Waanzinnig wonen aan beschermd natuurgebied

SUNS Tuinmeubelen

“We hebben regelmatig nieuwsgierige vosjes bij ons lage tuinhek”, vertelt presentatrice, influencer en ondernemer Kim Kötter enthousiast. Zij woont met haar man, zanger Jaap Reesema, en drie zoons met heel veel plezier in een vrijstaand huis grenzend aan een beschermd plassengebied. De bestaande woning die Kim en Jaap kochten, lieten ze transformeren in een prachtige moderne versie, waarbij de gebogen daklijn in het nieuwe ontwerp werd behouden. Ook in het smaakvolle, originele interieur én in de tuin, zijn ronde belijningen consequent toegepast.


Ontwerp

Natuurgebied, wonen, SUNS Tuinmeubelen, The Art of Living

Alle leveranciers van het ontwerp

Aannemer

Bouwbedrijf Wolswinkel

Steenstrips

The Flagstone Company

Haard Sky L T

Element4

Hoogte en transparantie

Bij binnenkomst via de glazen voordeur proef je meteen de gezellige sfeer. Dat begint bij de deurmat met een grafische print en gebogen vorm. Via de taatsdeuren, voorzien van een speelse halve cirkel per deur, kun je al een blik werpen op het weidse uitzicht over de diepe tuin en het natuurgebied aan de plas. De entree heeft zijn oor­spronkelijke hoogte behouden. Kim: “De open ruimte zouden we als extra kamer boven kunnen gebruiken. Deze hoogte is echter zo mooi en licht dat we het op advies van Building Design Architectuur – architect van het nieuwe ontwerp – hebben behouden.” Het lage gedeelte van de entree heeft een houten plafond, dat de onderzijde vormt van de loopbrug op de bovenverdieping. De entreeruimte geeft toegang tot deze bovenverdieping, tot het woongedeelte aan de achterzijde van de woning, maar ook tot de voorzijde met een sfeervolle kinderslaapkamer met badkamer, een bergruimte en een toilet.

Levendige kleuren en grafische patronen

De woonkamer is een lichte, open ruimte met een royaal loungegedeelte met twee banken die met de ruggen tegen elkaar staan, met enerzijds zicht op de tuin en anderzijds zicht op de televisie. Deze televisie hangt aan een wand die aan de uiteinden gebogen is en geheel is afgewerkt met op maat samengesteld metalstucwerk; dezelfde afwerking als voor de scheidingswand naar de keuken met doorkijkhaard. Voorbij de bank staan een ronde tafel, stoelen en een bank en is er nog een televisieruimte. Een deel van de wanden is voorzien van prachtig strak behang uit de collectie van interieur-& lifestyle-bedrijf Poespas, dat Kim samen met Lisette Lubbers heeft. “Onze designers ontwerpen onze eigen collecties. We hebben grafisch behang, dat we op maat ontwerpen en duurzaam produceren door het per order te drukken. We maken ook op maat gemaakt geschilderd en gelaagd behang. De ornamenten hiervan worden door een kunstenares getekend en daarna maken we er zelf behang van. We hebben dit geschilderde behang hier thuis bijvoorbeeld in slaapkamers gebruikt. In mijn tuinkantoor is akoestisch behang toegepast.” Een ander deel van de wanden en de plafonds zijn voorzien van duurzame verf in diverse tinten. De verschillende tinten en patronen in huis zijn mooi met elkaar in balans. Samen zorgen ze voor een levendig en tegelijkertijd harmonieus geheel met de rest van de persoonlijke inrichting.


Leefruimtes

Natuurgebied, wonen, SUNS Tuinmeubelen, The Art of Living

Alle leveranciers van de leefruimtes

Interieurontwerp

De Ontwerpster

Maatwerkinterieur

Schröder Interieurs

Kokend- & bruisend waterkraan

Quooker Nederland B.V.

Installaties elektra

Installatiebedrijf Van De Vendel

Gezamenlijk creativiteit

De inrichting kwam in nauwe samenwerking tot stand met interieurontwerpster Querine van Alen van De Ontwerpster. Querine: “Het ontwerp is geleidelijk geëvolueerd tot dit interieur waar de creativiteit van Kim en mij is samengekomen. Ik heb geprobeerd de ronde vormen van het dak als basis te gebruiken voor binnen. In alle ruimtes in het huis komen deze rondingen terug. Ook het uitzicht heb ik bij alle keuzes als rode lijn aangehouden. Door het gebruik van natuurlijke materialen en aardse tinten, wordt de natuur naar binnen gehaald en de scheiding tussen buiten en binnen zo klein mogelijk.”

Hout en rondingen

De keuken is door Querine ontworpen waarbij Kims wens voor een houten keuken met rondingen en een tafel als uitgangspunt is genomen. Kim: “Mijn familie heeft een meubelbedrijf. Ik ben opgegroeid met houten meubels en wilde de keuken daar ook deel van uit laten maken. Het keukenblad voor het kookeiland heb ik bij een natuur­steenleverancier uitgezocht.” Querine, die bij alle afspraken met leveranciers aanwezig was en zorgde dat alle interieurelementen optimaal bij elkaar aansluiten, zegt daarover: “Toen we daar waren, bleek dit blad echt liefde op het eerste gezicht.” Querine ontwierp een bij het afgeronde kookeiland aansluitend tafelblad in een organische vorm met betonciré en een poot van metalstuc. De schitterende tegelvloer met houten kasteelvloermotief ligt behalve in de keuken, op nagenoeg de hele begane vloer en loopt door naar buiten als terrasvloer.


