Vloer egaliseren: zo doe je dat stap voor stap

De vloer en de wanden vormen de basis van ieder interieur. De rest van het interieur wordt vormgegeven aan de hand van deze basis. Voor optimaal resultaat is het noodzaak dat de wanden netjes afgewerkt worden, maar ook dat de vloer goed en strak ligt. Dit is belangrijk als je de vloer zelf gaat leggen, maar ook als je er voor kiest om hem te laten leggen. De ondergrond speelt een cruciale rol als het gaat over het mooi leggen van de vloer. Dit betekent dat je de ondergrond moet egaliseren. Hoe je dit moet doen lees je in dit artikel. Zodat je zelf kunt bepalen of het een klus is waar je je aan durft te wagen of dat je het toch liever afschuift op iemand anders.

Egalisatie materiaal

Een vloer egaliseren begint met het bepalen van het egalisatie materiaal. Vaak wordt cement gebruikt, maar welke soort cement je gebruikt hangt af van de ondergrond. Leg je de egalisatie op een bepaalde steensoort, dan heb je ander materiaal nodig dan dat het op een houtenvloer komt te liggen. Daarnaast is het goed rekening te houden met de droogtijd van het cement, zodat je dit mee kunt nemen in de bouwplanning. Dit kan best wel lang duren, begin er dus op tijd mee.

Vloer voorbereiden

Nadat je het egalisatie materiaal hebt bepaald wordt het tijd om de ondergrond daadwerkelijk te egaliseren. Allereerst is het belangrijk dat je de ondergrond voorbereid. Heb je een betonvloer dan is het slim deze voor te behandelen met een vloerprimer en heb je een houten ondergrond dan kun je deze bedekken met spaanplaten. Ook moeten alle gaten en kieren dicht gekit worden om te voorkomen dat de egalisatie doorloopt op plekken waar het niet hoort te zitten.

Egalisatie gieten

Vervolgens wordt het tijd de egalisatiemortel aan te maken en deze uit te gieten over de vloer. Zorg dat je dit precies doet volgens de aanwijzingen op de verpakking en giet de mortel over de ondergrond uit in banen. Daarnaast is het een noodzaak dat je snel werkt en de egalisatiemortel zo veel mogelijk in één arbeidsgang aanzet. Alleen op deze manier krijg je het gewenste resultaat. Om de vloer af te werken kun je met behulp van een vloerspaan de egalisatie eenvoudig verdelen en verspreiden over de ondergrond.

De vloer egaliseren is dus niet zomaar een klusje en het vraagt veel aandacht. Daarom is het ook belangrijk van te voren te bepalen hoe je dit gaat aanpakken…