Warm, modern familiehuis met materialen die eruit knallen

LT Interior Design & O5b Architecten

Eerst nemen we een kijkje in dit warme en moderne familiehuis. “Doordat ik al zo vroeg in het proces betrokken was, heb ik mee kunnen denken over de materialisatie en indeling”, vertelt Lisa, “waardoor ik al vroeg een goede band heb opgebouwd met de opdrachtgevers. Die klik was er echt, en dat is toch wel belangrijk. Ontwerpen is de kunst van het luisteren. Soms laten opdrachtgevers mij heel vrij. Ook met dit gezin was dat het geval. We vertrouwden elkaar; juist dan komen de meest authentieke ontwerpen tot stand.” Natuurlijke materialen mochten absoluut niet ontbreken in het ontwerp. De materialisatie is dan ook spetterend, eigenzinnig en expressief. Lisa: “De vorige woning van de opdrachtgevers bevatte veel grijstinten. Dat vonden ze te koel. De nieuwe woning moest rustig ogen, gezellig zijn en warm aanvoelen. Modern, maar wel met een klassiek-landelijke vibe.” 


Ontwerp

Ontwerp, familiehuis, LT Interior Design, The Art of Living

Centrale as
Bij een bijzonder familiehuis hoort ook een bijzondere indeling. Waar in sommige woningen de roomdivider slechts één functie heeft – namelijk het scheiden van woongedeeltes, al dan niet met een doorkijkhaard –, is hier de roomdivider multifunctioneel. Daardoor valt in eerste instantie niet op dat deze wand de ruimtes van elkaar scheidt, want hij brengt ze óók samen. In dit dynamische openplanconcept loop je in één beweging van de keuken naar het eetgedeelte en de aansluitende woonkamer. Deze roomdivider is niet toevallig precies op de centrale as van het huis uitgelijnd. “De trap en de roomdivider met inbouwhaard, boekenkast en keukenwand staan op één lijn”, legt Lisa uit. “Door dit gevoel van openheid staan de gezinsleden altijd met elkaar in verbinding.” 

Gave elementen en grote gebaren
Bij het inrichten van het interieur kijkt Lisa grondig naar de materialen en kleurstellingen. Daarbij spelen tal van factoren een rol: denk aan de grootte van de ruimte, hoeveel natuurlijk licht er binnenkomt en de architectonische stijl van de woning. Deze elementen sturen de keuzes die gemaakt worden om de gewenste sfeer te bereiken. Lisa: “Samen met de bewoners selecteer ik de mooiste materialen om een thuis te creëren dat bij hen past. Ook de duurzaamheid van de materialen neem ik daarbij in overweging. Het uiteindelijke doel? Een interieur dat niet alleen mooi oogt, maar ook functioneel is en gastvrij aanvoelt. Omdat de benedenverdieping ruimtelijker en lichter is dan de bovenverdieping, hebben we per verdieping een iets ander kleurenschema toegepast. Het is dan de uitdaging om toch eenheid te scheppen. De rustige, serene basis helpt daarbij. We kozen voor warme beige schakeringen en mochten uitpakken met enkele gave elementen en grote gebaren. Hout, decoratief stucwerk en meer- kleurig natuursteen vormen de rode draad.” Deze gave elementen en grote gebaren in een serene setting maken deel uit van de signatuur van LT Interior Design. Het cappuccinomarmer is de klapper van de woning. Het komt in meerdere elementen terug. Vanuit de voet van de haard loopt het door tot in de boekenkast. In de keuken steelt het de show als achterwand en werkblad. Ook daar is weer sprake van grote gebaren. Aan het riante eiland met watervalrand bevindt zich een eet- gedeelte van waaruit de bewoners een mooi uitzicht hebben op de tuin. 


