Warm familiehuis in chique jaren 30-woning

Arjan Reas Architecten

De bewoners waren op zoek naar nieuwe koopwoning, maar geen enkele woning paste in hun straatje. De woningen die ze bezichtigden waren te strak, te kil, te modern. Totdat ze op deze jaren 30-villa stuitten. Een villa die weliswaar grondig gerenoveerd moest worden, maar die overduidelijk veel potentie had. Ze gingen om de tafel met Reas Architecten en Van Voorden Architectuur voor het exterieur, de aanbouw, het buitenverblijf en alle technische aspecten en werkten samen met PROJET 3D bouwstudio om een interieur te realiseren dat door een ringetje te halen is. Na ruim een jaar renoveren woont dit gezin met jonge kinderen nu met veel plezier in hun warme familiehuis.


Entree

Jaren 30 woning, familiehuis, Ajan Reas Architecten, The Art of Living

Alle leveranciers van de entree

Verlichting

Lumix Light

Grandeur uit de jaren ‘30

In de entree is de grootsheid van het huis goed te zien. Het jaren 30-karakter komt hier als geen ander naar voren. Dat komt onder meer doordat de sierlijke bordestrap in ere is hersteld. Het witgelakte hout en de gietijzeren balusters in combinatie met de lambrisering en het textuurbehang geven de entre extra klasse. Het textuurbehang loopt bovendien helemaal door tot aan de zolderverdieping. De sfeer is warm, met aardse tinten en een tikje hotelchic. Vanuit de entree kijk je via het trappengat helemaal naar de nok van het dak. De verbinding met de overige woonfuncties is tastbaar. In de muur die de hal van het woongedeelte scheidt, zijn twee plafondhoge ramen aangebracht waardoor je al een voorproefje van de rest van het huis krijgt. Hoewel de woning een jaren 30-woning is, had de woning van oorsprong maar weinig kenmerkende elementen. Een van deze elementen is de deur in boogvorm. Voor deze boog werd een nieuwe glazen deur met stalen frame op maat ontworpen. De houten visgraatvloer loopt vanuit de hal door in het woongedeelte. De biezen geven de visgraatvloer een klassieke toets.

Knusse familie ruimte

Wanneer je vanuit de hal het woongedeelte betreedt, heb je de keuze om rechtdoor te gaan naar de aanbouw waar zich de keuken bevindt of om rechts af te slaan naar het centrale deel van het woongedeelte. Hier kun je gezellig aanschuiven aan de elegante, ovale eettafel met decoratie-items en planten van Roets. Weelderig groen in de vorm van tal van planten is een terugkerend thema in de woning. De roomdivider met doorkijkhaard vormt een blikvanger tussen de living en het eetgedeelte. Door de warme kleuren, de decoratieve textuur op de roomdivider en op het tv-meubel is de living een knusse zithoek geworden om samen een film te kijken. Met andere woorden: een fijne ruimte om samen te zijn met het gezin. “Dat was wel een van de voorwaarden”, vertelt de bewoner. “Thuis moet een plek zijn voor ons vijven. Voor de kinderen om fijn te kunnen spelen en voor ons om tot rust te komen na een lange werkdag. De interieurontwerpers van PROJET hebben dat haarfijn begrepen en vertaalt in een persoonlijk interieur.”


Keuken

Jaren 30 woning, familiehuis, Ajan Reas Architecten, The Art of Living

Alle leveranciers van de keuken

Gietvloer

DRT

Kokendwaterkraan

Quooker Nederland B.V.

