Waar moet je op letten bij de aanschaf van een nieuwe auto?

De aanschaf van een nieuwe auto is een aankoopbeslissing die je weloverwogen moet nemen. Het aanschafbedrag is nu eenmaal hoog, dus is het belangrijk om alles vooraf goed uit te zoeken. Maar waar moet je allemaal precies op letten bij de aanschaf van een nieuwe auto? In dit artikel bespreken we een aantal belangrijke zaken die kunnen spelen als je een andere auto gaat kopen.

Nieuw of tweedehands?

Maak voor jezelf eerst de keuze of je een nieuwe auto of juist een tweedehands model wilt gaan aanschaffen. De staat van de auto is bij een spiksplinternieuw model natuurlijk altijd dik in orde. Of dat bij een tweedehands auto ook zo is, is nog maar de vraag. Uiteraard heb je ook te maken met je beschikbare budget, dus misschien dat je daardoor automatisch op een gebruikt model uitkomt. Hoe dan ook, je kunt bij de aanschaf van een nieuwe auto veel ellende voorkomen als je aan een paar zaken vooraf denkt.

Ga eerst zelf op onderzoek uit

Heb je al enig idee wat voor soort auto je wilt? Of ligt alles wat dat betreft nog helemaal open? Het internet is een bron van informatie als je op zoek gaat naar een nieuwe auto. Of kijk ook eens rond in je omgeving welke auto’s je op dit moment aanspreken. Bezoek vervolgens een aantal autogarages en vergeet ook zeker niet om even wat proefritjes te maken. Pas dan ontdek je hoe de auto daadwerkelijk rijdt.

Kloppen de gegevens?

Heb je de juiste auto gevonden, check dan ook altijd goed of alle gegevens kloppen. Informatie over de auto zelf vraag je gemakkelijk op bij de RDW. Maar kijk ook (indien van toepassing) hoe het gesteld is met het onderhoudsboekje zodat je ziet of de auto op de daarvoor bestemde momenten een onderhoudsbeurt heeft gehad en gekeurd is.

Vergeet de extra kosten niet

Uiteindelijk komt natuurlijk ook het financiële plaatje om de hoek kijken. Daarbij is een autoverzekering afsluiten iets dat je als eerste moet regelen. Maar er zijn nog meer kosten om rekening mee te houden. Zo is een auto die op diesel rijdt bijvoorbeeld duurder qua motorrijtuigenbelasting dan eentje op benzine. Diesel zelf is dan wel weer goedkoper per liter dan benzine. Verder heb je ook te maken met periodiek onderhoud van je bolide. Bij een nieuwe auto zal dat de eerste jaren goedkoper zijn dan wanneer je een tweedehands model aanschaft. En weet je bijvoorbeeld al of je die mooie garagedeuren erbij gaat aanschaffen? Keuzes, keuzes…

Er komt dus best veel kijken bij het kopen van een nieuwe auto. Laat je in elk geval altijd goed voorlichten, maak die proefrit en houd daarnaast het financiële plaatje nauwlettend in de gaten. Zo kun je uiteindelijk een weloverwogen keuze maken.