Bovenverdieping

Natuurgebied, wonen, SUNS Tuinmeubelen, The Art of Living

Alle leveranciers van de bovenverdieping

Badkamer

Laurens Badkamers

Behang

Poespas

Schilderwerk

Lab Paint

Vrij uitzicht

De eikenhouten trap naar boven is er geen van dertien in een dozijn: de onderste drie treden vormen een gebogen plateau. Kim: “Dit heeft Querine zelf getekend. De zijkant van de trap is afgewerkt met bronskleurig metal-stucwerk.” De trap is ook van verlichting voorzien, onderdeel van Querine’s lichtplan. Boven zijn meerdere slaapkamers, waarbij die van Kim en Jaap aan de achterzijde ligt met een dakterras, ingericht met twee teakhouten fauteuils en bijpassende bijzettafels van SUNS. De mastersuite bestaat uit een slaapgedeelte en een kastenwand in de walk-in-closet die reikt tot aan het hoge, schuine plafond. De eveneens hoge badkamer heeft een stoere metalstuc wand en plafond. Als je voor het schitterende houten wastafelmeubel staat, kijk je over het sedumdak naar het natuurgebied. Dat uitzicht geldt ook voor de douche: “Omdat er behalve wijzelf niemand in het natuurgebied mag komen, hebben we het uitzicht lekker vrijgehouden.”


Exterieur

Natuurgebied, wonen, SUNS Tuinmeubelen, The Art of Living

Alle leveranciers van het exterieur

Terrasplanken

AlterWood

Zwembad

Blaauw mini pools bv

Tuinmeubilair

SUNS Outdoor Lifestyle

Gevelbekleding

Duinkerke Dak & Zink
Natuurgebied, wonen, SUNS Tuinmeubelen, The Art of Living

Één met de natuur

De tuin werd ontworpen en aangelegd door Meker Tuinen, die ook het onderhoud verzorgt. Eigenaar Bas van Elteren: “De tuin was bij aankoop helemaal verwilderd. We hebben een natuurlijk ogende tuin gerealiseerd die het huis en de tuin betrekken bij het natuurgebied met de vennetjes. Het moest geen gemaakte tuin worden, maar een met een natuurlijke uitstraling.” Meker Tuinen legde onder meer het strandje bij de vijver aan, het zwembad, de terrassen, de looppaden en de beplanting. En zorgde dat hun partners werden ingeschakeld, zoals 20FT Office voor de kantoorunit.

Luxueus loungen

De terrassen en het strandje zijn ingericht met meubilair van SUNS. Annemijn de Jong van SUNS: “We ontwerpen nagenoeg alles bij SUNS helemaal zelf. De tafel in deze tuin heeft een kras- en slijtvast blad van gesinterd steen en een aluminium frame. De royale stoelen van gecertificeerd teak hebben weatherproof kussens. Ideaal om lekker lang te tafelen. Je kunt onze meubels in principe het hele jaar door buiten laten staan. Ook na een regenbui zijn de kussens snel weer droog door de speciale stoffen en een kern van sneldrogend foam.” De lage platform loungeset, opgesteld met twee modulaire samengestelde banken tegenover elkaar, heeft ook een frame van teak, net zoals het daybed op het strandje. De gestoffeerde kussens op de banken komen terug op de loungetafels en zorgen zo voor een mooi geheel. Over de lampen vertelt Annemijn: “Bij de loungebanken hangt een solarlamp aan een standaard. Deze lamp werkt op zonne- energie maar is ook oplaadbaar met een kabel. ’s Avonds geeft de lamp mooi warm licht. De twee losstaande solarlampen bij het zwembad zorgen ook voor extra sfeer. Bij het zwembad staan ook nog twee aluminium ligbedden met dezelfde stoffering als de loungeset. Deze zijn zeer makkelijk te verplaatsen door het lage gewicht van het aluminium en de wieltjes. De poef is gemaakt van gerecyclede petflessen.”


Natuurgebied, wonen, SUNS Tuinmeubelen, The Art of Living

Natuurlijke materialen en modern design met gebogen daklijnen

“De jaren 90-woning was in slechte staat”, vertelt Dinant Oude Lenferink, eigenaar van Building Design Architectuur. Samen met collega-architect Richard Smit ontwierp hij een woning waarbij een deel van de draagconstructie kon worden hergebruikt. ”De indeling en de zichtlijnen in de woning waren niet optimaal. We hebben door een heel fijne samenwerking met Kim en Jaap, de plek opgewaardeerd met een woning die het verdient, met een logische indeling en optimale openheid aan de achterzijde naar het landschap. De bestaande bijzondere gebogen daklijn hebben we kunnen versterken door deze ook toe te passen bij de uitbreiding van de woning. Daardoor is het een uniek geheel geworden.” Building Design Architectuur verzorgde naast het exterieur­ontwerp, het gehele proces tot aan de bouwaanvraag en vervolgens de gehele bouwbegeleiding tot en met de oplevering. De woning is voorzien van aluminium kozijnen, houten gevelbekleding en een afwerking van zink gecombineerd met aluminium en carbon. De op maat samengestelde flagstones aan de achterzijde, die door het ontwerp de suggestie wekken van schoorsteenbekleding, maken de focus op de natuur compleet. Als we vertrekken na alle indrukken, doen we dat met gevulde magen. De gastvrije Kim laat ons namelijk niet gaan zonder een heerlijk stukje warme appeltaart. We eten het aan het keukenblad waar zij op slag zo verliefd op werd en nog steeds is. Net als op de rest van haar schitterende huis en locatie.

Editor: Celine Jacobs

Datum: 06-03-2024

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Sanne Bender

Fotografie: Patrick Meis