
Een maar liefst vier jaar durend ontwerp- en bouwproces ging vooraf aan de oplevering van deze warm-moderne woning in het buitengebied van een Noord-Brabants dorp. Voor het bouwkundige ontwerp benaderden de bewoners Anne-Marie Pors, architect en directeur van LA | Architecten Ingenieurs. De keuze voor het interieur viel op C’avante Interior & Design. Ontwerper Chantal Peters en haar compagnon Arjan Arts werkten vanaf het prille begin nauw samen met Anne-Marie en de bewoners om niet zomaar een interieur te realiseren, maar een waar totaal concept. De vloeren van De Paal Parket vormen de basis van deze warme, sfeervolle woning.
‘Stick to the plan!’
“Als we ooit kunnen verhuizen, dan gaan we hierheen”, is het eerste wat de bewoner vertelt. “Deze plek sprak ons zo aan. Toen de voormalige jaren ’70-villa te koop kwam, aarzelden we geen seconde.” Wie voet op het gigantische bosperceel zet, zal meteen begrijpen waarom. In het ontwerp en de cottagestijl van de oorspronkelijke villa konden de bewoners zich echter niet vinden. Hoe kenmerkend deze villa ook was, er moest een woning komen die als een maatpak op de wensen van de bewoners was gesneden. Dat hield in: warme materialen, natuurgetrouwe tinten en vooral functioneel, perfect voor een gezin met drie kinderen – en twee honden – dat vaak familie en vrienden over de vloer krijgt. “We gaven Chantal en Anne-Marie carte blanche”, vertelt de bewoner. “Wij gaven aan wat we wel of niet mooi vonden; zij lieten hun expertise zien. Zo zijn we tot een concept gekomen waar we niet meer van afgeweken zijn.” “Als je gaat bouwen, kom je zoveel tegen”, vertelt de bewoonster. “Je denkt dan: ‘Zou dit een leuke kleur zijn?’ Of: ‘Zullen we toch voor een ander materiaal kiezen?’ Maar we zeiden tegen elkaar: ‘Stick to the plan!’ en dat hebben we gedaan. Daar zijn we nu zo blij mee.”
Bad steelt de show
Hoewel de meesten ‘achterom’ komen, of de zij-ingang gebruiken, is de entree, met haar hoge vide, schuin aflopende dak, de enorme hoeveelheid lichtinval en de eikenhouten trap een ruimte die meteen een indruk achterlaat. Wanneer je naar boven gaat, kom je in een lange hal waaraan zich de slaapkamers van de kinderen bevinden. “Zij kregen ieder een eigen loftachtige slaapkamer met en-suitebadkamer”, vertelt Chantal Peters. “Aan het einde van deze gang bevindt zich de suite van de ouders. Er is mooi gebruikgemaakt van de schuinte van het dak door de suite aan te kleden met houten balken.” De zachte eikenhouten parketvloer van De Paal Parket, die op de gehele bovenverdieping is gelegd, straalt rust en warmte uit. Precies wat de bewoners wensten. Wanneer je om het slaapvertrek heen loopt, kom je uit in de dressing met aansluitend badkamer, waar het bad de show steelt. Meteen valt hier de kracht van het ontwerp op: de verbinding tussen binnen en buiten is royaal aanwezig.
