
De bewoners van deze villa in Waalre kochten een woning om te verbouwen, maar kwamen erachter dat nieuwbouw toch meer voordelen opleverde. Michel Arts van Margry Arts Architecten – specialist op het gebied van villabouw – begeleidde hen bij deze keuze en ontwierp een statige woning in een adembenemende omgeving. ‘Het was een jongensdroom om in deze omgeving een villa te mogen ontwerpen.’
Bouwen of verbouwen
De woning die er stond dateerde uit 1963. De huidige eigenaresse vond het huis eigenlijk maar niets, maar het stond wel op een ideale plek waar je rustig kunt wonen in een prachtige, bosrijke omgeving. Maar om er fijn te kunnen wonen, moest er dus wel behoorlijk wat aan de woning veranderd worden. “We hebben in de wijk gekeken welke architect daar mooie huizen had ontworpen en zo kwamen we bij Margry | Arts uit. Met Michel hadden we direct een klik. Hij vroeg ons wat we wilden behouden aan de woning, omdat het een grote ingreep zou worden. Uiteindelijk gaf hij ons het advies om een nieuw huis te bouwen”, vertelt de eigenaar. In dat plan zag hij in eerste instantie echter weinig, omdat hij bang was dat het kapitaalvernietiging zou zijn. Toen na een berekening bleek dat het bouwkunde deel dat gehandhaafd bleef zo laag was, besloten ze toch om voor nieuwe villabouw te gaan. En dat leverde veel ontwerpvrijheid op, maar ook een betere indeling, hogere isolatiewaarde en meer tuin.
Vertrouwen in de architect
Het wensenlijstje waarmee Michel rekening moest houden was aardig lang: een grote leefkeuken, separate eetkamer, veel deuren naar de terrassen, een fitness, tv- en gameruimte, wijnkelder, overkappingen, een sauna en een zwembad. Maar bovenal moest het een statig familiehuis worden met uitstraling. “Michel is gaan tekenen en we waren meteen gecharmeerd van de indeling en de notarisstijl. We hebben best nog wel discussies gehad, maar hij heeft de meeste gewonnen. Daar ben ik achteraf erg blij om”, lacht de bewoner. Eén van die discussies ging over het glas-in-lood in de overkapping. Dat was een idee van Michel, maar de bewoner moest aan het idee wennen. Toch is hij achteraf blij dat hij hierin meeging, want nu heeft het huis echt de uitstraling van villabouw.
Grande entree
Wat het eerste opvalt wanneer je binnenkomt, is de statige trap die aan twee kanten naar de vide leidt. “De entree moest allure hebben”, vertelt Michel. “Als je de voordeur opendoet, kom je binnen in een gastvrije ruimte. Je kunt de trap links of rechts nemen. Omdat de entree zo belangrijk was, hebben we de trap zo’n dominante rol gegeven.” Op de eerste verdieping vinden we de slaapkamers. Die van de ouders is open tot in de nok, waardoor de hoogte enorm werd. Deze kamer heeft een eigen badkamer met vrijstaand bad en sauna en een inloopkast en suite. De kinderen hebben hun eigen domein met hun slaapkamers en een aparte badkamer. Michel: “Boven de eerste verdieping zit een tweede verdieping met een slaapkamer, een hobbykamer met poolbiljart en techniek- en bergruimten. De woning beschikt over veel bergruimte.”
Mooie samenvloeiing van exterieur en tuin
Omdat de eigenaars gingen voor traditionele villabouw, werd hier qua materialisatie op voortgeborduurd. Bakstenen, hout, keramische pannen en goten. De houten gevelluiken, natuurstenen ornamenten en het gevelhekwerk tillen het ontwerp naar een hoger niveau. Een grote wens van de bewoners was de aanleg van een zwembad. Ook deze kwam er. De tuin werd ontworpen door A. van Spelde Hoveniers. Zeker tijdens de coronacrisis hebben ze veel plezier gehad van alle faciliteiten die hun villa hen biedt. “Het is super om hier te wonen. Toen we nergens naartoe konden, hebben we veel plezier gehad van alle ruimtes. We konden thuis werken, sporten, tv kijken, biljarten, zwemmen en genieten op de grote terrassen. Alle gemakken zitten in de woning, zoals overal vloerverwarming en airco”, zegt de bewoner.
Editor: Media team
Datum: 19-11-2021
Tekst: Gebaseerd op een tekst van Desiree Pennings geschreven voor magazine nr.5 2021
Fotografie: Dré Wouters