordeur is een groot raam geplaatst en markeren witte gestucte kolommen de entree. Deze entree is bereikbaar via een opstap vanwege de helling van het perceel. De woning heeft wit gestucte muren en aan de gehele buitenzijde markante okergele shutters die de zon weren en de nodige privacy geven. “Door de schutters bij het trappenhuis heb je wel het licht dat naar binnenvalt, maar toch ook je privacy”, licht Arno toe. Het okergeel van de schutters komt wat tint betreft dicht bij het western red cedar. Deze houtsoort is gebruikt voor de voordeur, de doorkijkwand bij de carport, de garage en het overdekte terras in het verlengde van de uitbouw. De tinten dragen samen bij aan de natuurlijke uitstraling van de woning. De garage is via de carport verbonden aan de woning. Deze carport heeft een dak bedekt met sedum en ook een wand met Geopietra-steenstrips, waardoor de strak vormgegeven sportwagen die ernaast staat, er visueel mooi uit springt.


Tuin

Steenstrips, Natuurlijke villa, The Flagstone Company, Van der Padt & Partners Architecten

Eigen karakter

Uit het moodboard van de bewoners kwam naar voren dat ze graag steenstrips wilden. Je had bij deze woning ook gemetselde stenen kunnen gebruiken, maar deze stenen geven een echt eigen karakter aan de woning”, aldus Arno. De antraciete aluminium raamkozijnen zijn robuust uitgevoerd met dagkanten om de ongelijk gevormde stenen ertegenaan te kunnen zetten. De Geopietra-steenstrips ogen overigens als echt natuursteen, maar blijken van composiet. Rik de Beer van The Flagstone Company: “Het voordeel van composiet is dat het veel lichter is wat gewicht betreft. Hierdoor kun je vrij de hoogte in bouwen. Bovendien zijn de steenstrips koud geplaatst, dus zonder voegen, en verlijmd op isolatie-EPS.” Bij het kiezen van een Geopietrasteenstrip heb je een aantal keuzemogelijkheden: de kleur van de steenstrips, de vorm en of je ze met een voeg of ‘koud’ laat plaatsen. Bij deze woning is gekozen voor een wat fijnere steen die wat horizontaler en meer gelaagd is dan de grovere varianten. Rik: “We hebben voor deze opdrachtgevers speciaal twee proefborden met stenen laten maken, om de keuze makkelijker te maken. Het werd de ‘Moderno’: een mix van twee steensoorten die verkrijgbaar zijn in zeven verschillende kleurnuances. Voor deze woning werd het de bruine steen met een grijs accent.” Niet alleen grote delen van de gevel zijn uitgevoerd met deze steen, maar ook de schoorsteen en de haard van het overdekte terras ter hoogte van de uitbouw aan de zijkant van de woning. De steenstrips zijn dan ook karakteristiek voor deze woning die zo mooi past bij haar natuurlijke omgeving.

Editor: Media Team

Datum: 19-09-2023

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Sanne Bender

Fotografie: Dré Wouters