Keukenblad

Cosentino

Volledige realisatie keuken

Kolk Interieurs

Heel andere vibe

Aan de andere zijde van de woning, is aanbouw gelegen. Waar het hoofdgedeelte door alle toegevoegde authentieke elementen chic oogt, is in de aanbouw juist een heel andere vibe te bespeuren. De decoratieve wandtexturen zijn ingeruild voor een onbewerkte stenen muur, de chique visgraatvloer voor een gietvloer en het strakke plafond is afgewerkt met een lichtstraat met stoere stalen balken voor een industriële sfeer. Ook het keukeneiland oogt stoer en past helemaal in deze setting. De boomstamtafel met barstoelen geeft de ruimte een natuurlijke rustieke touch. De kinderen hebben hier hun eigen plekje in de speelhoek. De grote glaspartijen laten ruimschoots daglicht binnen en bieden als kers op de taart een indrukwekkend uitzicht op de tuin en de daarachter gelegen vaart. De vormentaal van de aanbouw loopt vloeiend door in die van het huis. “Toen we de woning kochten, was ze 40 jaar niet onderhouden”, vertelt de bewoner. “Het was weliswaar een jaren 30-huis, maar de authentieke kenmerken die je dan verwacht, ontbraken bijna volledig. Samen met de architecten, Martijn van Voorden en Arjen Reas hebben we jaren 30- elementen in de woning aangebracht, zoals de erkers en de dakkapellen. Ook is de woning gemoderniseerd met de nieuwste technieken. Zo is met domotica onder andere de temperatuur per kamer te regelen. De combinatie van een authentiek karakter met hedendaagse technieken is wat deze woning zo prettig maakt. Van een somber huis met weinig lichtinval is een huis gemaakt dat licht en open is. De woning is groot, maar door het juiste materiaalgebruik, alle sfeervolle jaren 30-elementen en een goed doordachte open indeling is de woning voor ons een heel fijn en warm thuis geworden. Zo zie je maar dat het hebben van goede architecten en een goede bouwstudio echt een verschil maakt.”


Bovenverdieping

Jaren 30 woning, familiehuis, Ajan Reas Architecten, The Art of Living

Alle leveranciers van de bovenverdieping

Inbouwnissen badkamer

LoooX

Kranen

Hotbath

Hotelchic domein op zolder

Dat dit een familiehuis is, moge duidelijk zijn. De kinderen hebben de eerste verdieping helemaal voor henzelf. Hier hebben ze hun slaapkamers en een eigen badkamer. De ouders hebben van de volledige oppervlakte van de zolder één verbonden hotelsuite gemaakt. Tot rust komen doen ze hier absoluut! Een comfortabel bed, gehuld in zacht beddengoed, staat centraal en nodigt uit tot pure ontspanning. De kleuren en texturen zijn zorgvuldig op elkaar afgestemd om een serene en rustgevende ambiance te creëren. En dan te bedenken dat één belangrijk detail in deze masterbedroom er eerst heel anders uitzag. “Toen we tijdens het renoveren het ouderwetse schrootjesplafond verwijderden, kwam er tot onze verrassing een balkenconstructie onder vandaan. Deze hebben we helemaal vernieuwd met gerecupereerde balken en is echt een blikvanger geworden. Als je hier zo recht onder het dak staat, voelt het alsof je in de kern van het huis bent”, aldus de bewoner. Het dak is opnieuw geïsoleerd, maar om voor een extra fijn binnenklimaat te zorgen, is er airconditioning geïnstalleerd. Sfeervolle verlichting, op maat gemaakt meubilair en natuurlijk de nis waarin de minibar is weggewerkt zijn details die de ambiance van een luxehotelkamer versterken.


Tuin

Jaren 30 woning, familiehuis, Ajan Reas Architecten, The Art of Living

Alle leveranciers van de tuin

Louvredaken

Livium

Heden en verleden verenigen

Bij een fijn familiehuis hoort ook een fijne tuin. Op het gazon en het speelveld kunnen de kinderen zich naar hartenlust uitleven. Ook de ouders zijn zeker niet overgeslagen bij het ontwerpen van de buiten¬ruimte. Het buitenverblijf herbergt nu een kantoorruimte en een buitenkeuken met zithoek. Zowel de overkapping van de aanbouw als die van het buitenverblijf zijn uitgerust met Liviumdaken, die naar wens te openen en te sluiten zijn. Dankzij de buitenhaard is het ook op koele zomeravonden heerlijk toeven op het terras. Vanbuiten loopt de aanbouw naadloos over in de oorspronkelijke architectuur. Om in de hele woning meer licht naar binnen te laten stromen, zijn de oorspronkelijke kale ramen vervangen door twee erkers in jaren 30-stijl met grote doorlopende ramen: een aan de zij- en een aan de voorgevel. Deze erkers verenigen niet alleen het heden en het verleden, maar versterken bovendien de hele architectuur. In dit project is niet alleen de architectuur van weleer geëerd, ook de natuur is behouden. In de overkapping is plaatsgemaakt voor de oude den die wellicht al op deze grond stond nog voordat de eerste steen werd gelegd.

Editor: Media Team

Datum: 04-03-2024

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Evelien de Raaff

Fotografie: Wesley Bergen