Subtiele overgang van binnen naar buiten
Ook op de benedenverdieping valt deze binnen-buitenverbinding op. De omgeving waarin de villa gesitueerd is, voegt een enorme esthetische waarde toe. “Het zou zonde zijn om de omgeving géén deel te laten uitmaken van het ontwerp”, vertelt Anne-Marie. “Wat je vooral op de benedenverdieping goed ziet, is dat de overgang tussen de parkachtige tuin met natuurvijver en het interieur heel subtiel is. Dat komt onder meer door de overkapping, waardoor je – als je van buiten naar binnen gaat en vice versa – niet direct in de tuin staat. De overkapping fungeert als het ware als een verlengstuk van de woning.” “Ook bij het ontwerpen van het interieur hebben we daar rekening mee gehouden”, vult Chantal aan. “De bewoners waren op zoek naar een warm-modern interieur, maar wel met strakke en stoere elementen en veel natuurtinten. Zo is het een huis geworden dat heel goed in het landschap past. Omdat we zo nauw samenwerkten met elkaar en we vanaf het begin al betrokken waren, konden we alles in deze woning kloppend maken: de kijklijnen, de looproutes, de indeling van de ruimtes. LA | Architecten Ingenieurs heeft van buiten naar binnen gewerkt en wij hebben van binnen naar buiten gewerkt. De materialen die Anne-Marie in het exterieur gebruikte, hebben wij naar binnen gehaald. Dat zie je bijvoorbeeld terug in het hout van het keukeneiland. Wat mij daarnaast in het bijzonder is bijgebleven, is het ontwerpen van het maatwerk. Ook de samenwerking met Van Kaathoven was fantastisch. Wat wij bedachten, konden zij realiseren.”Iets wat vaak over het hoofd wordt gezien in een ontwerp, maar wat wel volop comfort toevoegt, is akoestisch stucwerk. De keuze voor Goossens Stukadoorsbedrijf stond van meet af aan vast. “Mijn man wilde akoestisch stucwerk van Goossens in het plafond van de living en keuken. Hij had dat bij anderen gezien en raakte er niet over uitgesproken”, vertelt de bewoonster. “Ik was niet meteen overtuigd, maar nu wil ik niet anders. Het geeft zo’n rust! Je hoort het verschil met een ruimte zonder akoestisch plafond, maar je ziet het niet. Ook spotjes of ledstrips konden probleemloos in het plafond verwerkt worden. Bas Goossens heeft topwerk geleverd.”
Basis van de woning
Zowel boven als beneden vormen de vloeren van De Paal Parket uit Schijndel de basis van de woning. De Paal Parket-eigenaar Caspar Schellekens kent alle ins-and-outs: “De vloer in de keuken en living is allesbehalve een standaardvloer. Ze is Japans gebrand, waardoor ze wat robuuster en stoerder lijkt. Het zachte van het hout is eruit gebrand, de nerf is eruit geborsteld en daarna is de vloer met donkere kleurbeits bewerkt. Om de ondertoon warm te maken, is deze vloer afgewerkt met een metalliclak van brons gemengd met zilver. Heel subtiel, en daardoor juist zo bijzonder. Vanuit iedere hoek geeft deze vloer een andere beleving.
In deze ruimte valt het licht er haaks op en zo kun je maar liefst vier verschillende kleuren ontwaren. Die combinatie van een robuuste en stoere vloer, die ook nog eens een natuurlijk reliëf heeft, met een warme en chique afwerking is echt heel gaaf. Het is een vloer om op slag verliefd op te worden.”
Familieband als uitgangspunt
De L-vorm van de woning is namelijk ontzettend gunstig; eenmaal binnen vergeet je direct dat deze woning aan een doorgaande weg ligt en heb je enkel nog oog voor de prachtige tuin en de sfeervolle leefruimtes. Door de toepassing van natuurlijke materialen zoals riet en hout, en elementen die de scheidslijn tussen omgeving en woning doen vervagen, is het net alsof er nooit een andere woning op deze plek heeft gestaan. “Bij de kennismaking kwam meteen de sterke familieband naar voren”, vertelt Anne-Marie. Chantal bevestigt dat: “Daarmee heb ik rekening gehouden in de indeling. Naast de living en de keuken is een multifunctionele ruimte gelegen, van waaruit je in verbinding staat met de rest van de begane grond en de tuin. In deze multifunctionele ruimte kunnen de bewoners met —vrienden of familie naar voetbalwedstrijden kijken, samen eten, verjaardagen vieren en een potje poker spelen aan de bar. Ook is er een kleine werkplek voor als je even je mail wilt bijwerken. Verderop bevinden zich een thuiskantoor en een sportruimte met separate douche. Het is een groot huis, maar elke ruimte wordt gebruikt.” Daar is de bewoonster het mee eens. “Anne-Marie zei tegen ons: ‘Jullie hebben toch wel in de gaten dat dit een groot huis gaat worden? Echt gróót.’ Ik vond het lastig om vanaf een tekening een goed beeld te krijgen van het geheel. Pas tijdens de bouw kreeg ik in de gaten dat Anne-Marie gelijk had. Ik dacht even: als het maar niet kil wordt. Maar dat is absoluut niet het geval. Doordat de indeling zo goed doordacht is, de kleuren en materialen van het in- en exterieur zo mooi opelkaar zijn afgestemd en een warme uitstraling geven, krijg je nergens het gevoel dat de woning overdreven groot is. Dit is echt ons gezellig thuis. Vier jaar heeft het geduurd voordat we eindelijk onze intrek konden nemen”, sluit de bewoonster af, “maar het was elke dag waard.”