Voel je thuis in je eigen woonkamer 

De woonkamer is één van de meest gebruikte ruimtes in huis. Televisie kijken, relaxen, een boekje lezen, samen kletsen. Hier gebeurt het allemaal. Het is dan ook van belang dat deze ruimte helemaal bij jouw leven past. We geven je enkele tips om je helemaal thuis te laten voelen in je eigen woonkamer.

Welke stijl past bij mij?

Hou je van klassiek, landelijk of modern? Bepaal wat de basis is van jouw interieur en kies meubels die daarbij passen. Kies je voor een stoere tafel, een leren bank of een Industrieel dressoir? Inspiratie doe je op in boeken, magazines en showrooms.

Kleur bekennen

Welke kleuren vind je mooi? Belangrijk om te weten is dat de kleur voor een groot deel de sfeer in huis bepaalt. Wil je een warme of juist koele sfeer? Pas de kleuren daar dan op aan. Koele kleuren zijn bijvoorbeeld wit en blauw. Meer warmte geven rood- en bruintinten.

Wandbekleding

Bedenk dat de muren niet altijd wit hoeven te zijn; kies eens voor iets anders of verf één muur in een contrasterende kleur. Muren kun je schilderen, maar wat dacht je van een mooi behang? Helemaal terug van weggeweest! Of kies voor natuursteen, hout of zelfs leer. Bij iedere stijl past weer iets anders en je zult er versteld van staan wat er allemaal mogelijk is.

Wat past bij het huis?

Benadruk het karakter van de woning. Is het huis landelijk, dan kun je dit bijvoorbeeld benadrukken met houten balken of een mooie houten vloer. Hou je van modern, kies dan voor strakkere lijnen. Ben je meer van de klassieke stijl, ga dan voor ornamenten, spiegels en kleden.

Vloer

Kies voor een vloerbedekking die mooi is, maar ook comfortabel en vergeet het gemak niet. De vloer moet regelmatig gereinigd worden en het is wel zo verstandig om daar rekening mee te houden. Wordt er veel over de vloer gelopen of heb je huisdieren, dan zijn keramische tegels duurzaam en veelzijdig. Hout biedt juist meer warmte, maar vergt misschien wat meer onderhoud. Houd de vloer rustig of leg er juist de nadruk op. Kies je voor een neutrale kleur, dan wordt de aandacht automatisch meer getrokken naar het meubilair.

Verlichting

Erg sfeerbepalend is de verlichting die je kiest. Hiermee kun je accenten leggen, een rustige sfeer creëren en het design van de lampen speelt natuurlijk ook een grote rol. Kies voor functioneel en accentlicht. Diverse lampen met elkaar combineren zorgt voor de juiste sfeer in huis.

Raambekleding

Raambekleding dient niet alleen voor een optimale privacy, maar ook voor een fijne sfeer én een goede akoestiek. Raambekleding kan zorgen voor een elegante touch of juist een stoer accent. Ook hier kun je kiezen om er het accent op te leggen, of om juist te gaan voor neutrale kleuren. Zorg er vooral voor dat de raambekleding past bij de vloer, wanden en het meubilair.

Decoratie

Het aanpassen van de decoraties en accessoires in de woonkamer kan al een groot effect hebben. Hiermee laat je zien wat jij belangrijk vindt, waar je van houdt en wie je bent. Nog persoonlijker maak je het interieur met foto’s en kunst aan de muur. Zet meerdere accessoires bij elkaar of kies voor één groot object. Vaak is het mooi om één object of een groep objecten centraal te plaatsen.

____

Wil je nog meer inspiratie opdoen? Bekijk dan ook eens de andere blogs!

 


The Art of Living Online | Online redactie


The Art of Living Online is het inspiratie platform op het gebied van exclusief wonen & lifestyle. Op het online platform delen we trends op het gebied van wonen & interieur, nemen we je mee naar exclusieve events en laten we je de nieuwste hotspots zien waar jij als lezer optimaal van kan genieten.