
Aan de rand van een bruisende Noord-Brabantse stad, net op de overgang van het stedelijke naar het landelijke, ligt deze prachtige familiewoning. Van der Schoot Architecten gaf de woning zo vorm dat de open achterzijde maximaal uitzicht biedt op de tuin en de bosrijke omgeving. In het hart van het huis prijkt deze schitterende keuken van ASWA Keukens, die meer is dan gewoon een keuken. Met een keuken als ontmoetingsplaats heeft dit gezin van vier altijd een gezellige thuisbasis om naar terug te keren.
Licht, verbondenheid en functionaliteit
Eigenlijk waren de bewoners helemaal niet van plan om te verhuizen, maar toen deze kavel in een landelijk gelegen wijk nabij de grote stad te koop bleek te staan, begon het toch te kriebelen. Hoewel de gemeente wel bouwvoorschriften voorlegde, was het voor de bewoners dé kans om een woning van a tot z, geheel naar eigen visie, vorm te geven. Toevallig sloot hun stijl perfect aan bij de bouwstijl van de wijk. Architect Roland de Lange voelde precies aan wat het gezin wenste. “Hij heeft ons continu getriggerd”, aldus de bewoner, “ons op verschillende manieren naar het ontwerp leren kijken. Uiteindelijk kozen we voor een L-vorm waarin de leefruimtes uitzicht bieden op de tuin en het bos. Veel licht en luchtige ruimtes waarin je toch verbondenheid ervaart was onze eerste wens. Onze tweede wens was een multifunctionele ruimte die nu dienstdoet als thuiskantoor, maar die later kan worden ingericht als slaapkamer. Om de woning helemaal levensloopbestendig te maken, bevindt zich een badkamer aan de naastgelegen doorgang naar de patio.”
Warm, modern, maar niet te strak
Ook over de entree is goed nagedacht. “We hadden de keuze voor extra ruimte op de bovenverdieping of een vide”, vertelt de bewoner, “maar we hadden de andere ruimtes in het huis al zo goed benut, dat een extra kamer op de bovenverdieping geen meerwaarde bood en dus kozen we voor hoogte en luchtigheid.” Die luchtigheid wordt nogmaals benadrukt door de verschillende stalen taats- en schuifdeuren die de ruimtes in het openconceptplan zowel afsluiten als met elkaar verbinden. Via een van deze deuren betreed je aan je ene zijde de living. “Onze woonkamer is een heerlijke ruimte geworden om met het gezin een film te kijken”, vertelt de bewoonster. “We kozen voor wit en grijs als basis, zodat we met accessoires kleur konden aanbrengen. Al met al is het interieur in het hele huis rustig, ingetogen, maar wel warm. Modern, maar niet te strak.”
Ontmoetingsplaats van het huis
Over waar ze de keuken wilden kopen, hoefden ze niet lang te twijfelen: ASWA Keukens. “Kennissen van ons hadden hun keuken door ASWA laten ontwerpen en zij waren zo te spreken over de vakkundigheid en service dat we meteen bij ASWA een kijkje zijn gaan nemen”, vertelt de bewoonster. Ontwerper Tim Dielemans ging met hen samenzitten om de perfecte keuken samen te stellen. Zo werd er gekozen voor een moderne keuken, waarin een lichte basis wordt geaccentueerd door donkere elementen, zoals de plafondhoge kasten in eikenfineer. “Geborsteld”, verduidelijkt Tim, “zodat je de structuur goed ziet én voelt. Ook zijn de kasten en lades voorzien met een lijst zonder handgreep en met een drukmechanisme, waardoor je geen elementen hebt die afleiden van het ontwerp en het materiaal de volle aandacht krijgt.” Zo ook het aanrecht in corian, dat heel zacht aanvoelt. “Vaak wordt er voor wit corian gekozen, maar hier is gekozen voor een zachte grijstint. Het voordeel van het non-poreuze corian is dat je het naadloos kunt verwerken. Waar je bij natuursteen naden ziet, kun je bij corian eindeloos doorgaan. Bijvoorbeeld bij de spoelbak in het eiland, die eronder zit vastgelijmd. De naden zijn naderhand gepolijst, waardoor de illusie ontstaat dat het blad en de spoelbak één geheel zijn.” Ook het tafelblad is aan die illusie onderworpen: het blad is als het ware in het eiland gemonteerd, waardoor het ontwerp een speelse twist heeft gekregen. Een ander detail waar Tim tijdens het ontwerpen rekening mee heeft gehouden, is dat het aanrecht en de vensterbank in elkaar overlopen. Goed nagedacht is er dus zeker. Dat vinden ook de bewoners, die op voorhand wisten wat ze wilden en die hun wensen voor hun ogen werkelijkheid zagen worden. Omdat ze graag koken, is er voor apparaten gekozen die over tal van handige functies beschikken. Denk dan aan een kookblad met ingebouwde afzuiging, de Quooker Cube met warm water, maar ook bubbelwater, een oven, een combi-oven, een ingebouwde koffiemachine, een wijn-klimaatkast, en tot slot twee warmhoudlades waarmee je borden of kopjes warm kunt houden, maar waarmee je ook eten kunt voorverwarmen of slowcooken tot 80 graden. “Ideaal als je een zalmfilet of biefstukje wilt voorgaren”, voegt de bewoonster toe, máár: “Dankzij het ontwerp van Tim is onze keuken meer dan alleen functioneel. Aan de ingebouwde tafel en de bar zitten we ’s ochtends gezellig met het gezin te ontbijten. Het is met recht een ontmoetingsplaats voor iedereen die voet over de drempel van onze woning zet.” En welke kant je ook op kijkt, er is altijd iets wat je aandacht trekt: of dat nu de tv en het tv-meubel zijn – waarvan de tv als een digitaal schilderij een kunstwerk naar keuze projecteert – of de diepe tuin met daarachter de bosrand.
Karaktervolle steen
Wonen in het grensgebied tussen landelijk en stedelijk biedt legio voordelen. Deze voordelen zijn nog beter merkbaar, wanneer de architectuur van de woning erop is afgestemd. Zoals hier het geval is in het ontwerp van Roland de Lange van Van der Schoot Architecten. De villa is zo vormgegeven dat het gezin maximaal zicht heeft op de groene omgeving en tegelijkertijd voordeel heeft van de nabijheid van de stad. De woning is opgetrokken uit een licht gemêleerde bruine baksteen, afgewisseld met een middenvlak van hout en aluminium kozijnen. Het dakvlak is omkaderd met witte boeiboorden en aan de voorzijde een antraciet vlak gedetailleerde dakkapel die opgaat in het dakvlak. “We wilden een karaktervolle steen”, vertelt de bewoner, waarop de bewoonster inhaakt: “Ik had nooit voor mogelijk gehouden dat er zóveel keus was. Gelukkig heeft Roland ons goed begeleid en heeft hij ervoor gezorgd dat we geen overhaaste beslissingen hebben genomen. Zijn betrokkenheid was een enorme meerwaarde. We keken er enorm naar uit om hier te gaan wonen”, vertelt ze verder. “Je hebt het tot in detail bedacht en als het dan zo ver is, is dat fantastisch. Het is exact de warme familievilla geworden waarvan we droomden.”
Fotografie: Patrick Meis