slider2
slider1
slider4
slider
slider3
previous arrow
next arrow

 • Houtgestookte liftdeurhaard
  Wichink Kruit Kachelspeciaalzaak BV
  Zutphen | www.kachelswk.nl
 • Keuken
  Coenenspark keukens en sanitair
  Zutphen | www.coenenspark.nl
 • Glas, behang en schilderwerk
  Schildersbedrijf W. Meekes
  Lievelde | www.wmeekes.nl
 • Deuren, deurgrepen en trap
  Rozut Houtbewerking
  Zutphen | www.rozut.nl

Warme, klassieke villa | Leeflang Architectuur

Wanneer je vanuit het zuiden langs de IJssel door Gelderland rijdt, kom je door een landschap met een prachtige omgeving. Aan de oostkant ligt een karakteristiek, groen dorp met een oude dorpskern en een behoorlijk winkelcentrum. Hier ontmoeten we de bewoners van een prachtige klassieke villa die in 2016 door architect Henk Leeflang werd ontworpen.

Aandacht voor detail

De klassieke villa staat in een groene omgeving en is gebouwd met een knipoog naar de jaren ‘30. Met veel toepassingen in hout, overstekende dakranden en duurzame materialen. Er is duidelijk aandacht besteed aan mooi metselwerk. Bij de ramen zijn hardstenen ornamenten aangebracht. De nerf in de bakstenen wordt geaccentueerd door het aanbrengen van een zogenaamde witte keimlaag. Hierdoor worden de bakstenen niet aangetast, de gevel is waterdicht, maar blijft ademen. De twintig zonnecellen op het dak van de carport annex schuur zijn met gevoel voor esthetiek weggewerkt.

Een stevige voordeur biedt toegang tot de entree met een volwaardige vide. Hierin hangt een prachtige designlamp van Terzani. De hanglamp van bijna twee meter bestaat uit lampen met meerdere lichtpunten in  druppelvormige glazen. De meterkast is slim verborgen achter een grote spiegel. De eikentrap heeft een smalle smeedijzeren trapleuning. De vide geeft toegang tot twee ruime werkkamers, de zolder en een comfortabele logeerkamer met bad en inloopdouche. De muren zijn overal behangen met dun glasvliesbehang dat daarna is gesaust. Het voordeel van glasvliesbehang is dat het niet alleen scheurtjes opvangt, maar ook stootvaster is dan stucwerk. Het geheel zorgt voor een strakke uitstraling.

De houten trap werd gerealiseerd door Rozut Houtbewerking, net als de deuren inclusief deurgrepen.

Klassieke villa

De elegant ingerichte woonkamer is ruimtelijk. Op de vloer ligt eiken visgraatparket. De klassieke zitbank biedt uitzicht op de grote platanen in een symmetrisch aangelegde tuin met in het midden een bescheiden waterwerk. Onder de tuin zijn water filters geplaatst die regenwater opvangen en langzaam teruggeven aan de bodem. “Wij wilden graag de meubels die we hadden, behouden. Je zou de stijl klassiek kunnen noemen, maar wij noemen het van alles wat. Het past bij ons. Aan onze schilderijen hechten we eveneens veel waarde. Zo hebben we een deur laten vervallen en een extra muur gecreëerd om dingen op te hangen. Een ander detail dat we hebben overgenomen van het oude huis is het geschuurde plafond. Het wordt tegenwoordig niet meer zo vaak toegepast, maar wij vinden het mooi en levendig.”

warme, klassieke villa, leeflang architectuur, the art of living


“Een mooie, warme dorpsvilla die met veel aandacht voor detail is gebouwd”


Het strakke stucwerk en de dekvloeren werden gerealiseerd door Ter Woerds Afbouw. De houtgestookte liftdeurhaard van Kalfire is afkomstig van Wichink Kruit Kachelspeciaalzaak.

warme, klassieke villa, leeflang architectuur, the art of living

De warme keuken van Coenenspark heeft een perfecte afwerking.


“Ook de keuken vormt een mooie combinatie tussen comfort, eigen inbreng en een perfecte afwerking”


De ventilatie is zorgvuldig, en dus bijna onzichtbaar, verwerkt in de raamkozijnen.

Een mooie combinatie

Ook de keuken vormt een mooie combinatie tussen comfort, eigen inbreng en een perfecte afwerking. Zo zijn de plinten in het huis overal twintig centimeter hoog, passend bij de stijl van het huis en aansluitend bij de borstwering van de deuren. De hoogte van de ramen en de deuren zijn hetzelfde en vormen daarmee één lijn. Ook de aftimmering van de ventilatie is zorgvuldig verwerkt in de raamkozijnen. Het keukenblad is van Dekton. Het is gemakkelijk schoon te houden, is sterker dan composiet en slijtvaster dan graniet. De keuken heeft verder veel notenhouten accenten die passen bij de rest van het interieur. “Deze brede schuifdeur is een idee van Henk”, zegt mevrouw. “Ik vind een open keuken leuk, maar ik ben toch een beetje een rommelaar en dat hoef je vanuit de huiskamer niet te zien. Dit is een mooie oplossing.”

De eikenhouten vloer in de hoogste sortering werd vakkundig in visgraatmotief gelegd door Naturo Vloeren. De vloer werd gelegd met een band rondom en afgewerkt met een hardwax olie. De inloopkasten werden op maat gemaakt door Delade Interieurbouw.

Schilderwerk is bij ieder project zowel van binnen als van buiten van groot belang. Hier werd dit gedaan dor Schildersbedrijf W. Meekes. Met het ontwerp en de aanleg van deze tuin creëerde Luijendijk Hoveniers een plaatje.

De dubbele carport met schuurgedeelte en houtopslag werd gebouwd en gemonteerd door Geldersche Houtbouw.

Als een vis in het water

De bewoners wonen inmiddels een jaar in hun nieuwe klassieke villa dat past als de spreekwoordelijke jas. Samen met de architect kijken ze met een voldaan gevoel terug op de bouw. “De samenwerking met Henk verliep voorspoedig. Hij heeft goed naar ons geluisterd en we konden altijd terecht voor professioneel advies. We hadden een aannemer die zeer strak in de planning zat. De lijntjes waren kort en alles werd goed geregeld. We voelen ons hier als een vis in het water.”

____

Tekst: Cai Vosbeek
Fotografie: Jaro van Meerten

Meer projecten van Leeflang Architectuur zien?