Woonruimtes

Ontwerp, familiehuis, LT Interior Design, The Art of Living

Alle leveranciers van de woonruimtes

Keuken- en interieurbouw

Abbel Interieurbouw

Kranen

Hotbath

Van binnen naar buiten
Deze Gooise villa is ontworpen door architect Guido Nobbenhuis van O5b architecten, met wie Lisa regelmatig samenwerkt. “Samen met Guido heb ik me gebogen over de indeling en over de materialen in het interieur én het exterieur”, vertelt Lisa. De gevels aan de buitenzijde zijn van wit stucwerk met daarin als contrast donkere, slanke kozijnen en daklijnen. Opvallend zijn de gevelstenen van natuurlijke breukstenen, die van het geheel een blikvanger maken. Een soortgelijke melange van zachte kleuren en natuurlijke materialen is doorgetrokken in het interieur. Zo is er niet zomaar een samenspel ontstaan, maar een krachtige synergie, die de woning naar een hoger niveau tilt. 


Exterieur

Ontwerp, familiehuis, LT Interior Design, The Art of Living

Alle leveranciers van het exterieur

Interieurbouw

Mint Interieur

Morderne contrasten
“Mijn opdrachtgevers kwamen bij me met de vraag of ik kon helpen bij de realisatie van hun poolhouse”, vertelt Lisa. “De woning was op dat moment al een aantal jaar oud en de kinderen waren in de leeftijd gekomen dat ze wat meer privacy wilden, een ruimte voor zichzelf om met vrienden te gamen of een feestje te bouwen. Ook de ouders hadden behoefte aan extra ruimte om te werken en om familie en vrienden te ontvangen. Tijdens de bouw van hun woning hadden ze al rekening gehouden met de mogelijkheid om in de toekomst een poolhouse te realiseren. Nu was dat moment aangebroken.” De villa met rieten kap, wit stucwerk en antracietkleurige gevelbekleding is een ware blikvanger. Hoewel het nieuwe poolhouse enerzijds niet de aandacht mocht afleiden van de villa, moest het er anderzijds wel een contrast mee vormen. Zo is voor beide gebouwen het lijnenspel in de gevel heel kenmerkend, maar waar dit in de villa horizontaal is, is het in het poolhouse verticaal. Donkere materialen, zoals gebeitst hout en zwart aluminium, geven het poolhouse een strakke en moderne uitstraling ten opzichte van de villa. Het platte dak maakt het moderne plaatje compleet. Het beigekleurige stucwerk voegt warmte toe en benadrukt de connectie met de villa. 

Op de zon gericht
Voor de ultieme beleving van de gehele tuin is het poolhouse op de kavelgrens gepositioneerd en ligt het parallel aan het zwembad. De puien zijn volledig open te schuiven waardoor binnen en buiten in elkaar overvloeien. De vlonder rondom het zwembad loopt door in het naast het poolhouse gelegen terras met ligbedden en bubbelbad. “Ook met de bezonning hebben we rekening gehouden. Op het terras en aan de voorzijde van het poolhouse – waar de lounge en eettafel zich bevinden – schijnt de zon voor het grootste deel van de dag. Door functionele bijzaken weg te werken, ligt de nadruk op werken, relaxen of feestvieren. De wc, badkamer en logeerkamer betreed je via een deur die moeiteloos opgaat in het ontwerp van maatwerkkasten met ingebouwde whiskeybar. 

Warmte, ruimte en natuurlijkheid
Ook in dit interieur is Lisa’s signatuur goed te herkennen: gave elementen en grote gebaren op een serene, warme basis. “Gave elementen en grote gebaren, dat klinkt alsof het een interieur onrustig maakt, maar eigenlijk maakt het het juist sereen. Zo zijn de sofa’s in de loungeruimte bewust groot uitgevoerd om de ruimtelijkheid van het poolhouse te accentueren. De echte knaller is het dekton in de maatwerkkast. De aders en kleuren springen er helemaal uit. Het donkere walnotenhout eromheen geeft het interieur een luxueuze, natuurlijke look-and-feel. Harde materialen zijn afgewisseld met zachte materialen, en warmte wordt toegevoegd door de anti-slipgietvloer die dezelfde textuur en kleur heeft als het stucwerk op de wanden. “De opdrachtgevers gaven me veel vrijheid; we hadden dan ook echt een goede klik met elkaar”, gaat Lisa verder. “Het is een hele eer als je een gedeelte van iemands woondromen mag waarmaken.” 

Editor: Media team

Datum: 11-04-2024

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Evelien de Raaff

Fotografie: Charlotte Kap